Ryttarens

10 Sätt att stärka hästens självförtroende

En trygg och avslappnad häst behöver ett bra självförtroende. Det är inte ovanligt att se en häst prestera på topp hemma på gården, men direkt den kommer till en ny miljö blir den orolig.

Vissa hästar är mer nervösa och nerviga än andra. Det kan bero på ras, ålder, temperament, stamtavla eller tidigare erfarenheter.

Hästar är flyktdjur och nervositeten kommer från en instinktiv rädsla. Men rädslan kan bli till nyfikenhet som i sin tur kan nyttjas till självförtroende!

Oavsett vilken bakgrund hästen har kan man alltid träna den till att bli mer avslappnad och få ett starkare självförtroende som visar sig i en stabilare, tryggare ridning. Läs vidare för att ta reda på hur!

Hur vet man om hästen har ett dåligt självförtroende?

Det finns många sätt som en häst kan uttrycka ett dåligt självförtroende på, beroende på hästens personlighet och situation. Nedan är några exempel:

  1. Hästen uppvisar ett spänt kroppspråk med uppspärrade ögon och näsborrar samt hög hals, nacke och svans.
  2. Hästen är ständigt beredd för flykt genom att tippa på tå och hoppa eller rycka till för saker som inte verkar förknippat med någon synlig yttre faktor.
  3. Hästen är ovillig att samarbeta och utföra uppgifter den vanligtvis klarar av.
  4. Hästen är ouppmärksam på ryttarens hjälper och kan upplevas ”avstängd”.
  5. Hästen är överdrivet vaksam och överreagerar på olika stimuli som inte verkar vara någon fara.
  6. Hästen förlitar sig på andra hästar i gruppen för att känna sig tryggare.
  7. Hästen gör utfall mot andra hästar och vet inte hur den ska bete sig i grupp.
  8. Hästen stannar på hinder utan att ha någon fysisk begränsning i kroppen.

Oavsett på vilket vis hästen uppvisar ett dåligt självförtroende är det viktigt att träna upp det för att minska mängden stress hos hästen.

Stress kan ha negativ påverkan på hästens hälsa och prestation. Några av de risker som stress medför är försämrad prestation, ökad skaderisk, aggressivitet och hälsoproblem som kolik, mågsår, högt blodtryck och nedsatt imunförsvar.

Läs även: Tillskott för stressade hästar & 6 anledningar till varför din häst inte vill hoppa

10 Sätt att stärka hästens självförtroende

För att stärka sitt självförtroende behöver man övervinna sina rädslor. Kanske har du själv stått på ett hopptorn och varit rädd för att hoppa. Men när man väl gör det är känslan efteråt obeskrivlig.

Desamma gäller för hästar. För att stärka hästens självförtroende behöver den övervinna sin rädsla. Hästen behöver bli lugn i en situation där den känner stress, för att sedan bli nyfiken och tillslut öka sitt självförtroende genom att överkomma något läskigt och stressande.

Det är viktigt att hjälpa hästen att stärka sitt självförtroende och minska stressen. Här är några tillvägagångsätt.

1. Bygg upp en bra relation

Hästar är flockdjur vilket innebär att hästen känner sig trygg med en tydlig ledare. Se till att vara en tydlig och trygg ledare för att kunna ge hästen den trygghet och tillit den behöver för att kunna slappna.

Först när den litar på dig kan den överkomma sina rädslor och omvandla dem till självförtroende. Arbeta därför med din häst regelbundet för att bygga upp en positiv relation och tillit mellan er.

Några sätt att stärka banden mellan häst och ryttare är genom att:

Läs även: 5 Förtroende övningar med din häst (få hästen att lita på dig)

2. Beröm mycket vid rätt timing

Att belöna och berömma hästen när den är modig och gör något den tidigare inte vågat är en viktig del i att öka dess självförtroende och uppmuntra det att utforska nya saker.

Beröm kan ges på olika sätt, till exempel genom att ge hästen något som den vill ha och tycker om, som ett positivt tonläge, eftergift i tygeln, godis, skritta på lång tygel eller att få busa lite på fältet.

När du vill stärka ett betende är det viktigt att belöna din häst i rätt timing, annars riskerar du att uppmunta ett oönskat beteende.

Om ni tränar på att röra er mot ett läskigt föremål och du kramar om hästen med skänkeln för att be den gå mot föremålet, men hästens respons är att backa, blir rätt timing att berömma hästen när den slutar med det oönskade beteende, alltså när den slutar backa och stannar.

Det krävs en otrolig känsla för att kunna ge beröm i rätt ögonblick. Beröm hästen direkt den tänker framåt, men sluta direkt när den tänker bakåt. Detta för att uppmuntra önskat beteende.

Läs även: Hur du kommunicerar med din häst

3.Var lugn och positiv i ditt kroppspråk

Känsliga hästar en otroligt duktiga på att känna av ryttarens energier och kroppspråk. Det är därför viktigt att ryttaren i sadeln har kontroll på sina egna nerver för att kunna hjälpa hästen att bli lugn.

Att vara lugn på en stressad häst är oftast lättare sagt än gjort. Det är lätt att det blir en ond sprial – att ryttaren spänner sig i sadeln när hästen är spänd, vilket får hästen att spänna sig ännu mer.

Försök att andas och vara mjuk i dina leder när du rider en stressad häst. Prata med hästen i ett lugnt och avslappnat tonläge – det kan ha en avslappnande effekt för både ryttare och häst.

Om det känns för svårt kan det vara skönt att be en mer erfaren ryttare rida hästen först tills den slappnar av eller låta hästen springa ur lite överskottsenergi genom longering eller tömkörning innan du sitter upp i sadeln.

Läs även: 10 tips för att komma över din ridrädsla

4. Öka utmaningen succesivt

Om din häst är uppenbart rädd och osäker, låt den ta tid på sig att undersöka det läskiga och uppmuntra den till att bli modigare.

Istället för att rida rakt mot objektet som hästen är rädd för kan du försöka rida runt det. Till exempel genom att lägga en stor volt runt det, ställa hästen utåt, bort från objektet och succesivt minska voltens storlek.

Beroende på hästens temperament kan träningen ta några minuter eller flera veckor. Se därför till att vara tålmodig och försöka inte att skynda på hästens bearbetningsprocess.

Läs även: Hur man rider en volt

5. Omvandla stegvis rädsla till nyfikenhet

Om det är något som bygger självförtroende är det att överkomma sina rädslor! Kanske har du själv gjort något läskigt, som att hoppa från ett hopptorn? Hur är känslan efteråt?

För att öka hästens självförtroende behöver rädsla omvandlas till nyfikenhet, eftersom det vanligvis är rädslan som skapar ångest och oro. Många hästar tycker att oförutsägbara, ovanliga och utstickande saker är läskiga för att de är nya.

Öva hemma genom att placera konstiga objekt på ridbanan eller i hagen och låt hästen undersöka dem i egen takt. Se till att på ett lugnt och tryggt sätt visa att det inte finns något att vara rädd för genom att berömma varje gång hästen slappnar av lite runt föremålet.

Låt hästen ta tid på sig att vänja sig vid det läskiga tills de blir nyfikna på dem istället. Gör det i en trygg miljö och beröm hästen mycket för att öka hästens självförtroende.

Läs även: 3 tecken på att din häst inte förstår dig

6. Straffa inte hästen om den uppvisar nervositet

Att straffa hästen för att den uppvisar nervositet är oftast bara kontraproduktivt och kan skada relationen mellan häst och ryttare. När hästen är nervös och otrygg kan straff förstärka rädslan, vilket gör det svårt att bygga upp självförtroendet.

Istället för att straffa en nervös och otrygg häst och riskera att förstöra er relation, bör du som ryttare och ledare uppmuntra den för minsta lilla vinst när hästen uppvisar ett önskat beteende.

Jobba gravdis upp utamningarna och beröm hästen varje gång den tänker i rätt riktning. Genom att ge hästen tålamod och positiv förstärkning kan du hjälpa den att känna sig trygg och mer självsäker i olika situatuioner.

Läs även: 5 ridövningar för unghäst


Följ ryttarens.se på sociala medier


7. Miljöträna

Miljöträning är ett sätt att utsätta hästen för olika situationer och läskiga saker, för att gradvis vänja den vid nya och ovanliga miljöer. Som tidiare nämnt, att överkomma rädslor är ett bra sätt att bygga självförtroende.

Försök därför att regelbundet, men med tid för vila och återhämtning mentalt, utsätta hästen för nya miljöer och situationer.

Variera er träningsmiljö genom att besöka andra ridklubbar för träning eller tävling. Här är till exempel pay and jump eller pay and ride ett utmärkt tillfälle eftersom resultaten inte publiceras offentligt, vilket kan vara en stress för många ryttare.

Det är viktigt att komma ihåg att miljöträning inte ska överväldiga hästen. Träna i små steg och låt hästen ta sin tid för att bygga upp dess självförtroende gradvis.

Läs även: 8 saker att tänka på vid uteritt

8. Använd tillskott med avslappnande effekt

Inlägget innehåller länkar till granngården.se

Vissa väljer att använda tillskott med avslappnande effekt för att hjälpa hästarna att bli lugna och orädda för att därefter övervinna rädslan och skapa ett bättre sjävlförtroende.

Det finns flera olika tillskott som sägs ha en lugnande effekt på stressade hästar. Här är några exempel:

Magnesium: Magnesiumtillskott har visat sig minska stress och ångest hos hästar. Magnesium kan också hjälpa till att minska muskelspänningar och öka avslappning.

Tryptofan: Tryptofan är en aminosyra som hjälper till att producera serotonin i kroppen, vilket kan bidra till att minska stress och ångest.

Kraft stress relief är en foderblandning av Magnesium, B-vitamin och tryptofan.

Kamomill: Kamomill är en ört som traditionellt används för att minska ångest och främja avslappning hos människor.

Det finns också kamomilltillskott för hästar som sägs ha en lugnande effekt.

9. Gör något kul

Att göra något som hästen tycker är roligt kan vara ett jättebra sätt att bygga upp hästens självförtroende på! Ibland kan man behöva ta en paus från all träning och fokus på det hästen ska övervinna rädsla för och istället fokusera på något annat.

Om hästen har dåligt självförtroende på hoppbanan, prova terrängträning! Kanske behöver hästen få springa fort och busa för att tycka hoppningen är rolig igen.

Låt hästen känna sig duktig och positiv till arbetet en stund. För att kunna ta med sig den känslan när ni sedan går tillbaka till att jobba med ”det svåra”.

Läs även: Allt du behöver veta för att tävla i fälttävlan

10. Sätt rimliga krav

Det är viktigt att sätta rimliga krav på sin häst. Var ärlig mot dig själv och hästen, är kraven du ställer rimliga att hästen ska klara av?

Kanske har du som ryttare för stora ambitioner sett till hästens kapacitet. Om så är fallet bör du överväga att byta häst eller sänka dina krav, annars riskerar du att knäcka din häst.

Det kan kännas sorgligt och som ett stort steg att byta häst för att hästens förmåga inte längre matchar ryttarens drömmar och ambitioner när hästen är ens bästa vän. Men ibland behöver man gå skilda vägar för att inte hämma varandra.

Funder därför en extra gång på om kraven du ställer på din häst är rimliga. Kan hästen uppfylla dem? I så fall inom vilken tid? Glöm inte bort att ha tålamod och ge din häst mycket tid när ni tränar upp självförtroendet.

Lycka till!

Läs även: Att byta från ponny till storhäst

Exit mobile version