Ryttarens

8 Intressanta fakta om islandshästen

På den vackra ön Island, bland vulkaner och glaciärer, finns en stolt och majestätisk varelse som har fascinerat människor i århundraden – islandshästen.

De som bekantat sig med den robusta och intelligenta hästrasen vet att det är mer än bara ett djur. Islandshästen bär med sig en djup rotad historia som sträcker sig tillbaka över tusen år.

Men det är inte bara dess ursprung som gör den unik… Här kommer du få läsa om åtta spännande fakta om just Islandshästen.

1. Islandshästen är en av världens renaste hästraser

Islandshästen är en av världens renaste hästraser och har en fascinerande historia…

För över 1 000 år sedan förde de första människorna som bosatte sig på Island med sig sina hästar från Norge, Irland och Skottland. Dessa hästar, med sina nordiska och keltiska rötter, skulle bli förfäderna till dagens islandshästar.

Tack vare Islands avlägsna geografiska läge och strikta regler för import och export har rasen förblivit isolerad under lång tid och inte påverkats av inflytande från andra hästraser, vilket bidragit till att bevara rasens renhet och ursprungliga egenskaper.

Sedan 1900-talet har det funnits restriktioner för att förhindra import av hästar till Island. Till exempel har det krävts särskilda tillstånd och veterinärkontroller för att importera hästar till ön. Dessutom har de hästar som lämnar Island normalt inte tillåtits återvända.

Läs även: 30 Vanligaste hästraserna (10 varmblod, 10 kallblod & 10 ponnyraser)

2. Islandshästen räknas som en häst istället för ponny

Det är vanligt att definiera en häst som en individ som når en viss höjd vid manken, vanligtvis 148 centimeter eller högre. En ponny å andra sidan är en häst som inte når den höjden.

Trots att Islandshästens genomsnittliga mankhöjd ligger mellan 132-142 centimeter och på så vis uppfyller kravet för ponnymått, räknas islandshästen inte som en ponny.

Att Islandshästen räknas som en häst beror på att de är välbyggda med kraftfull kroppsstruktur, som är karakteristisk för en häst. Dess kroppsproportioner, muskelmassa och benstomme är typiska för en häst snarare än en ponny.

Läs även: 30 Vanligaste hästraserna (10 varmblod, 10 kallblod & 10 ponnyraser)

3. Islandshästen har fem gångarter

Hästar har vanligtvis tre gångarter, skritt, trav och galopp. Utöver de tre vanliga kan islandhästar dessutom utföra tölt och flying pace (även känt som pass).

Tölt är en fyrtaktig gångart där hästen rör sig framåt i en jämn, rytmisk och oavbruten gång utan att lyfta alla fyra ben samtidigt. Det gör att ryttaren kan sitta helt still i sadeln, även vid höga hastigheter.

Flying pace är en snabb tvåtaktig gångart där hästens två diagonala benpar rör sig samtidigt. Detta innebär att hästen lyfter och för fram benen på ena sidan samtidigt, vilket ger ett hoppande och flygande intryck.

Läs även: Hur man rider övergångar


Följ ryttarens.se på sociala medier


4. Islandshästar har ett unikt utseende

Islandshästarna har utvecklat ett unikt utseende som är väl anpassat till det tuffa klimatet på Island. Här är några sätt på vilka de har anpassat sig fysiskt:

Tack vare dessa anpassningar till det isländska klimatet skiljer sig islandshästens utseende från många andra hästraser. De kan liknas med en del kallblodiga raser tack vare den kompakta kroppsbyggnaden och korta ben.

Läs även: 11 Kända hästraser (Arbets- och draghäst edition)

5. Islandshästen är den tredje vanligaste hästrasen i Sverige

Islandshästen är inte bara populär på Island, det är nämligen den tredje vanligaste hästrasen i Sverige enligt Hästnäringen i siffrors projektet Samhällsekonomiska effekter av hästnäringen i Sverige, som är ett samverkansprojekt initierat av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), LRF Häst, Svensk Travsport, ATG, Högskolan Dalarna och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Statistiken visar att det finns omkring 26 000 registrerade islandshästar i Sverige, vilket gör det till den tredje vanligaste rasen efter Svenskt varmblod och Varmblodig travhäst.

Läs även: 30 Vanligaste hästraserna (10 varmblod, 10 kallblod & 10 ponnyraser)

6. Island är det näst mest hästtäta landet i världen

Sett till antalet häst per invånare i landet är Mongoliet det hästtätaste landet i världen, följt av Island på en stabil andraplats.

Island är en stor hästnation med omkring 100 000 islandshästar och 400 000 invånare. Det innebär att det är ungefär 25 hästar per 100 invånare.

Kanske kan siffrorna kännas lite manipulerade med tanke på landets lilla storlek. Men faktumet kvarstår att det förblir många hästar sett till antalet människor!

Läs även: Topp 10 länderna med flest hästar (per invånare)

7. Starka trots sin lilla storlek

Som tidigare nämnt är inte Islandshästen en speciellt stor hästras (även om allting är relativt). Trots sin lilla storlek kan islandshästar bära upp till 20-25% av sin egen kroppsvikt.

Tack vare islandshästens kompakta kroppsbyggnad väger den vanligtvis omkring 350 kg på sina cirka 140 centimeter, vilket tillåter en maxvikt på ryttaren mellan 70-90 kilo.

Många andra hästraser i liknande mankhöjd väger oftast mindre och är nättare i sin kroppstyp, men det kan variera mycket beroende på ras.

Läs även: Är du för tung för din häst? (Hur du vet och vad du kan göra åt det)

8. Trivs utomhus dygnet runt, året runt

Även om det kan skilja sig på individnivå, är Islandshästen som ras känd för att trivas på lösdrift, utomhus året runt!

Kärleken för utomhusvistelse tros komma från den traditionella hästhållningen på Island, där hästarna går ute dygnet runt, året om – oavsett väder. Det har gjort rasen van med stora hagar och anpassad för skiftade årstider och väderförhållanden.

Så har du en islandshäst, prova att låta den gå ute på lösdrift. Du kommer snabbt märka om den trivs eller inte, förmodligen det förstnämnda!

Läs även: För-och nackdelar med lösdrift

Exit mobile version