Ryttarens

Lär dig stega mellan hinder

I början av min ryttarkarriär tränade jag med en äldre kompis i hennes hopp-grupp. Ryttarna var, i jämförelse med min som då var helt grön, väldigt duktiga, flera ekipage tävlade på SM-nivå.

När jag följde med och kollade på deras tävlingar för första gången såg jag något jag då upplevde som märkligt. Alla ryttarna gick på långa led mellan alla hinder och tog onaturliga steg, likt tennsoldater.

När jag frågade min hopptränare vad jag såg för någonting berättade hon för mig varför man ska lära sig stega mellan hinder.

När en ryttare stegar mellan hinder ska varje steg vara en meter. Börja stega från mitten av första hindret med hälen så nära hindret som möjligt. Gå en meter långa steg till nästa hinder. Antalet steg är desamma som antalet meter och utifrån det kan ryttaren bestämma hur många galoppsprång som behöver tas för att klara hindret.

Läs även: Tävla i hoppning (allt du behöver veta inför din första hopptävling)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kell & Co.

Varför ska man stega mellan hinder?

Att stega mellan hinder är till stor fördel av flera olika anledningar. Genom att veta avståndet mellan två hinder så kan du enkelt räkna ut hur många galoppsprång som din häst bör ta på sträckan, för att få den bästa anridningen till det bortre hindret.

På så vis blir det enklare att ta sig igenom en bana felfritt och det ger en större chans till placering och kanske till och med första pris.

Att kunna stega mellan hinder bidrar också till att minska risken för olyckor, som felaktig avståndsbedömning kan leda till. Kommer ekipaget fel på ett hinder kan det skada hästen både fysiskt och psykiskt.

Om hästen känner sig osäker på ett hinder kan den stanna eller hoppa konstigt och få med sig en eller flera bommar i hindret, vilket kan göra att den blir osäker på om den kommer klara det nästa gång. Kommer ekipaget fel på hinder flera gånger är risken stor att hästen börjar stanna för att inte skada sig.

Dessutom sliter det mindre på din häst om du planerat sträckan, får en bra anridning till hindret och därmed kan göra ett smidigt språng över hindret.

Läs även: Lär dig bedöma avstånd till hinder

Så här lär du dig stega rätt mellan hinder

Det är inte alltid lätt att lära sig att stega rätt och det finns inte heller några exakta svar på hur man ska göra för att lära sig det, mer än att träna. Vissa personer tar ca 1 meter steg när de går normalt, medan vissa behöver korta upp sitt steg och andra behöver länga sitt steg.

  1. Mät ut en meter. Börja med att mäta ut en meter på golvet eller marken och därefter öva på att ta kliv som är lika långa som den uppmätta sträckan. När du känner dig säker på hur långt kliv du bör ta så kan du mäta upp flera meter.
  2. Öva på längre sträckor. Mät upp en stäcka på tio meter, prova sedan att gå från punkt A till B tills det blir tio steg.
  3. Öva på bågar. Mät upp en stäcka från punkt A till B som inte är rak. Det är viktigt att kunna stega bågar eftersom inte alla anridningar är raka.

Ju mer du tar ut vägen mellan punkt A och punkt B, desto fler meter kan du få in. Det kan vara lätt att tro att man vill ha in så få meter som möjligt mellan hinder A och B när du rider på en båge, eftersom det borde innebära att det går snabbare med färre meter. Men så behöver inte fallet vara eftersom man som ryttare kan reglera längden på hästens galoppsprång.

Blicken upp för att kunna se anridningen till nästa hinder

Avståndsmätare

För att slippa stega mellan hinder kan du använda dig av en avståndsmätare eller av ett måttband.

En avståndsmätare mäter avståndet med hjälp av en laser och kan på så sätt snabbt och enkelt berätta avståndet mellan hinder för dig. Du kan köpa en avståndsmätare här.

Ett måttband hjälper dig mäta exakt avstånd mellan hinder. Det är lite krångligare att rulla ut ett måttband än att stega mellan hinder eller använda en avståndsmätare, men fungerar ändå för att ta reda på sträckan mellan hinder. Du kan köpa ett måttband 40 meter här.

Hur långt är ett galoppsprång?

Det finns inte något exakt svar på hur långt ett galoppsprång är, eftersom alla hästar tar olika långa steg. Det finns tabeller som visar hur långa galoppsprång är för alla respektive storlekar av ponnys, samt storhästar.

I allmänhet så kan man räkna med att en B-ponnys galoppsprång är ca 2 meter, en C-ponnys 2,5 meter, en D-ponnys 3 meter och en storhästs galoppsprång är ca 3,5 meter.

Dessa mått stämmer dock inte på alla hästar. Det beror på att alla hästar är olika. Vissa galopperar mer framåt, alltså tar längre galoppsprång, medan vissa galopperar mer uppåt, alltså tar kortare galoppsprång.

Det gäller alltså att lära känna sin egen häst och dennes gångarter. Dessutom bör man räkna med att hästen behöver en viss del av sträckan för att landa efter första hindret och hoppa innan nästa hinder.

Läs även: Hästens storlek, vikt och ras

Ändra hästens galoppsprångslängd

Som tidigare nämnt har alla hästar olika långa galoppsprång. Med det sagt är det ingen häst som har en bestämd längd på sitt eget språng heller. Alla hästar kan ta olika långa galoppsprång beroende på olika faktorer så som miljö, dagsform, om hästen är stressad mm.

Det finns många fördelar med att kunna reglera sin häst galoppsprångslängd. Att skapa ett brett språngregister gör att du lätt kan länge eller korta din häst galoppsprång, något som kan bli avgörande på mot eller mellan två eller fler hinder.

Det finns flera sätt att öva upp regleringen av hästens längd på galoppsprånget.

@ryttarens.se

Svarar @bdkshwvdjdj616b hoppas det här förklarar lite grann om hur man reglerar galoppsprångets längd 🙏🏻❤️ #ryttarens #galopp #galoppsprång #ridning #galoppsprångslängd #ryttare

♬ originalljud – Ryttarens.se

Ridövning för att korta och länga hästens galoppsprång:

Det handlar om att öva på att reglera galoppsprånget, här finner du en övning som du succesivt kan bygga på för att utmana dig och din häst till kortare och längre galoppsprång.

  1. Galoppera på fyrkanten – se till att galoppera hästen ordentligt framåt. Tänk att ni ska galoppera i full fart på en äng. Varje gång du kommer till mitten av kortsidan rider du in i en halt. På så vis kan du använda hörnen för att samla samt öka hästens galopp inför och efter halten.

2. När det känns enkelt, lägg in halvhalter på varje långsida – en eller två halvhalter för att kolla av så att hästen lyssnar på dig. Om du inte märker någon effekt. Gör några halter innan du går tillbaka till halvhalter.

3. Reglera sprången mellan bommar. – Lägg ut två bommar längst med medellinjen. Du ska här kunna rida på stora mittvolten och hoppa över bommarna. Varannan gång du landar efter bommen ökar du galoppstegslängden genom att ge efter i tygeln och skänkla på framåt och varannan gång kortar du upp galoppstegslängden genom att sträcka upp dig, krama om med skänkeln och tänka ”halvhalt, halvhalt, halvhalt”. Viktigt att berömma din häst direkt den tänker rätt.

Om något steg känns för svårt är det bara att gå tillbaka till steg ett. Låt din häst få känna sig duktig och försök vara så positiv som du bara kan för att hjälpa din häst.

Hur olika hindertyper påverkar din anridning

En annan viktig faktor som man bör ta hänsyn till när man stegar är vilka typer av hinder som ska hoppas. Vilken typ av hinder som du rider an mot påverkar var din häst behöver hoppa av, vilket du behöver ha med i beräkningen i hur många steg din häst behöver ta och även hur ni bör galoppera.

Upprättstående hinder

Exempelvis ett räcke, så bör hästen ha en mer samlad galopp. Det gör det lättare för hästen att komma upp över hindret mer ordentligt.

Räcke

Framförallt om hästens naturliga galoppsprång är långa. På rättuppstående hinder bör ekipaget hoppa av lite längre ifrån hindret i jämförelse med ett djupare hinder för att få bästa språngkurvan.

Djupt hinder

Exempelvis en oxer eller trippelbarr, så kan hästens galopp behöva längas. På så vis blir det lättare för hästen att landa på andra sidan utan att fälla den bakre bommen.

Detta är framförallt nödvändigt om hästens naturliga galoppsprång är kort. På ett djupare hinder bör ekipaget hoppa av så nära hindret som möjligt för att få ett runt språng över hindret.

Hindret påverkar alltså hur galoppen bör vara och därmed även avgöra hur många galoppsprång som din häst bör ha mellan två hinder.

oxer

Ett exempel: du räknar ut, med hjälp av att stega avståndet mellan två hinder, att det bör vara sex galoppsprång på sträckan.

Du vet att din häst har naturligt korta galoppsprång. Hindret som du ska rida an är en oxer, vilket gör att din häst bör länga sina galoppsprång för att inte riva bakre bommen.

Då kan det ge bättre flyt om du satsar på att rida fem galoppsprång istället, eftersom hästens galoppsprång bör vara längre än vanligt.

Att stega avståndet mellan hindren innan banan rids har därmed hjälp dig att räkna ut hur du ska rida för att få bäst flyt.

Olika vägar mot hinder

En annan viktig faktor som är bra att räkna med när man stegar är hur vägen från ena hindret till nästa ser ut.

Om sträckan mellan två hinder är rak finns det inte särskilt många olika sätt att rida den på. Det du kan påverka är antalet galoppsprång genom att reglera hästens steglängd. Till exempel kan du rida samma stäcka på 5 långa galoppsprång eller 6 korta galoppsprång.

Om vägen från ett hinder till ett annat innehåller en båge finns det mer alternativ. Du kan med hjälp av bågen reglera antalet galoppsprång. Till exempel kan du med samma galoppsprångslängd rida ut bågen och rida 6 galoppsprång som att rida en rakare väg och rida 5 galoppsprång.

När man ska bestämma antalet galoppsprång mellan två hinder är det viktigt att ta hänsyn till hästens galopplängd, så att du kan anpassa antigen längden på galoppsprånget till antalet steg, eller antalet steg och ridväg efter galoppsprångets längd.

Om ens häst har korta galoppsprång kan man vilja rida svängen lite snävare, så att antalet galoppsprång blir rätt. Om ens häst istället har långa galoppsprång så kan det vara bra att ta ut svängen lite extra, för få plats med alla de galoppsprång som man tänkt.

Det underlättar att kunna stega mellan hinder, när man vill planera hur man bäst ska ta sig an olika vägar till hinder.

Avståndstabell mellan hinder

Nedan följer en avståndstabell med medel mått. Observera därför att alla dessa mått är ungefärliga och att vissa hästar kan behöva några decimeter längre eller kortare avstånd. Du kan också använda en avståndskalkylator för att räkna ut avståndet.

1 galoppsprång

Stor häst ca 6,75 meter

D-ponny ca 6,70 meter

C-ponny ca 6,10 meter

B-ponny ca 5,50 meter

2 galoppsprång

Stor häst ca 10 meter

D-ponny ca 9,70 meter

C-ponny ca 8,90 meter

B-ponny ca 8 meter

3 galoppsprång

Stor häst ca 14,5 meter

D-ponny ca 13,5 meter

C-ponny ca 12,5 meter

B-ponny ca 11,5 meter

4 galoppsprång

Stor häst ca 18 meter

D-ponny ca 16,75 meter

C-ponny ca 15,5 meter

B-ponny ca 14,25 meter

5 galoppsprång

Stor häst ca 21,75 meter

D-ponny ca 20 meter

C-ponny ca 18,5 meter

B-ponny ca 17 meter

6 galoppsprång

Stor häst ca 25 meter

D-ponny ca 23,25 meter

C-ponny ca 21,5 meter

B-ponny ca 19,75 meter

7 galoppsprång

Stor häst ca 28,75 meter

D-ponny ca 26,5 meter

C-ponny ca 24,5 meter

B-ponny ca 22,5 meter

Om det är ett längre avstånd än så, då räknas det som en ny anridning.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Exit mobile version