Ryttarens

Kostnad för stallplats (Därför finns olika prisklasser)

Din häst behöver precis som du någonstans att bo. När det kommer till hästens boende finns det flera alternativ, i olika prisklasser.

Genomsnittligt pris för en stallplats är 2.000-3.000 kronor i månaden, men det finns stallplatser mellan 500 kronor i månaden till över 12.000 kronor i månaden. Priset regleras av tillgång och efterfrågan av stallplatser i länet, men även av vilken service som ingår i stallhyran.

Lösdrift som innebär att hästen går ute dygnet runt är det billigaste alternativet, följt av kallhyra som innebär att du hyr en box och hage men köper strö och foder separat. Varmhyra är det dyraste alternativet av stallplats där helinackordering och fullservice kan ingå.

I den här artikeln går vi igenom olika typer av stallplatser och hur de skiljer sig i kostnad.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Kurre när han stod i utebox

Vad ingår i stallhyran?

Kostnaden för en stallplats kan variera mycket. Det finns stallplatser i alla prisklasser. Orsaken till detta beror på efterfrågan och tillgång samt vilken service som ingår i hyran. När du letar efter en stallplats är det bra att fundera på vad just du söker.

För att göra det enklare för dig kommer här en lista på olika tjänster och bekvämligheter som kan vara bra att tänka på innan du väljer vilken stallplats du vill betala för. Vilka punkter är viktigast för dig?

Checklista stallplats

Ridbana – en komfort!

Olika typer av stallplatser

Det finns tre olika typer av stallplats att välja mellan när du väljer boende till din häst, kallhyra, varmhyra/helinackordering och lösdrift. Alla tre har sina för- och nackdelar och passar därför hästar, ryttare och plånböcker olika väl.

Generellt sett kan man säga att en dyrare stallhyra innebär mer bekvämligheter. Här reder vi ut vad de olika begreppen innebär och hur priset skiljer sig mellan dem.

Läs även: För- och nackdelar med lösdrift

1. Lösdrift

Det billigaste alternativet är oftast att ha sin häst på lösdrift. Det finns flera anledningar till varför man som hästägare ska ha sin häst på lösdrift.

Kostnad lösdrift: 500-2.000 kronor i månaden.

Fördelar med lösdrift

Lösdrift är det mest naturliga sättet för en häst i fångenskap att leva. Hästen går ute dygnet runt, precis som i det fria. Det ger hästen goda möjligheter att utvecklas socialt, eftersom den går i en flock. Den får röra på sig under många timmar av dygnet, vilket är bra för leder och muskler, den har fri tillgång av hö, vilket är bra för hästens mage och tarmar.

För hästägarens del finns det också flera fördelar med att ha hästen på lösdrift. Bland annat är det billigare än att ha hästen på box, det krävs inte samma arbete i stallet, du behöver inte ens vara i stallet varje dag om du ber någon annan kolla till din häst.

Nackdelar med lösdrift

Nackdelen med att ha hästen på lösdrift är att du som hästägare inte har samma kontroll eller tillsyn på hästens avföring och intag av mat, salt och vatten eftersom den går tillsammans med andra hästar. Det kan då vara svårt att veta om hästens beteende är avvikande från det normala.

En annan nackdel med att ha hästen på lösdrift är att det kan vara svårt att veta hur hästen ska täckas eftersom temperaturen och väder kan variera mycket under ett dygn. På våren och hösten kan vi ha kalla nätter och varma dagar, vilket kan göra att hästen behöver täcke på natten men inte på dagen.

När ska du välja lösdrift?

Lösdrift passar hästen som vill stimuleras både fysiskt och psykiskt samt har ett stort behov av utlopp för sin energi. En fördom många har är att det endast är skogsmullar som går på lösdrift, vilket inte stämmer. En tävlingshäst mår oftast mycket bra av att gå på lösdrift eftersom det ger möjlighet att rasta både kroppen och knoppen.

Hästägare som väljer att ha sin häst på lösdrift får oftast mer tid och pengar till annat då lösdrift är det billigaste alternativet när det gäller stallhyra. Eftersom lösdrift inte kräver samma typ av dagliga stallarbete som en stallplats gör är det också ett tidsbesparande alternativ av stallplats.

Läs även: Guide: Tvätta Hästtäcken & Få Din Häst Att Sluta Bita På Täcken

2. Kallhyra stall

Kallhyra är en typ av stallplats som innebär att man hyr endast box och hage utan andra tillägg. I en kallhyra ingår vanligtvis en box, anvisad plats i sadelkammaren, hage samt nyttjande av fikarum/pausrum, men det är alltid bäst att kolla med fastighetsägaren för att vara säker på vad som ingår.

Kostnad stall kallhyra: 500-4.000 kronor i månaden.

Fördelar med kallhyra

Kallhyra är vanligtvis billigare än varmhyra eftersom alla övriga kostnader som strö och foder tillkommer utöver stallhyran. Med kallhyra kan du själv välja vilket typ av strö och foder sin häst ska ha, eftersom du själv ansvarar för att köpa in det och frakta det från butik till stallet.

Du får dessutom ta del av helheten i att äga en häst eftersom att alla stallsysslor behöver göras själv, vilket många hästägare tycker om. Eftersom hästen står inomhus i box på natten kan du ha god tillsyn över hästens hälsa.

Nackdelar med kallhyra

För dig som saknar möjlighet att transportera strö och foder från butik till stall blir det en ansträngande process att själv köpa in de externa produkterna.

Att ha hästen inackorderad i ett stall med kallhyra innebär en hel del tidkrävande arbete i form av vardagliga arbetssysslor som mockning, in- och utsläpp, vattning och fodring.

När ska du välja kallhyra?

Kallhyra passar dig som har egna kontakter för foder och strö och som enkelt och smidigt kan köpa och transportera det till stallet. Det kan vara ett sätt att hålla nere kostnaderna eftersom det inte blir någon mellanhand.

Vanligtvis ingår inte in och utsläpp i en kallhyra, utan som ovan nämnd, endast boxen. Därför kan det passa dig som har mycket tid och möjlighet att vara i stallet ofta. Gärna med kort resväg.

Kallhyra passar inte dig som saknar bil/körkort/möjlighet att transportera foder och strö. Kallhyra är inte heller bästa alternativet för dig som har dåligt med tid, eftersom sysslor som in- och utsläpp samt fodring tillkommer.

Läs även: Hur Mycket Tid Går Åt Till Häst? & Den Stora Guiden Om Strömedel Till Din Häst

3. Helinackordering/Varmhyra stall

En helinackordering innebär att hästen tas om hand om på alla tänkbara plan. Oftast ingår fodring, in- och utsläpp, på och av med täcken, foder, stör, boxplats, etc. Ibland även mockning och ridning om så önskas.

Olika stall erbjuder olika typer av helinackordering – och priset justeras efter tjänsterna. De flesta stall som erbjuder helinackordering erbjuder också någon form av ”grundservice”, vilket innebär att helinackordering eller inte är upp till ryttaren.

Kostnad helinackordering: 2.000-12.000 kronor i månaden.

Fördelar med helinackordering

Den främsta fördelen med helinackorderingen är att det är bekvämt och tidsbesparande. Det ger hästägaren tid och energi att fokusera på annat än hästens basala behov.

Med helinackordering slipper du tänka på blöta täcken, att köpa och välja foder och strö, gå upp tidigt på morgonen för att släppa ut hästen i hagen och att sedan åka tillbaka till stallet på kvällen för att plocka in den för natten.

Nackdelar med helinackordering

Nackdelarna med helinackordering är att du som hästägare går miste om en stor del av vad ha häst innebär eftersom du inte längre har några stallsysslor. Med inackordering förlorar du till viss del möjligheten att välja strö och foder till din häst eftersom det redan ingår i stallhyran.

Helinackordering är den dyraste typen av stallplats för din häst, vilket kan ses som en nackdel för dig som söker en billig stallplats.

När ska du välja helinackordering?

Helinackordering passar dig som vill och har möjlighet att köpa loss tid i stallet. Det passar dig som inte vill lägga din tid på stallsysslor och stalljobb utan endast fokusera på din ridning.

Läs även: Hur Mockar Man? & Jobba Med Hästar: 20 Hästyrken

Stora hagar, lyxigt!

5 Anledningarna till varierande prisklasser

Som tidigare nämnt anpassar sig priset för stallhyran efter efterfrågan och tillgång samt vilka tjänster och bekvämligheter som ingår i stallhyran.

Här kan du läsa om de fem främsta anledningarna till att priset för stallplats skiljer sig samt några ekonomiska råd för att få ner kostnaderna.

Läs även: Hästförsäkring Kostnad & Kostnaden För En Häst

1. Strö & foder

Hästen behöver äta och någonting att sova på. I vissa stallhyror ingår stör och foder men i andra behöver hästägaren själv stå för kostnaden och transport.

Fördelen med att köpa eget strö som i en kallhyra, är att du som hästägare själv får välja vilket underlag du vill ha i boxen. Vilket underlag man väljer varierar beroende på vad hästägaren föredrar att mocka i, vad hästen gillar och ekonomiska förutsättningar.

Fördelen med att strö ingår är att du som hästägare inte behöver fundera på att regelbundet åka och köpa strö. Du kan alltid utgå från att det finns på anläggningen.

Att köpa eget strö kan vara en ekonomisk fördel, eftersom det inte kommer in någon mellanhand som vill tjäna pengar på arbetet att köpa och transportera stör.

Å andra sidan behöver hyresgästen själv transportera strö, samt att en hyresvärd kan få ner priserna på grund av den stora mängden strö som köps för att täcka ett helt stall en hel månad.

2. Ridhus & paddock

En stor anledning till att priserna varierar mycket mellan olika stallplatser är på grund av tillgången till paddock eller ridhus.

Ett ridhus är dyrt att hålla igång eftersom det drar mycket el, ska underhållas underlagsmässigt (vattna, harva, krattas, plattas till, fyllas på osv) samt att efterfrågan ofta är stor.

En paddock kan också höja priset på stallplats något, eftersom det också gör anläggningen mer attraktiv än utan paddock.

3. Privat eller verksamhet

Priserna kan skilja sig mycket mellan ett privatstall eller om det är en verksamhet i form av en ridskola. En ridskola kan vara dyrare eftersom det oftast är stor efterfrågan samt vanligtvis ridhus inkluderat.

Å andra sidan är det många som föredrar att ha sina hästar uppstallade i ett privat stall för att kunna rida även under de tiderna som ridhuset används för ridskoleverksamhet.

Många gånger är en ridskola dyrare än motsvarigheten av ridskolan som privatstall. Men det finns också privatstall som är betydligt mycket mer påkostade än vad ridskolorna är, och på så vis stiger sig ännu högre i pris. Även här kan vi konstatera att du får vad du betalar för.

4. Läge & kollektivtrafik

Läget på anläggningen där du hyr din boxplats påverka kostnaden. Vissa län är dyrare än andra, till exempel är stallhyran som dyras i Stockholmsområdet.

Priserna varierar även i städerna. Ett stall som ligger mer centralt tenderar till att vara dyrare än ett stall med längre restid från centrum. Har stallet god kollektivtrafik och bussförbindelser anses det oftast som mer attraktivt och tenderar att vara dyrare i pris än ett stall som kräver körkort och bil för att ta sig dit.

5. Tjänster & bekvämligheter

Den största anledningen till att priserna skiljer sig är vilka tjänster och bekvämligheter som ingår i stallhyran. Har du helinackordering kan du i många fall köpa till många tjänster och tillägg i din uppstallning som gör det bekvämt att ha hästen uppstallad i just det stallet.

Exempel på tjänster och bekvämligheter som påverkar stallhyran är ridhus, paddock, tränare, skrittmaskin, solarium, mockning, borstning, in- och utsläpp, fodring, vattning, fikarum, badrum, omklädningsrum, tvättmaskin, torkrum och kafeteria.

Ridbana vid vattnet
Exit mobile version