Ryttarens

Olja till hästar (För och nackdelar)

I vanliga fall klarar sig hästar på grovfoder som hö och hösilage, i vissa perioder grovfoder i kombination med vitamintillskott. Men det finns även de hästar som kan ha svårt att hålla vikten och prestera på tävlingar, där grovfoder inte är nog…

Hästar som tävlar och tränas hårt har ett annat behov av energi på grund av sin höga energiförbrukning. Om inte grovfodret räcker till för att hålla hästen i form kan det vara ett alternativ att komplettera med kraftfoder.

Stora mängder med kraftfoder är inte helt riskfritt eftersom det i stora mängder kan skapa problem som kolik, nervöst och stirrigt beteende och aptitlöshet.

Olja är en populär energikälla för hårt arbetande hästar, speciellt på senaste åren. Men är det effektivt, hur mycket kan en häst äta, är alla oljor bra och finns det några risker med att ge sin häst olja?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

Fördelar med olja som fodertillskott

1. Mycket energi i liten förpackning

Den största fördelen med att ge olja till hårt arbetande hästar är oljans mycket höga energiinnehåll i förhållande till kraft och grovfoder. Oljor innehåller nästan tre gånger mer energi än havre.

400ml vegetabilisk olja ger lika mycket energi som 1kg havre.

Fördelen med detta är att du kan minska volymen på hästens foder utan att minska energiintaget, vilket är användbart för hästar med dålig aptit. Många gånger innebär oljan som fodertillskott att hästar kan hålla sin vikt och fortsätta träna och tävla längre än de skulle med en traditionell kost.

2. Minskar belastningen på hjärtat

Oljor genererar mindre värme än kraftfoder under matsmältningen och de metaboliska processerna, vilket innebär att en kost med hög olja inte gör hästarna lika varma, vilket för att de minskar elektrolytförluster och mängden de behöver för att svettas för att hålla sig svala.

Här kan du köpa Trikem Vimital Elektrolyt som är ett effektivt kosttillskott som återställer saltbalansen när hästen svettas

Det är en stor bonus för hårt arbetande hästar, särskilt de som tränar och tävlar i varma miljöer eller arbetar över mycket långa sträckor, så som fältävlanshästar.

3. Sparar glykogen – ökad prestation

När en häst arbetar använder den energin som kommer från maten. Fettsyrorna från oljan är den energin som musklerna använder under långsamt till medelhögt tempo, medans glykogen är den enda energikällan en muskel kan använda under sprintar och hopp.

När hästen är tömd på glykogen blir musklerna trötta och hästen kommer sakta ner och förlora sin förmåga att prestera sitt yttersta.

Att tillsätta matolja i hästens kost ger en källa till fettsyror för musklerna att bränna under uppvärmning och långsammare faser av en tävling, vilket gör att musklerna kan spara på värdefull glykogen och undvika onödig trötthet.

4. Skapar möjlighet att minska på överdriven kraftfoderkonsumtion

Hetare hästar är oftast känsliga och kan bli upphetsade och nervösa av kraftfoder. Dessa hästar kan ofta dra nytta av energitillskott från olja. Man tror att de positiva effekterna hos de hästar på högt oljeintag beror mer på minskningen av spannmålsintaget snarare än tillsatsen av olja.

Men med hjälp av tillsatt olja kan du minska kraftfodret utan att din häst riskerar att falla ur hull och tappa vikt.

Kraftfoder: Hästar har svårt att spjälka mycket stärkelse, eftersom deras naturliga föda är gräs som inte innehåller mycket stärkelse. Idag får hästar i sig stärkelse genom spannmål som till exempel havre, vilket i stora mängder kan orsaka störningar i grovtarmen och leda till kolik.

Hästen kan alltså inte smälta stora mängder stärkelse på en gång, men får den bara små portioner havre går det bra. Havre är den spannmålssort som passar hästen bäst, då det innehåller minst stärkelse.

Kraftfoder är inte dåligt, utan kan vara ett jättebra komplement för aktiva hästar. Men se till att välja ett foder som passar just din häst för bäst effekt.

Läs även: Ge rätt kraftfoder till din häst

5. Bidrar till en blankare päls

Att tillsätta olja i hästens kost bidrar också till en mer frisk, glansig och välmående päls. En diet som inte tillför tillräckliga mängder med fettsyror kan därmed resultera i att hästens päls blir torr och får ett matt utseende.

Vill du ha mer tips på hur du får en snygg man och svans på din häst? Läs mer här.

Vilken olja ska hästar äta?

Det finns många olika oljor att välja mellan på marknaden. Alla oljor innehåller i princip lika mycket energi, men det finns andra skillnader som är viktiga att tänka på när man väljer olja till sin häst:

Essentiellt innehåll av fettsyror: Hästar behöver, precis som människor, Omega 3 och Omega 6 fettsyror i kosten. Spannmål är naturligt högt i Omega 6, så hästar som dessutom äter mycket spannmål bör komplettera kosten med en olja som är rik på omega 3.

Letar du efter oljor rika på omega tre är linfröolja och rapsolja de oljorna med högst innehåll av omega tre fettsyror bland de vegetabiliska oljor.

Tabellen nedan visar mängden omega tre och omega 6 i vanliga oljor

OljaOmega 3Omega 6
Linfröolja (Lin)5713.9
Fiskleverolja 252
Rapsolja1020
Sojabönolja752
Majsolja155
Olivolja111
Solrosolja0,360
Kokosolja0,12

Vilken olja gillar hästar mest?

Majs- eller solrosolja är sötare i smaken i förhållande till andra vegetabiliska oljor och är därför oftast en favorit hos hästarna.

Smak: Vissa fiskoljor är mindre smakliga för hästar. Även om de är användbara för att öka intaget av omega tre – fettsyror kan de inte ges i för stora mängder, eftersom de flesta hästarna inte vill äta dem.

Hur du matar din häst med olja: För att få hästen att äta sin olja kan du blanda den tillsammans med eventuell kraftfoder och lite morötter eller äpplen.

Hur mycket olja ska en häst äta?

Hästar kan äta upp till 20% av sitt totala energiintag av fett och olja, vilket innebär ungefär 7 dl olja per dag för en arbetande häst på 500kg. Även om hästen kan ta upp den mängden olja, är det ovanligt att hästar äter så mycket olja.

Att ge hästen mellan 2-5dl olja om dagen är tillräckligt för att ge hästen de fördelarna som finns med olja utan att göra fodringen osmaklig för hästen eller onödigt dyr för hästägaren.

Hästar behöver tid för att anpassa sin matsmältning och kunna ta upp oljor. Därför bör olja alltid införas succesivt i en diet.

När du introducerar olja i din hästs diet rekommenderas det att börja med 0,5dl olja om dagen. Öka sedan med 0,5dl olja var 5:e dag tills du når önskad mängd olja. Att introducera oljan för snabbt kan resultera i diarré och minskad fiberjäsning i tarmen.

Det tar minst tre veckor innan en häst verkligen kan dra nytta av oljan i kosten, och det kan ta upp till tre månader innan alla fördelar med olja realiseras.

Nackdelar med olja till din häst

Vanliga frågor om hästar och olja

Vad ska hästen äta för att gå upp i vikt?

För att hästen ska gå upp i vikt är det viktigt att ha ett näringsrikt grovfoder, det vill säga hö eller höstlige. Här kan du läsa om hur mycket grovfoder din häst ska ha. Utöver det kan det vara bra att ge hästen olja för att få den att gå upp i växt, eftersom det innehåller mycket energi utan att öka fodervolymen, vilket annars kan leda till minskad aptit.

Läs även: 10 sätt att få hästen gå upp i vikt

Kan hästar äta rapsolja?

Rapsolja är ett utmärkt tillskott för hästar som behöver koncentrerad energi. Rapsolja är dessutom rikt på de nyttiga fettsyrorna omega 3 och omega 6 som är livsnödvändiga för hästar.

Varför ger man olja till hästar?

Hästar äter vanligtvis olja för att att inte gå ner i vikt. Eftersom olja är energitätt är det utmärkt att använda som ett energigivande tillskott till den aktiva hästen.

Oljans energitäthet gör att man kan ge mycket energi utan att volymen på fodret ökar, vilket kan motverka minskad aptit.

Exit mobile version