Välja bett till unghäst (4 bästa alternativen)


Att välja bett till sin unghäst kan kännas som en svår uppgift. Det viktigaste att tänka på när du väljer bett till din unghäst är att skapa en behaglig upplevelse för hästen.

När du introducerar ett bett för en unghäst bör du alltid använda så milda bett som möjligt för att hästen ska våga söka stöd på bettet utan att uppleva obehag. Lämpliga bett för en unghäst kan vara ett två- eller tredelat bett i normal tjocklek – med fasta eller rörliga ringar.

En unghäst som accepterar och lär sig tycka om bettet har goda förutsättningar för vidare utbildning, medans en häst som är skeptisk kan behöva kämpa mycket mer med inridningen.

Bettet är ett sätt att kommunicera med hästen. Hästen påverkas av bettet genom att flytta undan för trycket i munnen. Olika bett trycker på olika ställen i munnen, vilket gör att hästen kommer flytta huvudet/munnen olika beroende på vilket bett som används.

Du kan läsa mer om hur bettet och kommunikationen mellan ryttare och häst fungerar här.

Läs även: 5 Ridövningar för unghästar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården

1. Eggbett

Eggbett

Eggbett, detta är ett bett med ovala, fasta bettringar, vilket innebär att om ryttarens drar i en tygel är det mindre sannolikt att bettet rör sig från sida till sida i hästens mun än med de lösa ringarna.

Munstycket är mindre kapabelt att följa rörelserna i hästens mun och är mer beroende av rörelser från tygelkontakten. Vissa hästar föredrar denna typ av bett medan andra kan tycka att det är mer begränsande och onaturligt.

En fast ring är inte det bästa alternativet för hästar som tenderar att luta sig mot bettet.

Fördelar

  • Ökad stabilisering av mundelen,
  • klämmer inte hästens mungipor,
  • bibehåller tuggfrihet.

Nackdelar

  • Munstycket är mindre kapabelt att följa rörelserna i hästens mun.

2. D-ringbett

D-ringbett

D-ringbett, har D-formade, fasta bettringar. Behöver du ta kraftigt ledande tygeltag kan D-ringbett vara ett alternativ. Med D-ringbettet ligger ringarna avplattade mot hästens mun, vilket gör det svårare för bettet att glida in i hästens mun. Man kan säga att bettet är ett mellanval mellan ett eggbett och ett fullcheekbett.

D-bettets form på ringarna gör att man får en effekt likt de lyftande bettens, men inte lika markant.

Fördelar

  • Ökad stabilisering av mundelen,
  • hindrar bettet till viss del att röra sig i sidled.

Nackdelar

  • stöder unghästen så den kanske inte hittar sin egen balans

3. Rakt bett

Rakt bett

Rak mundel, är ett bett med rak stång. Vissa hästar fungerar bäst på raka bett då det enbart ger tryck uppe på tungan och befriar lanerna. Ett rakt bett ses som ett snällare bett och passar bra till unghästar.

Fördelar

  • Ligger jämnt på tungan,
  • hög tuggfrihet,
  • uppmanar till stöd på bettet

Nackdelar

  • stöder unghästen så den kanske inte hittar sin egen balans

4. Fullcheek bett 

Fullcheekbett , ett bett med fasta ringar och skänklar ovanför och nedanför mundelen vilket förhindrar att bettet glider i sidled i munnen, utan istället skapar ett stabilt läge.

Till unghästar lämpar sig bettet med två eller tredelat munstycke, alternativt en rak stång om hästen behöver mer stöd på bettet.

Fördelar

  • Hindrar bettet till stor del att röra sig i sidled,
  • ligger stabilt i munnen.

Nackdelar

  • skänklarna kan riskera att störa hästen eller fastna i tränsdelar

Slutord

När du letar efter ett bett till din unghäst är det viktigt att prova sig fram. Alla hästar fungerar olika på olika bett.

Prova olika sorters bett, men börja alltid med de mildaste varianterna som du finner i artikeln ovan. Lycka till!

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg