5 Ridövningar för unghästar


Att rida unghästar är otroligt spännande och roligt! Det ger en möjlighet att se en häst utvecklas i varje litet steg. Men den kan också vara svårt och frustrerande.

När man rider unghästar gäller det att ha en känsla för vilka krav man kan ställa och när det är dags att backa. Det krävs också otrolig timing och mycket tålamod.

När det gäller till övningsval underlättar det att ha ett lekfullt och roligt register att välja bland. Därför kommer här 5 ridövningar som du kan anpassa efter nivå och göra med din gröna unghäst.

Läs även: Välj rätt bett till din unghäst

Träningspyramiden

Innan vi börjar kolla på de olika övningarna vill jag presentera träningspyramiden. Det är ett dokument som producerats av FEI och FFE för att ge en grund för bedömning av rörelser på alla nivåer till alla domare inom dressyr.

Förutom att den används som grund i bedömningen av dressyrdomare är det också ett användbart verktyg för ryttare, då det mer eller mindre presenterar i vilken ordning vi ska fokusera på olika områden i alla ridning. Framförallt med unghästar.

Under ridarbetet med en unghäst är det viktigt att fokusera på de tre första stegen som innefattar grunder och förståelse för ryttarens hjälper. Hästen ska alltså lära sig att förstå vad du som ryttare ber den om.

  • I steget rytm bör ryttaren fokusera på att kontrollera gångarterna och sätta en fasttakt rytm. Det innbär att hästen får en taktfast gångart och vet hur den placerar benen. Galoppen ska vara tretaktig, traven tvåraktig och skritten fyrtaktig.
  • I steget smidighet bör ryttaren sträva efter få hästen avslappnad i nacke, hals, mun och rygg. Många gånger kommer smidigheten och avslappningen med tiden, men det finns övningar som hjälper till med arbetet.
  • I det tredje steget, kontakt, börjar hästen söka kontakt med bettet och lägger sig via tygeln naturligt i ryttarens hand.

Med hjälp av följande fem övningar kan du närma dig dessa steg i de olika utvecklingsstadierna du är i tillsammans med din unghäst.

Läs även: Hur man rider hästen i form

1. ”Flugan” för riktning

Flugan är en enkelt övning som kan vara ett bra komplement till den klassiska åttvolten. Övningen lämpar sig för unga hästar som ska lära sig att svänga och styras, men fungerar lika väl till den äldre hästen.

Syfte: Bibehålla en jämn rytm och avslappning genom riktningsändringarna samt utveckla symmetriska vägar och förbättra kommunikationen mellan häst och ryttare

Utförande: Börja med att placera fyra koner med tillräckligt avstånd från varandra på medellinjen, sedan:

  1. Rid hästen i en jämn skritt eller trav. 
  2. Rid en åttvolt runt de yttersta konerna genom att byta varv vid mitten av konerna. 
  3. Upprepa övningen tills hästen är bekväm och avslappnad i åttvolten. 
  4. Minska sedan på åttvolten genom att rida mellan den yttersta konen och en av de inre konerna varannan gång. 
  5. Fortsätt öva tills hästen är bekväm och avslappnad i båda åttvolterna. 
  6. När hästen är redo: rida endast den lilla åttvolten mellan de två mittenkonerna. 
  7. Kom ihåg att berömma och ha roligt!  

Avancera: Med hjälp av variationen på volterna kan du göra övningen mer komplex. Mindre volter kräver mer samling av hästen och är svårare att utföra.

Läs även: Hur man rider en volt

2. ”Busstoppet”

Ridövningen ”busstoppet” är en övning som förbereder hästen på övergångar och tempoväxlingar.

Utförande: Börja med att markera 4 ”övergångszoner” på ridbanan med hjälp av koner eller bommar. Mellan varje bom eller kon rider du den bestämda gångarten. Beröm hästen när den på ett lugnt och avslappnat vis förhåller sig till övergångarna.

Uppreps cirka 4-6 gånger per varv beroende på vart hästen är i sin utbildningsnivå.

Syfte: Påbörja inlärningen av övergångar medans hästen förblir lugn och avslappnad.

Avancera: För att göra övningen mer avancerad kan du placera övergångszonerna närmare varandra och längre ifrån hörnen. Du kan även kombinera volter och andra rörelser tillsammans med övergångarna.

Läs även: 5 Ridövningar med bommar

3. ”Travvolter” för rytm, smidighet och uppmärksamhet

Travvolter är en rolig ridövning med övergångsträning. Därför lämpar övningen sig när övergångar är väl förvärvade.

Syfte: Förbättra precisionen i övergångarna samt rida runda volter på ett avslappnat och smidigt tillvägagångsätt med en jämn kontakt och balanserad häst.

Utförande: Börja med att placera ut koner vid bokstäverna A, E, C samt mellan M-B och B-F. För att sedan:

  1. Rid på fyrkantspåret i skritt.
  2. Rid en övergång till trav vid varje kon.
  3. Rid sedan in på volten i trav.
  4. När du kommer ur volten gör en övergång till skritt och fortsätter på fyrkantsspåret.
  5. Försök att bibehålla energin ur traven och skritta framåt.
  6. Fortsätt övningen och rid övergång och volt vid varje kon.
  7. Rid övningen i både höger och vänster varv.

Avancera: När hästen behärskar övningen väl kan du istället rida volterna från medellinjen. På så vis tar du bort väggen som stöd för hästens yttersida och ställer istället krav på hästens egna balans och liksidhet.

Läs även: Hur man rider med benen

4. Introducera travbommar

Genom att introducera travbommar för din unghäst kan du hjälpa den att reglera takten och rytmen. Ett sätt att göra det på är med hjälp av en åttvolt över travbommar.

Börja med en eller två bommar och öka till tre när den unga hästen känner sig säker och bekväm. Skynda långsamt! Satsa på att bygga upp en självsäkerhet över bommarna.

Syfte: Syftet med ridövningen är att hjälpa ryttaren och hästen att bibehålla en fasttakt rytm över bommarna samtidigt som hästen förblir avslappnad och mjuk.

Utförande: Placera två travbommar på mitten av ridbanan med 1.2-1.5 meter mellan. Vänd upp från mitten av ena långsidan, rakt över ridbanan. Håll om hästen med skänklarna och sträck på tygeln. Vänd varannan gång höger och varannan gång vänster. Upprepa från andra hållet.

Avancera: För att göra övningen mer avancerad kan du både öka antalet bommar till 3-6, placera dem med olika avstånd från varandra för att förändra hästens steglängd eller göra volten mindre för att plocka med ytterbogen.

För att veta hur långt det ska vara mellan bommarna kan du använda en avståndskalkylator.

5. ”Spiralen” för att kontrollera yttersidan

Övningen spiralen har fått sitt namn av den spiralliknande bana hästen går i när den tillsammans med ryttaren utför övningen.

Syfte: Syftet med övningen ”spiraler” är att träna hästens balans, avspändhet, smidighet och förmåga att reagera på ryttarens hjälper. Övningen kan också användas som förberedande för mer avancerade rörelser som prutetter och byten.

Utförande: Börja med att placera en kon i mitten av ridbanan. Sedan:

  1. Rida en 20-meters metersvolt runt konen på mitten av ridbanan.
  2. Uppmuntra hästen att förbli balanserad och avslappnad.
  3. Minska voltens storlek med hjälp av ytterhjälperna samtidigt som hästen förblir formad i innersidan.
  4. Efter 1-2 varv på lilla volten flyttar du ut hästen på en större volt med hjälp av innerskänkeln samtidigt som du ger stöd på yttertygeln.
  5. Upprepa övningen i båda varv.
  6. Övningen kan göras i både skritt, trav och galopp.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg