Shettis & ponnyutrustning


Hästar finns alla dess storlekar, från den största Shirehästen till den minsta falabellan. Det stora spannet av storlekar kan dock göra det problematiskt när det kommer till utbudet av utrustning. För riktigt små ponnys kan det vara svårt att hitta utrustning som sitter korrekt. Därför har vi samlat all utrustning du behöver till din shettis eller ponny i en och samma artikel!

Artikeln innehåller länkar till petster.se

Utrustning Till Shettis & Ponny

Sadel

För under 1000-lappen finner du denna prisvärda sadel med sadelgjord, stigbyglar och stigläder. Sadeln är gjord i syntetmaterial och har handtag fram för den lilla ryttaren att hålla i. Sadeln är bomlös och har bossor som går att flytta på med hjälp av kardborrefäste för att skapa en så bra passform som möjligt.

Det kan vara svårt att hitta en bra sadel till en liten ponny som dessutom ligger bra. Om du ska rida mycket i sadeln rekommenderar jag dig att läsa:

Vad Ska Man Tänka På När Man Köper En Hästsadel?


Träns

För att kunna rida sin ponny, shettis eller minishettis behöver man ha ett träns. Detta träns har ett pannband med gnistrande stenar i härliga färger och en nosgrimman med rosa/blått foder. Supergulligt träns till en supergullig ponny!


Benskydd

Senskydd är de vanligaste typen av skydd vid allroundridning och hoppning. Framskydden är så kallade senskydd och skyddar hästens senor, som sitter på baksidan av benet.

Framskydden skyddar senorna på baksidan av benet och även insidan, medans bakskydden skyddar kotorna på insidan av benet.


Benlindor


Benlindor är inte bara snyggt, det motverkar också skador i hästens leder. Vanliga benlindor blir både för höga upp på ponnyns ben och för tjockt lindade vilket försämrar ponnyns kapacitet och möjlighet att röra benen korrekt. Det är därför viktigt att ha rätt storlek på sina benlindor.

Här kan du läsa om hur du tar på benlindor och andra benskydd korrekt.


Schabrak

Förutom att schabrak är snyggt och ger ekipagets outfit en personlig touch har det en viktig funktion också. Schabrak skydda hästens rygg mot skav och obehag samt håller sadeln rätt på hästens rygg under ridpasset.

Schabrak finns i massvis av färger, former och storlekar. Generellt sett passar storleken ”Ponny” B och C-ponny medans storleken ”Shetland” lämpar sig för A-ponnys, shettisar och minishettisar. Vill du läsa mer om storlekar samt skötselråd kan du gör det här:

Tvätta Schabrak (8 Tips) och Schabrak: Den Kompletta Storleksguiden


Grimma & Grimskaft

Med grimma och grimskaft kan du leda, transportera och bina upp din häst. Det finns grimmor i olika material där nylon och läder är de vanligaste.

När hästen transporteras i en hästtransport är det bästa alternativet att bära lädergrimma eftersom det är mer hållbart än en nylongrimma, men det är också lättare att skära av om något skulle hända i transporten som gör att hästen blir hängande i grimman.


Täcke

Det finns olika hästtäcken för olika behov. I det svenska klimatet kan det vara bra att ha ett regntäcke till din lilla ponny när den går ute i hage. Kombitäcken kan användas som stall-, transport – och svettäcke. På sommaren kan hästen också behöva ett flugtäcke för att skydda sig mot insekter. Om du skall ha ett täcke som ska användas när hästen går i hagen, väljer du ett utegångstäcke.

Guide: Tvätta Hästtäcken


Borstar

Alla hästar behöver en ryktlåda eller rykthink med borstar i. Det går att köpa färdiga kompletta set med alla borstar som behövs eller köpa varje borste var och en för sig. Borstar som behövs är rotborste, mankam, hovkrats, svamp, ryktskrapa, svettskrapa och eventuellt en piggborste.

WALDHAUSEN RYKTLÅDA MED BORSTAR

Mer om små hästraser

Den minsta hästrasen i världen är falabella följt av miniatyrhästar och shetlandsponnys. Du kan läsa mer om små hästraser här: De 8 Minsta Hästraserna I Världen

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg