8 saker att tänka på vid uteritt


Att rida ut med sin häst är en fantastisk upplevelse. Naturen kan vara både rogivande och en bra träningsmiljö för både häst och ryttare.

Dessvärre kan en uteritt kan snabbt förvandlas från en mysig ridtur till en farlig upplevelse, om olyckan är framme eller ryttaren är oförberedd. Som tur är finns det flera saker ryttare kan göra för att förebygga olyckor under uteritt med sin häst.

Här litar vi 8 saker som du som ryttare bör ha i åtanke inför din uteritt för att göra den så säker och behaglig som möjligt.

Läs även: 6 Ridövningar I Skogen (Övningar Utan Ridbana)

Inlägget innehåller länkar till granngården.

1. Rid gärna med sällskap

Att rida tillsammans med någon annan är både roligt och tryggt. Är ni två kan ni hjälpas åt om en olycka skulle uppstå.

2. Berätta vart du ska och när du kommer tillbaka

Om du rider ut själv är det extra viktigt att berätta för någon vart du ska rida och när du planerar att komma tillbaka. Ifall du skulle rida vilse eller ramla av och skada dig är det någon som vet att du är iväg, som uppmärksammar när du saknas och kan leta efter dig.

3. Bär reflexer

Reflexer är en självklarhet när mörkret träder vid. Klä både dig själv och hästen med reflexer så att ni båda syns ifall du skulle ramla av och ni säras. Reflexer gör att bilister kan se er i god tid och sakta in vid möte, men också att hästen syns om ryttaren ramlar av och hästen springer lös i mörkret.

4. Ta inga onödiga risker

Gör en riskbedömning innan och under ritten. Är det ett bra väder att rida ut i? Ibland kan det vara klokt att rida inomhus eller inte rida alls de dagarna det blåser storm eller åskar, speciellt om man har en känslig häst som påverkas mycket av omständigheterna.

En riskbedömning kan också handla om vart det lämpar sig att rida i vilken gångart, om det går att rida riskfritt över diket eller om gärdet är slätt nog för att inte snubbla och skada sig på. Undvika att trava eller galoppera i halkig lera eftersom hästen kan halka och skada sig.

5. Se till att utrustningen sitter korrekt

Se alltid till att utrustningen sitter korrekt innan du ger dig av på en uteritt. Rid alltid med hjälm. Kolla så att hästen har bettet över tungan, att alla remmar är korrekt fastspända och att inget ser ut att vara på väg att gå sönder.

Kolla sadelgjorden en extra gång efter du satt upp, innan du rider iväg, eftersom hästen ibland kan spänna ut magen när den sadlas och sedan slappna av och blåsa ut all luft under ridturen.

6. Var tydlig i trafiken

När du rider ut kan du ibland behöva rida i trafiken. Se till att vara påläst om trafikregler och vad som gäller vid möte med fordon. Sakta alltid av till skritt när du möter ett fordon. Rid på höger sida av vägen och använd tydliga och kända handgester om du behöver kommunicera med föraren.

Om din häst blir orolig av trafiken och du tycker det är obehagligt kan du sitta av och leda hästen vid möte.

Läs även: Häst I Trafiken – Så Här Gör Du (Ryttare & Bilist)

7. Sakta av till skritt vid möte

Ibland under en uteritt möter man andra ryttare, svampplockare, jägare eller motionärer. Oavsett vem du möter bör du alltid sakta av till skritt när du passerar mötande.

Även om din häst är oberörd av mötet kan den andra reagera starkt om en häst dundrar förbi. Av ren respekt bör du sakta av till skritt när du möter någon annan.

8. Ta alltid med telefonen

Sist men inte minst, ta alltid med dig telefonen när du rider ut. Med den kan du ringa om olyckan är framme, spåras om du saknas, lysa med ficklampa vid behov eller använda kartor-appen för att orientera dig tillbaka.

Du bör inte använda telefonen för nöjes skull på hästryggen, eftersom ridning kräver din fulla uppmärksamhet. Annars kan telefonen bli en fara i sig.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg