Är du för tung för din häst? (Hur du vet och vad du kan göra åt det)


Viktgränser för ryttare är ett känsligt ämne och allt annat än enkel. Jag såg för några år sedan en ridskola med tydliga viktgränser för sina olika storlekar på ponnys och blev upprörd över att barn ska behöva tänka på sin vikt, samtidigt som det kan vara viktigt att ha insikt i sin storlek och hur mycket en ponny eller häst mår bra av. Jag ställde mig därför frågan, när är jag för tung för min häst?

Den generella formeln man kan använda sig av för att räkna ut hur mycket en häst kan bära är 20% av hästens vikt. Om en häst väger 600 kilo kan ryttaren väga 120 kilo.

Ryttaren är för tung för sin häst när hästen tar skada av ridningen som effekt av ryttarens vikt. Till exempel genom en fel-eller överbelastning i ryggen.

Läs även: 10 tecken på att du är för lång för din häst

Faktorer utöver ryttarens vikt som kan skada hästen

Det är många fler faktorer som påverkar och samverkar.

  • Hästens ålder
  • Hästens ras och uppbyggnad
  • Hästens fysiska status
  • Vilken typ av ridning det handlar om
  • Ryttarens skicklighet
  • Ryttarens koordination och balans
  • Sadel och passform
  • Underlag och terräng
  • Kontunitet

Med tanke på alla faktorerna så kan man förstå att det är svårt att ta fram en vetenskaplig underbyggd riktlinje för hur mycket vikt en häst klarar av utan att påverkas negativt av sin ryttare.

Läs även: Träning För Ryttare (11 Övningar Som Gör Dig Till En Bättre Ryttare, Utan Häst)

Hur du vet att du är för stor för din häst

Du vet att du är för stor för din häst om hästen börjar visa tecken på smärta förutsatta att skadan är uppkommen av en fel-eller överbelastning från ryttaren.

Många ridskolor har man maxvikt för ryttarna. Maxgränsen varierar mellan 75 och 100 kilo beroende på vilken ridskola det handlar om och vilka typer av hästar de har. Varifrån just dessa siffror kommer är oklart.

Området är svårt att forska på eftersom det finns fler faktorer än bara ryttarens vikt som avgör när hästen tar skada av att bära upp sin ryttare. Det finns tre studier gjorda som visar olika siffror på hur tungt en häst får bära. Resultaten varierar mellan att en häst kan bära 30-10% av sin egen kroppsvikt.

  • Enligt en brittisk studie ska ryttarens maxvikt inte överstiga tyngre än 10% av hästens egna vikt. Det vill säga om hästen väger 500kg får ryttaren inte väga mer än 50kg.
  • Däremot visar en japansk undersökning att en häst kan bära upp till en tredjedel av sin egen vikt, det vill säga att en häst på 500-600 kilo kan bära upp till 180 kilo.
  • En amerikansk studie visar istället att en häst kan bära 20% av sin egen vikt. Studien visar att hästen började få problem med påfrestade muskler om lasten var tyngre.
  • Slutligen finns det också studier och undersökningar som pekar på att hästens egna vikt inte är väsentlig utan snarare hur hästen är byggd, tex hur kraftiga benen är och bredden på ryggen.

Läs även: Går Man Ner I Vikt Av Ridning? (Hälsofördelar och metoder)

Jag och en ponny jag hade på tillridning 2014

Ny forskning om hur mycket vikt en häst kan bära

I samband med den allt tyngre befolkning så togs det komplicerade ämnet om ryttare och vikt upp som prioriterat forskningsområde vid International Saddle Research Trust Workshop 2015, Storbritanien. Och nu börjar det komma resultat.

I pilotstudien har forskarna jämfört fyra ryttare som är likvärdiga i sin ryttarskicklighet på papper, men som väger olika mycket.

Fyra ryttare är för få för att kunna säga något generellt och det är väldigt svårt att säkerställa att dessa fyra är ”lika bra på att rida”. Men det är en inkörsport för att börja forska i ämnet. Ryttarna hade många år av erfarenhet och arbetade med ridning professionellt. De red olika typer av hästar dagligen.

Ryttarna vägde: 60, 78, 91 och 142kg. Vilket i procent av hästarnas kroppsvikt motsvarade 10–12, 13–15, 17–20 respektive 26–30 procent.

Forskarna skulle i studien observera hästarnas beteende, tecken på hälta samt mäta trycket under sadeln medans ryttarna skulle rida sex hästar i alla gångarter.

Efter några omgångar stod det klart att alla ritter med de två tyngsta ryttarna blåsts av i förtid. I tolv fall eftersom hästarna visade tecken på hälta av minst grad tre på en åttgradig skala. I ett fall för att hästen visade minst tio tecken på smärta.

Läs även: Hästens Storlek: Vikt, Höjd & Ras

Jag och min D-ponny Eowine året innan jag köpte Storhäst

Risker för tunga ryttare

Många ryttare får problem med knäna när de rider, risken för knäproblem ökar med en ökad vikt.

Risker för häst med för tung ryttare på ryggen

Det första tecknet på att hästen har en för tung ryttare i sadeln är att hästen inte rör sig som vanligt. Hästen kan till exempel korta sina steg och ogärna vilja länga ut steget helt.

Hästen kan spänna rygg och nacke i följd av det förkortade steget.

Riskerna som kan komma av att en häst går med en för tung ryttare under en lång period kan vara:

  • Muskelspänningar
  • Överbelastningsskador

Hästen kan kompensera för smärta i kroppen genom att fel belasta andra muskler för att slippa den primära smärtan. Detta kan leda till att över tid uppstår en skada som kommit från kompensationen, eftersom hästen gör allt för att avlasta det onda.

Läs även: Massera Hela Din Häst (Steg För Steg & Olika Verktyg)

Viktbärande hästar

Vad är en viktbärande häst kan man fråga sig. Trots det omtalade ämnet finns det inte någon direkt forskning så istället får man gå på känsla och erfarenhet. Hur vet man vem som är kvalificerad till att bedöma hur mycket en häst kan bära på ryggen utan att ta skada av det?

En av djurskyddslagens pelare är att inte utsätta djur för onödigt lidande. Kan den brytas dagligen av för stora människor på för små hästar? Kanske.

Vissa veterinärer menar att hästar med kortare rygg tar mindre skada, medans de hästarna med längre rygg tar mer skada. Andra menar att hästens kondition och styrka spelar en viktig roll i hur viktbärande en häst är.

Viktbärande hästraser

Här listas hästraser som är av en grövre modell.

  • Nordsvensk: Allsidig, oftast lugn, trygg, arbetsvilliga. Oftast runt 155 i mankhöjd och lite grövre.
  • Tinker/Irish cob: Allsidig, lite mer energi, arbetsvilliga, aningens envisa. Från c/d-ponny och uppåt.
  • Fjordning: Envis, allsidig, en riktig kompis när allt stämmer! Oftast c-d ponnymått.
  • Friser: Känsliga, ej så viktbärande då dom ofta har långa ryggar, upplever att dom kräver lite mer kunskap av sina ryttare pga sitt speciella steg. Kanske inte en nybörjarhäst. Oftast 160+ i manke.
  • Haflinger: En stor häst i liten förpackning.

Läs även: 11 Kända Hästraser (Arbets- och draghäst edition)

Hur mycket får man väga på en shetlandsponny?

En vanlig maxviktgräns på ridskolor för att få rida A-ponny är mellan 40-50 kg.

Kom också ihåg att ryttarens balans och koordinationsförmåga spelar stor roll i huruvida hästen tar skada av ryttarens vikt eller inte.

Läs också: Shettis & Ponnyutrustning

Hur mycket får man väga på en B-ponny

Bland de råd jag hittat är en rimlig generell maxviktgräns för en ryttare som rider B-ponny mellan 45-55kg

Kom också ihåg att ryttarens balans och koordinationsförmåga spelar stor roll i huruvida hästen tar skada av ryttarens vikt eller inte.

Hur mycket får man väga på en C-ponny

En generell maxviktgräns för att rida C-ponny är runt 55-65kg

Kom också ihåg att ryttarens balans och koordinationsförmåga spelar stor roll i huruvida hästen tar skada av ryttarens vikt eller inte.

Hur mycket får man väga på en D-ponny

65-75 Är en generell maxviktgräns för att ryttaren ska rida D-ponny.

Kom också ihåg att ryttarens balans och koordinationsförmåga spelar stor roll i huruvida hästen tar skada av ryttarens vikt eller inte.

Hur mycket får man väga på en storhäst

Det finns ingen exakt maxviktsgräns för att få rida storhäst. Vissa ridskolor har dock en maxviktgräs mellan 100-120kg för sina storhästar.

Kom också ihåg att ryttarens balans och koordinationsförmåga spelar stor roll i huruvida hästen tar skada av ryttarens vikt eller inte.

Hur mycket får man väga på en islandshäst

En riktlinje att luta sig mot är 80 kg som maxvikt men en del hästar ska inte bära så tungt och andra klarar mer.

När är man för stor för sin ponny

Det kommer tyvärr dagar när det är dags att inse att man är för stor för sin ponny. Du vet att du är för stor för din ponny när du inte längre kan rida den som önskat.

Det är inte bara längden eller vikten som avgör om du är för stor för din ponny. Mycket beror på ryttarens balans och koordinationsförmåga i kombination av ponnyns struktur, kondition och styrka.

En annan sak som spelar roll är vad du ska ha ponnyn till. Det är olika mycket påfrestning på ponnyn om du rider ut i skogen någon gång i veckan eller tränar och tävlar regelbundet.

Många barn och unga inser själva när de är för långa för sina ponnys. Ponnyn kan också ”säga till själv” och visa det på ett eller annat sätt, som att tex börja stanna på hinder, krångla vid ridning osv.

Tillslut vill jag också avsluta med att tillägga att uppfattningen om ”när man är för stor för sin ponny” är individuell. Om du går i tankarna om att byta till en större storlek rekommenderar jag dig att fråga din tränare, domare på tävlingar eller andra hästkunniga personer som du litar på i din omgivning. Men framförallt, hur känns det för dig innerst inne?

Vad du kan göra åt din vikt

Jag har skrivit ett inlägg här där jag skriver om att använda ridning som viktnedgång och hur du kan gå ner i vikt genom att bara ändra enkla saker i din vardag som kommer göra stor skillnad.

Utan att extrembanta eller spendera många timmar på gymmet kan du gå ner i vikt. Det viktigaste är att göra förändringar som ändå är hållbara. I artikeln beskriver jag hur du kan använda ridningen som ett verktyg i din viktminskning. Lycka till!

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg