I banhoppning hoppar alla ekipage som deltar i klassen samma bana. Det innebär att de möter på samma utmaningar, hinder och svängar som alla sina motståndare.
Banan är alltid förbestämd och byggs av en utbildad banbyggare. På högre tävlingar med svårare banor krävs en högre utbildad banbyggare, som matchar banans svårighet med tävlingsnivån.
Det finns två sätt för ryttarna att lära sig banan. De kan kolla på banskissen som vanligtvis läggs ut på arrangörens hemsida eller på equipe kvällen innan, annars sätts en banskiss upp på tävlingsområdet på morgonen. Ryttarna får sedan möjlighet att gå banan innan sin klass startar.
I den här artikeln finner du allt du behöver tänka på inför och under bangången, så att du kan planera och utföra din ritt så väl som möjligt.
Läs även: Tävla i hoppning (allt du behöver veta)
1. Ta en bild på banskissen
Genom att fota eller ta en print screen på banskissen garanterar du att den är sparad i telefonen. På så vis kan du ha med dig den när du går banan och enkelt se vart nästa hinder är, istället för att gå runt och leta.
Om du har tillgång till banskissen dagen innan tävlingen kan du blunda och visualisera dig banan och hur du ska rida den, vilket kommer vara fördelaktigt när det kommer till inlärning av banan.
Du kan också åka till tävlingsplatsen dagen innan och kolla på banan. Oftast är banan byggd kvällen innan eftersom tävlingen startar tidigt. Hindren kommer med största sannolikhet stå så pass nära din banskiss att du kan räkna ut vilket hinder på banan som är vilket hinder på banskissen.
Läs även: Vilka hinder finns på hoppbanan?
2. Gå på samma sätt som du rider
Ett vanligt misstag många ryttare gör när de går banan är att de inte går som de ska rida. Istället memorerar de hindrens ordningsföljd, utan en tanke på vägarna mellan dem.
Gå på samma sätt som du planerar att rida. Ta ut vägarna och visualisera dig att du rider. Föreställ dig och förbered dig på hur du ska agera och vad som kan ske. Planera i huvudet:
- Hur du ska vända upp mot hinder
- Vart du behöver extra mycket ytterskänkel
- Vad du ska göra om det blir tight eller långt mellan två hinder
Läs även: 9 Saker att tänka på under framhoppningen
3. Stega i kombinationer och relaterade avstånd
Att stega i kombinationer och andra relaterade avstånd får ryttaren reda på hur långt det är mellan hindren och kan därefter räkna ut hur hon eller han ska förhålla sig till det.
Ibland behöver hästens galoppsprångslängd eller antalet galoppsprång regleras för att få en bra avstampspunkt till hindret och kunna rida det felfritt.
Genom att veta längden mellan två hinder kan ryttaren beräkna hur många galoppsprång som ska få plats från första till andra hindret, samt hur galoppsprångens längd eller anridningen behöver regleras ifall hästen hoppar av för tidigt eller sent på första hindret.
Om du är osäker på hur många meter de olika antalet galoppsprången är kan du enkelt räkna ut det med hjälp av vår avståndskalkylator.
Läs även: Lär dig bedöma avstånd till hinder
4. Kolla flaggorna
Innan man har lärt sig banan är det inte lätt att veta vilket håll hindret ska hoppas åt, eftersom hindret på banskissen endast är utmärkt med nummer.
När du går banan kan du kolla på flaggorna för att ta reda på vilket håll hindret ska hoppas åt. På höger sida ska en röd flagga sitta och på vänster en vit.
På så vis kan du garantera att hindren hoppas åt rätt håll, samtidigt som du underlättar bangången och inlärningen av banan. Ett enkelt men värdefullt tips som även är relevant om ryttaren skulle få kortslutning inne på banan!
5. Uppmärksamma start- och mållinje
Ett onödigt och tråkigt misstag som ibland sker på tävling är att ryttaren missar att passera start-eller mållinjen i samband med sin ritt. Start och mållinjen är till för att starta och stanna tidtagningen och markeras oftast med stolpar i marken som ekipaget ska rida mellan.
När du går banan är det viktigt att du kolla vart start-och mållinjen är så att du kan planera din ridning utefter det. Du ska alltid passera startlinjen för att starta din ritt och mållinjen när du går i mål.
Om du hoppar första hindret innan du passerar startlinjen blir du utesluten. Om du missar att passera mållinjen riskerar du att få tidsfel eller förlora placeringen.
Läs även: Hur många blir placerade i hoppning?
6. Välj dina vägar
Under bangången planerar du dina ridvägar, så du vet hur du ska rida till alla hinder. Under en omhoppning är det den som rider snabbast och felfritt som vinner, vilket oftast kräver snäva svängar.
Rid inte snävt på alla hinder, eftersom din häst eller ponny riskerar att tröttna om du gör det allt för svårt. Välj istället ut en eller två svängar som passar just er utbildningsnivå och satsa på att göra dem så bra och tidsbesparande som möjligt.
Istället för att rida in två sekunder på fem hinder och få en häst som stannar är det bättre att rida in sex sekunder på ett hinder och hästen hoppar alla hinder.
7. Ta hjälp
Oavsett om du har gått banor hundra gånger tidigare eller om det är din första bangång är det skönt att ta hjälp av någon som är rutinerad och kan hjälpa dig.
Att gå banan med en tränare eller en kompis kan ge dig perspektiv och input som du själv inte hade tänkt på eller räknat med. Den andra personen kanske har en annan väg till ett av hindren eller uppmärksammar en blomma i mitten som din häst kanske kommer reagera på – som du själv helt missat.
Om du har din tränare på plats rekommenderar jag dig att gå banan med honom eller henne, eftersom den personen kan din och din häst eller ponnys styrkor och svagheter.
Läs även: Utrustning för att tävla i hoppning
8. Repetera många gånger
Gå banan flera gånger, tills du känner dig helt säker på banan. Ta god tid på dig och försök att behålla lugnet och fokuset.
Kanske behöver du stänga ute allt annat och vara ifred en stund för att memorera banan bäst? Om du går banan tillsammans med andra kan det vara skönt att gå den själv några gånger efteråt och vara i sin egen bubbla.
Läs även: Allt man behöver veta om ärevarv och prisutdelning
9. Hitta en transportsträcka
När du går banan, passa på att leta ut en sträcka som är lämplig för att kontrollera att hästen går fram för skänkeln genom att göra en galoppökning. Om inte hästen är framme är det ingen ide att rida mot första hindret.
Hitta en sträcka som är fri från hinder och lämpar sig för en galoppökning, följt av en volt där du kan samla ihop galoppen igen innan du passerar startlinjen. Förslagsvis på en långsida följt av en valt på kortsidan.
10. Uppmärksamma läskiga saker
Under tiden som du går banan kan det vara bra att iaktta och analysera potentiella påverkningsfaktorer. Finns det något som hästen kan reagera extra på? Något hinder som ser läskigt ut?
Det är inte ovanligt att hästar reagerar på hinder med vattenmatta eller mur, publiken, blommor, infångare eller annan prydnad. Genom att vara förberedd på vilka saker hästen kan reagera kan du planera din ridning därefter.
Om hästen tycker något är läskigt på banan kan det vara bra att visa hästen den saken innan ritten startar och rida runt det i väntan på sin tur för att försäkra hästen om att det inte är otäckt.
Läs även: Pay and jump (vad det är & vad du behöver veta)
11. Leta efter hinder mot väggen
En sak att ha i beräkning när man planerar sin ridning är hur hindren på banan står. De flesta hinder står i mitten av ridbanan och hoppas ”snett igenom”, men vissa av dessa står så de hoppas ”mot väggen” snarare än från långsidan.
Hinder som hoppas mot en vägg kan vara läskiga för hästar som inte uppfattar hur långt det är till väggen. De kan behöva extra mycket skänkel, trygghet och övertygelse för att inte tveka eller stanna på dessa hinder.
Var därför medveten och uppmärksam på hindrets placering och planerar din ridning därefter. Försök förstå din häst och vad den kan reagera på under bangången.
12. Leta ut plats för en volt efter mållinjen
Något som många ryttare glömmer bort är hur man lämnar tävlingsbanan och hur det påverkar hästen. Oftast är man lättad över att prestationen är klar efter att man passerat mållinjen och man travar direkt ut från banan och klappar på sin häst.
Att berömma sin häst samtidigt som man travar ut från banan kan leda till att hästen tror det är okej (till och med bra) att trava ut. Det kan göra att hästen nästa gång inte alls vill hoppa, utan bara trava ut från banan.
För att undvika att lära hästen springa ut från banan kan du lägga en volt i skritt innan du lämnar banan, så hästen får fokusera på något annat. Sakta av till skritt efter att ni passerat mållinjen, klappa hästen och skritta en eller två varv på en liten volt innan ni lämnar banan.