Ryttarens

Hur man rider övergångar

Övergångar är en oumbärlig del av dressyrens grunder och dressyrprogrammen är fyllda av dem! Bra övergångar mellan gångarterna visar domaren att hästen är lydig, balanserad, responsiv och arbetar i harmoni med sin ryttare.

Men övergångar är inte bara viktiga för tävlingssituationen – de är också en nyckel till att utveckla hästens rörlighet, styrka och smidighet.

Dessutom gör vi dem flera gånger varje ridpass och det finns mycket att hämta i att regelbundet göra dem bra istället för halvdana.

I den här artikeln går vi igenom varför övergångar är så viktiga och ge dig praktiska tips på hur du kan förbättra dina övergångar och ta din dressyrträning till nästa nivå.

Läs även: Hur man rider en häst i form

Vad är en övergång?

Till att börja med är det viktigt att förstå vad en övergång är. Det är lätt att blanda ihop övergång med gångarter, men övergångar kan vara att reglera hästens steglängd, takt och tempo – samtidigt som den förblir kvar i samma gångart.

När man pratar om övergångar i ridtermer innebär det att man gör en reglering i hästens gång. Det kan vara att byta gångart mellan skritt, trav och galopp, ändra gångartens tempo och takt eller byta rörelse och ridväg.

När man byter gångart kan man antigen göra en övergång genom att byta från en gångart till en annan eller genom att sänka tempot, energin och takten inom samma gångart, vilket kallas för tempoväxling.

Läs även: Hur man rider lätt

5 Anledningar till att rida övergångar

Kanske funderar du på vad som är så viktigt med övergångarna? Det viktigaste är väl att hästen byter gångart? Nja… inte riktigt.

Det finns många fördelar med att rida sina övergångar korrekt då det hjälper till på följande områden:

Låt oss titta på var och en av dessa individuellt.

Läs även: Framåtbjudning och att ”rida hästen mellan skänkel och hand”

1. Förbättrar hästens balans

Hästar tenderar att balansera majoriteten av sin vikt på framdelen (även känt som ”gå på bogarna”), vilket kan göra övergångar obalanserade och ojämna.

Om hästen är framtung kommer den att ha svårt att aktivera sina bakben och arbeta med framåtbjudning. Det resulterar i bland annat:

Genom att använda övergångar i din träning kan du sitta ner i sadeln, engagera hästens bakben och på så vis samla hästen och förbättra balansen, framåtbjudningen och lydnaden.

Läs även: 6 övningar för att stärka hästens bakdel

2. Förbereder hästen för den nya gångarten

På dressyrtävling används övergångar mellan gångarterna ofta för att förbereda hästen inför en kommande rörelse.

Till exempel kan ryttaren rida en övergång från arbetsskritt till samlad skritt för att förbereda hästen för en halvstegspiruett följt av en övergång till samlad galopp.

En samlad övergång skapar ett bra avslut på den ena gångarten och en god start på den nya. Genom att ha koll på övergångarna skapar man helt enkelt bra förutsättningar för det kommande momentet.

Läs även: Hur du får högre procent på dressyrtävling

3. Förbättrar hästens lydnad och uppmärksamhet på ryttarens hjälper

Kanske har du någon gång ridit en ridövning så många gånger att hästen förstår vad den ska göra och gör det utan engagemang?

I det tillfället är det perfekt att lägga in lite övergångar för att hålla hästen lydig och uppmärksam på övningen och ryttarens hjälper.

Övergångar kräver att ryttaren samlar och ökar hästens steglängd. När ryttaren ber om detta används framförallt halvhalter och skänkelhjälper. Dessa kommandon kommer göra hästen mer uppmärksam och lydig.

När hästen är uppmärksam på ryttarens hjälper kommer det vara lättare att få den att jobba i korrekt form, flytta sig för skänkelhjälperna och skapa framåtbjudning, vilket påverkar alla framtida rörelser.

Läs även: Hur, när och varför man ska sitta ner i trav

4. Förbättrar hästens lösgjordhet och smidighet

Övergångar är extremt användbara för att göra hästen mer lösgjord i ryggen. Det finns flera anledningar till att lösgjordhet och smidighet blir resultatet av dem.

För det första behöver hästen att använda sina bakben mer när den gör övergångar mellan gångarterna, vilket stärker dess bakben och bidrar till en bättre balans och bärighet.

För det andra tvingas hästen att förlänga och förkorta sin kropp i övergångarna, vilket hjälper den att sträcka sig och böja sig genom ryggen och nacken. Detta bidrar till att utveckla hästens lösgjordhet och mjukhet i kroppen.

Läs även: 6 Lösgörande ridövningar

5. Ökar poängen på dressyrtävling

Alla dressyrprogram, oavsett nivå, innehåller massvis av övergångar. Ibland används de för att byta gångart, ibland för att reglera samlingen i den befintliga gångarten.

Övergångarna bedöms i flera ställen på dressyrprogrammet. Bland annat är de inkluderade i det som kallas för ”de allmänna intrycken”, vilket är koefficient och ger extra mycket poäng i bedömningen. De inkluderas i:

Det innebär att om du kan utföra smidiga, balanserade och lydiga övergångar får du högre poäng för varje rörelse och i totalpoängen.

Läs även: Hur man räknar ut procent i dressyr

Hur man rider övergångar

Att rida en övergång kan variera beroende på vilken typ av övergång det handlar om, men generellt kan man säga att det kräver en god kommunikation och samspel mellan ryttaren och hästen. Denna kommunikation sker via ryttarens hjälper.

En avgörande faktor för att rida övergångar är halvhalterna. Halvhalter kallas den kombination av hjälper som används som förberedande, man kan säga att de uppmärksammar hästen om att en förändring kommer att ske.

För att rida en halvhalt kramar ryttaren om tygeln i handen (ber om att minska tempot) och håller om hästen med sin skänkel (ber om att öka tempot). Denna kombination ber hästen att vara uppmärksam och vänta och följs sedan av eftergift i tygeln.

Ridning handlar mer eller mindre om kommunikation mellan hästen och ryttaren, som sker via ryttarens hjälper. För att göra en övergång kan du använda någon av följande hjälper eller en kombination av flera:

Läs även: Hur man gör en halvhalt

Hur man rider en övergång till en lägre gångart

När du ska rida hästen in i en lägre gångart, till exempel till trav från galopp eller till skritt från trav kan du följa dessa steg:

  1. Förbered hästen genom att sitta stadigt i sadeln med kontakt i tygeln.
  2. Använd sits och skänklar för att hålla hästen framåt och mjuk.
  3. När du är redo för övergången, krama om tygeln och sänk din energi och takten i den befintliga gångarten.
  4. Sänk sedan din sits djupare i sadeln och använd dina skänklar för att be om en avsaktning. Tänk på att din sits och skänklar ska fungera tillsammans och visa hästen vad du vill för att behålla energin i övergången.
  5. Ge eftergift i tygeln så snart hästen gjort övergången.
  6. Håll sedan den nya gångarten avslappnad med energi så att hästen kan fortsätta med god balans.

Läs även: Ridning för nybörjare

Hur man rider övergång till en högre gångart

För att rida en högre gångart, till exempel från skritt till trav eller från trav till galopp, behöver du öka både energin och takten. Här är några steg du kan följa:

  1. Rid hästen med framåtbjudning i den befintliga gångarten. Hästen ska ha aktiva bakben som skapar en bärighet i framdelen.
  2. Förbered hästen genom att ge ett stadigt men mjukt och följsamt stöd i handen, för att hjälpa hästen hålla balansen i övergången.
  3. Använd din röst och/eller hjälperna för att signalera till hästen att göra en övergång. Tänk att energin kommer från bakbenen och fångas upp i ryttarens hand innan du ”släpper iväg” hästen.
  4. När hästen ökar takten och energin eller byter gångart ger du hästen eftergift i tygeln för att signalerar att det hästen gjort är rätt.
  5. Sitt med i hästens rörelser och balansera dig själv i sadeln innan du ber om ytterligare förändring.

Kom ihåg att det är viktigt att rida övergången på ett balanserat och reglerat sätt, utan att tvinga hästen. Övning och erfarenhet kommer att hjälpa dig att bli mer säker och bekväm med att rida övergångar.

Läs även: Hur man rider men skänklarna och benen

6 Saker att tänka på när du rider övergångar

Det finns en del saker som kommer underlätta dina övergångar, få en bättre kommunikation med din häst och ge dig högre poäng av dressyrdomaren.

Här går vi igenom 6 saker att tänka på när du rider övergångar.

1. Förbered hästen

Innan du ber hästen om en övergång bör du se till att hästen har goda förutsättningar för att kunna utföra övergången. Hästen ska vara lyhörd för dina hjälper, gå i balans och lämpligt tempo.

Förbered hästen inför övergången genom att stämma av med halvhalter. Du kan också använda tempoväxlingar och övergångar mellan andra gångarter/rörelser för att underlätta inför just den övergången som är svårast för er.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

2. Rid i övergången

När du rider en övergång är det viktigt att bibehålla energin från den ena rörelsen till den nya. Det kräver aktiva hjälper och tydlighet i ryttarens takt i.

Använd främst höften och sätet för att rida mjuka övergångar. Ju mindre ryttaren behöver använda tygeln för att utföra övergången, desto bättre blir den.

I en mjuk övergång är hästen välbalanserad med en viss grad av egen bärighet i sin form. Det innebär att hästen har en egen framåtbjudning, reglerbar energi och trampar under sig med sina bakben.

Läs även: 10 tecken på att du är för lång för din häst

3. Använd olika hjälper för tempo-växlingar och gångartsbyten

När du ber hästen att öka en gångart kan det lätt bli missuppfattning och hästen byter gångart till en högre istället. Detta sker när hästen inte förstår skillnaden mellan hjälperna som signalerar tempobyte eller gångartsbyte.

När man arbetar med hästen är det viktigt att lära den skillnaden mellan de olika kommandona för tempo och för gångart. Detta för att undvika att hästen blir förvirrad och frustrerad över att inte förstå vad som förväntas av den.

För att uppnå detta bör man använda hjälperna på olika vis för att skilja mellan tempoväxling och gångartsbyte. Till exempel används skänkeln vid ett gångartsbyte på ett ”knackande” vis mot hästens sidor, medans en tempoökning används på ett mer kramande vis och i en annan kombination med sätet.

Läs även: Hur man rider med sätet-och vikthjälperna

4. Förstå tempoväxlingar

För att rida bra övergångar är det viktigt att både ryttare och häst lär sig att reglera tempot och takten i de olika gångarterna. Träna på att minska och öka hästens tempo i bibehållen gångart, så kallt tempoväxling, innan du ber om en mjuk övergång.

När du reglerar hästens tempo och takt använder du hjälperna i den takten du önskar rida i. Om du vill att hästen ska länga på stegen bör du vara lugnare och använda långsamma rörelser för att uppmana till en förlängning av stegen. Om du vill samla hästen behöver du sitta upprätt och använda snabba skänklar och höftrörelser.

Genom att förstå och kunna använda tempoväxlingarna kommer ni kunna rida mjukare och finare övergångar utan missförstånd.

Läs även: Hur du samlar din häst

5. Rätt timing

Timing är avgörande för att lyckas med en övergång. Ryttaren behöver veta vilka hjälper som ska användas vid rätt tidpunkt för att uppnå önskat beteende.

Väl-tajmade hjälper ger hästen tydliga indikationer om vad som förväntas av den. Med rätt timing av ryttarens hjälper och en lydig, uppmärksam häst kommer övergångarna bli betydligt enklare och snyggare.

Läs även: 10 Tecken på att din häst gillar dig

6. Var tålmodig

Att rida riktigt bra övergångar kräver att hästen är välbalanserad, stark och smidig. Även om alla hästar kan göra övergångar kan alla hästar alltid bli bättre på dem.

Det går aldrig att bli fullärd när det kommer till övergångar. Man kan alltid, oavsett utgångsläge bli bättre. Detta gör att möjligheten till utveckling är oändlig! Ha tålamod, öva mycket, ofta och noga på övergångar tillsamman med din häst.

Vi gör övergångar i princip allt vi gör. Flera gånger per ridpass. Ta vara på varenda en och se det som en möjlighet att skapa en bättre kommunikation med din häst. Undvik att ”bara byta gångart”, utan rid övergångarna ordentligt.

Läs även: 5 Ridövningar för unghästar

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Exit mobile version