Ryttarens

10 Sätt att få din häst gå upp i vikt

Att få en häst att lägga på sig vikt, är likt en viktnedgång en lång men viktig process. Om hästen har en normalvikt förbättrar det hästens fysiska och mentala hälsa.

En häst kan vara underviktig av flera anledningar som till exempel för lite näring i kosten, bete på dålig betesmark, problematik med mask eller underliggande sjukdom. Dessa anledningar kan göra att hästen saknar energi och inte går att rida eller arbeta med. Som tur är kan du få din häst att gå upp i vikt.

Den grundläggande formeln för viktuppgång är att hästen får i sig mer energi än vad den gör sig av med, enklast genom att fodra hästen med det energitäta näringsämnet fett i form av en vegetabilisk olja som solros- eller linfröolja.

För att lyckas med viktuppgången behöver hästen ha grundläggande förutsättningar fysiskt och psykiskt, utan tandproblematik, mask eller underliggande sjukdomar.

Här kan du lära dig hur du med hjälp av en hälsokontroll för att utesluta underliggande sjukdomar, rätt energirik kost och tillräckligt med återhämtning får hästen att gå upp i vikt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården

1. Hälsokontroll

Börja din hästs viktresa med en hälsokontroll för att ge hästen de förutsättningar som behövs för att gå upp i vikt. Låt en veterinär säkerställa att din häst är frisk.

De två vanligaste hälsorelaterade orsakerna till viktminskning hos hästar är maskar och tandproblematik.

Om det visar sig att din häst har någon underläggande problematik som påverkar hästens förmåga att gå upp i vikt kommer en veterinär kunna ordinera rätt behandling till din häst.

Läs även: Ge rätt kraftfoder till din häst

2. Träckprov & avmaskning

Att hästar har inälvsparasiter är helt normalt, så länge som de är friska och lever i balans med sina parasiter eftersom de byggt upp en immunitet.

Det kan dock hända att hästar får parasitinfektioner som kan vara skadligt. Vanliga symtom viktnedgång, kolik och annan mag- och tarmproblematik.

Med hjälp av ett träckprov som tas på hästens avföring och skickas iväg till labb kan du kontrollera om din häst har mask eller inte.

Om resultatet på hästens träckprov visar att hästen har skadliga parasiter eller maskar behöver hästen avmaskas mot dessa, eftersom det kan vara anledningen till att hästen går ner i vikt eller har svårt att gå upp.

Du kan enkelt ta ett träckprov på din häst med hjälp av ett provtagningskit som innehåller allt du behöver för att göra provet. Provet analyseras samma dag som det kommer in till laboratoriet och du får sedan svar via e-post, fax eller brev.

Läs även: Hur mycket vatten behöver en häst dricka?

3. Kontrollera hästens tänder

Hästars tänder växer hela livet, vilket är anledningen till att veterinärer kan avgöra hästens ungefärliga ålder av att kolla på tänderna. Tänderna behöver regelbundet slipas och ses över av veterinär för att inte bli spetiga, krokiga eller vågiga och hindra hästen från att smärtfritt tugga maten.

En häst som känner smärta när den tuggar kommer med största sannolikhet minska på ätandet för att undkomma smärtan. Minskat matintag kommer att göra så att hästen går ner i vikt.

Genom att kontrollera hästens mungipor och vara uppmärksam på jordätande, beteendeförändring vid tränsning med bett och överdrivet tuggande kan du i tidigt skede hitta smärta i hästens mun, som kan vara bidragande orsak till hästens svårighet med att bibehålla eller addera hull.

Om din häst har problem med tänderna behöver du ta ut en veterinär som kan hjälpa dig fila ner hästens tänder igen. Det bästa är att låta veterinären se över hästens mun i förebyggande syfte. Hästar mellan två till sex år rekommenderas ha årlig tandkontroll, medans hästar över sex år rekommenderas få tänderna kontrollerade ungefär vartannat år eller vid behov.

Läs även: Därför äter din häst jord (5 anledningar & lösningar)

4. Ta ett blodprov

Det kanske känns som en tråkig kostnad, men med hjälp av resultatet från ett blodprov kan du på en gång se vilka markörer som hästen behöver förbättra och om de inre organen fungerar normalt.

Informationen från blodprovet hjälper dig att avgöra om din häst är i behov av ett kompletterande tillskott, vilket gör att du inte behöver gissa eller prova dig fram. Brist på vissa näringsämnen kan nämligen vara en bidragande faktor till viktnedgång.

Med blodprovets resultat kan du också få förståelse till vissa typer av beteendestörningar som kan påverka hästens ätande. Till exempel om din häst äter mycket jord, det kan vara ett tecken på mineralbrist, vilket resultatet kommer förklara för dig.

Läs även: 10 Sätt att stärka hästens självförtroende

5. Väg hästens mat

För att ge hästen rätt mängd mat för en viktuppgång är det viktigt att du kontrollerar hur mycket hästen äter. Det är mer tillförlitligt att använda en våg än en skopa för att vara ännu mer exakt.

Hästen behöver äta mer energi för att gå upp i vikt. För att veta att du faktiskt ger den mer är vågen din bästa vän, både när det gäller grovfoder som hö, hösilage eller halm, men också när det kommer till kraftfoder.

Försök att kontrollera din hästs matintag genom att väga maten innan du ger den till din häst – något som kan vara svårt för dig med en häst på lösdrift som står tillsammans med andra hästar. Men har du möjlighet kommer det att hjälpa dig få din häst gå upp i vikt.

Läs även: Hö till häst – allt du behöver veta


Följ ryttarens.se på sociala medier


6. Välj energirikt grovfoder

Grovfoder är hö, hösilage eller halm och minst 60% av hästens foderstat består av just grovfoder. Det är därför viktigt att ha ett energirikt grovfoder för att få din häst att gå upp i vikt.

Energitätheten och näringsinehållet i grovfodret påverkas av skörden mer än vilken typ av grovfoder du väljer. Ett grovfoder som skördats tidigt har generellt mer näring än det som skördats senare på säsongen. Att fodret har en hög ts innebär inte att den är näringsrik.

Genom att göra en analys på ditt grovfoder kan du få reda på det exakta näringsinnehållet. Du får också reda på grovfodrets torrsubstans som används för att räkna ut hur mycket hö hästen ska äta om dagen. Eftersom grovfoder även innehåller vatten, som inte innehåller någon energi, är det viktigt att veta hur mycket energi det är i torrsubstansen.

För att få hästen att gå upp i vikt rekommenderas minst 2 kg ts grovfoder per 100 kg kroppsvikt och dag.

Grovfoder: Generell torrsubstans:
ts 84%
Ensilagets 40%
Hösilagets 60%
Halmts 90%

Läs även: Hö till häst – allt du behöver veta

7. Ge kraftfoder med högt protein

Att komplettera hästens grovfoder med ett kraftfoder är kanon för dig som vill få hästen att gå upp i vikt. Välj ett energirikt och proteinhögt kraftfoder till din häst. Om du redan ger kraftfoder till din häst bör du undvika att öka dosen enormt, prova istället att byta kraftfoder till ett mer energitätt.

Du kan läsa om näringsinnehållet på produkten eller på återförsäljarens hemsida och jämföra olika näringsinnehåll.

Söker du ett kraftfoder med högt proteininnehåll rekommenderar jag Krafft Muscle Up,

Även om kraftfoder med högt protein är bra för att öka hästens totala näringsintag finns det ett näringsämne som slår alla övriga när det kommer till näringstäthet… Läs vidare!

Läs även: Ge rätt kraftfoder till din häst

8. Tillsätt fett i hästens mat

Fett är det näringsämne som innehåller mest energi (kcal) per gram och är därför otroligt effektivt vid viktuppgång. Fett innehåller mer än dubbelt så mycket kalorier som kolhydrater och proteiner.

Energigivande näringsämneKalorier per gram
Kolhydrat4g
Protein4g
Fett8g

Genom att tillsätta fett i din häst kost kan du enkelt öka energimängden!

Oljor som är rika på både Omega3 och Omega6 är linfröolja och rapsolja, men har du en svårmatad häst kan det vara bättre att ge majs- eller solrosolja som är sötare i smaken i förhållande till andra vegetabiliska oljor och är därför oftast en favorit hos hästarna.

Olja bör introduceras i hästens kost succesivt för att undvika diarré och minskad fiberjäsning i tarmen. Börja med 0,5dl olja om dagen och öka var 5:e dag tills du når önskad mängd, (max 7dl fördelat på 3 gånger om dagen för en häst på 500 kilo).

Läs även: Olja till hästar (För-och nackdelar)

9. Rätt förutsättningar i hagen

För att hästen ska må bra är det viktigt att den har möjlighet att äta i sin hage. Både när det kommer till bete och till grovfoder.

Att ge hästen ”fri” tillgång på foder kan vara bra för att ge hästen så mycket möjlighet som det bara går att äta. Kom ihåg att väga grovfodret innan du ger ut det bara, så att du har koll på hur mycket din häst äter.

Men om hästen har en eller flera hagkompisar som äter samma foder, kanske till och med från samma foderbord kan det bli problematiskt för den undernärda hästen.

En ranglåg häst kan lätt bli bortjagad av de andra hästarna när det är dags för måltid. Om så är fallet kan du som hästägare prova att fodra din häst längre bort, eller till och med överväga att byta hage.

Läs även: Hur man introducerar en ny häst till en befintlig flock

10. Allmänt välbefinnande

Att hästen mår bra, känner sig trygg och lugn är en förutsättning för att nå idealvikt. Är hästen stressad och konstant orolig är det svårt att få den att gå upp i vikt.

Det finns många sätt att öka hästens välbefinnande på, beroende på av vilken anledning hästen upplever obehag i vardagen. Här kommer några tips!

Tiktokvideo

@ryttarens.se

Sista knepet är det bästa! Du finner ännu fler tips på ryttarens.se 🥰 #häst #fördig #ryttare #hästarpåtiktok #ryttarens #hästar #ponny #hästtjej

♬ originalljud – Ryttarens.se
Exit mobile version