När du ska rida är ridhjälmen din absolut bästa vän. Varje år sker omkring 13 000 personskador i samband med hantering av hästar och ridning. De flesta som skadar sig är tjejer i åldrarna 10-19 år. Skyddsutrustning, främst hjälm är därför livsviktigt eftersom det tar upp och fördelar krafterna vid islag.
Rider du på ridskola finns det oftast hjälm att låna, vilket kan vara ett alternativ för enstaka tillfällen. Det finns dock en trygghet i vetskapen om hjälmens historik när det kommer till slag och smällar. Rider du regelbundet eller har en egen häst behöver en egen ridhjälm. Här kan du läsa mer om när du behöver byta ridhjälm efter fall eller slag.
Bäst i test 2018 vid Folksams test av ridhjälmar toppar även listan 2023!
– Back On Track EQ3 Lynx Smooth Top
Ridhjälmstrender 2023
Hoppning
Dressyr
Fälttävlan
Allround.
Av ryttarens.se
Godkänd ridhjälm
När du köper en ridhjälm är det viktigt att hjälmen är godkänd, både för din egen säkerhet men också för att den skall vara godkänd för användning på träning och tävling. Det är också viktigt att hjälmen sitter bekvämt på huvudet och inte riskerar att glappa.
I Svenska Ridsportförbundets Tävlingsreglemente (TR) står det tydligt ”hjälm av godkänd typ” vilket i grundregel innebär att den är CE-märkt.
För den ridhjälm som tillverkats från och med 4 november 2014 behövs ett typkontrollintyg eller ett annat intyg som visar att hjälmen fortfarande uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav. Till exempel VG1. Detta eftersom nya säkerhetskrav kom på ridhjälmarna 4 november 2014.
För hjälmar tillverkade före den 4 november 2014, har EU-kommissionen inte fattat något beslut om vad som ska gälla. Det innebär i korthet att det är tillåtet att använda eller sälja hjälmar som är tillverkade före den 4 november 2014 och CE-märkta enligt EN1384.
Ny skyddande teknik MIPS
Innan vi dyker in i listan över vilka hjälmar som är bäst på marknaden kommer här en förklaring till varför de är så pass skyddande som de faktiskt är.
Den nya MIPS tekniken är ett resultat av forskning med studier och data i fallskador och rotation. MIPS har tagit fram ett säkerhetssystem som hjälper till att minska rotationskrafterna som huvudet utsätts för vid ett snett slag.
designad med flera lager för att skydda hjärnan från slag från flera olika vinklar, medans andra hjälmar är designade för att skydda från skador från spetsig vinkel. Se bild nedan.
Bästa ridhjälmarna 2022 (Topp 3)
Här listas några av de bästa och säkraste ridhjälmarna på marknaden. Alla hjälmarna har olika designer, priser och egenskaper, men trots detta har de en sak gemensamt – alla är godkända och håller för de säkerhetskrav som finns och uppfyller därmed EU-standarden, vilket även gör dem godkända för tävling.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården för att kunna erbjuda dig bästa priset.
1. Back On Track EQ3
Back on Track EQ3 är efterföljaren till den populära Back on Track EQ2 som 2014 utsågs till bästa ridhjälmen av försäkringsbolaget Folksam vid deras test av ridhjälmar. Jämfört med tidigare modellen har EQ3 en lättare vikt, förbättrad passform och ökad ventilation.
EQ3 är unikt utrustad med den svenska patenterade teknologin MIPS som minskar påfrestningar på hjärnan vid sneda islag. Denna teknik är unik och går inte att finna hos någon annan tillverkare i Sverige idag.
Tillsammans med MIPS teknologin och att Back on Track EQ3 lever upp till säkerhetsstandarden CE VG1 01.040 2014-12 klassas den som en av de absolut bästa och säkraste ridhjälmarna på marknaden.
Storlek: S (50-53), M (54-58), L (59-61)
Fördelar
- God passform
- Låg vikt
- Utrustad med MIPS teknologi
- Ordentlig ventilation
- Uppfyller alla säkerhetskrav CE VG1 01.040 2014-12.
2. Back On Track EQ3 Lynx Smooth Top
Back On Tracks EQ3 är så pass ledande på listan över säkra ridhjälmar att även modellen Lynx smooth top förtjänar sin plats.
EQ3 är den enda ridhjälmen på marknaden som är utrustad med den svenska patenterade teknologin MIPS som ökar skyddet vid sneda islag. Bäst i test 2018 vid Folksams test av ridhjälmar och toppar även listan 2021!
Storlek: S (50-53), M (54-58), L (59-61)
Fördelar
- Klassisk och stilren design
- Utrustad med MIPS teknologi
- God passform
- Godkänd enligt CE VG1 01.040 2014-12.
I Folksams bedömning belönas hjälmen med betyg 5 av 5, vilket innebär att hjälmen är 40 procent bättre än genomsnittet samt att den är bättre såväl vid raka som sneda islag.
Designen är klassisk och diskret på ett mycket elegant vis, vilket gör att hjälmen lämpar sig till både hoppning och dressyr. En riktigt bra allroundhjälm!
3. HKM Glamour Shield
HKM modell Glamour Shield är en bekväm och lätt ridhjälm med elegant design. Hjälmen är en av de billigare alternativen på marknaden, där du trots det relativt låga priset får mycket ridhjälm för pengarna.
Hjälmen erbjuder god ventilation och är utrustad med uttagbart foder vilket gör den enkel att tvätta och hålla ren för god hygien. Spännen på sidan och mjuka nylonremmar gör den enkel att justera i storlek tillsammans med justeringshjulet i nacken, vilket gör hjälmen reglerbar och skapar förutsättningar för en god och individuell passform.
Fördelar
- Låg vikt
- Elegant design
- God ventilation
- Avtagbart innerfoder
- Godkänd enligt CE VG1 01.040 2014-12.
Vilken ridhjälm ska man välja?
Vilken typ av ridhjälm ryttarens väljer att rida med är individuellt. Det viktigaste att tänka på när du köper en ridhjälm är att den sitter bra på huvudet, är CE-märkt och därmed uppfyller EUs säkerhetskrav. Det finns många andra aspekter att ta hänsyn till när du väljer ridhjälm.
Fundera på vilka punkter som är viktiga för just dig:
- Budget – vad får ridhjälmen kosta?
- Gren – hoppning/dressyr/fälttävlan/allround/annat
- Ventilation – är det viktigt med en god ventilation i din hjälm?
- Design & material – något speciellt material du vill ha?
- Skärmstorlek – bred eller smal skärm?
- Färg – vilken färg vill du ha på din ridhjälm?
- Hygien – behöver den vara enkel att göra ren?
Vilken typ av ridhjälm ryttaren väljer att rida i är individuellt och varierar från person till person. Det finns dock trender som vi ser ute på tävlingsbanorna.
Hjälm för hoppryttare
På tävlingsbanorna 2022 finner vi en tydlig trend på hoppryttares ridhjälmar. Hoppryttare väljer ofta en ridhjälm med mindre skärm, hårdare material, mindre bling och detaljer än vi såg 2021 då stora skärmar och mycket glitter klädde ryttarnas huvud ute på tävlingsbanorna.
Skärmen: 2022 har den smala skärmen hittat tillbaka till tävlingsbanorna i hoppning. Vi ser kända märken släppa modeller med smal skärm, till exempel:
- Back On Tracks EQ3 Lynx Smooth Top
- Lami-cells Ventex
- Charles Owens Halo, AYR8 Plus, My PS
- Avance från OneK™
Material: Lädermaterial är hett för året både när det kommer till detaljer på spännet under hakan och läderklädsel, medans hjälmar med sammet som tidigare varit trendigt på tävlingsbanorna börjar minska.
Färg: Vanliga färger på ridhjälmar på hoppbanorna 2022 är svart eller blå. Stilrent, trendigt och snyggt!
Skärning: Oftast har hoppryttarnas hjälmar en låg, normal skärning.
Hjälm för dressyrryttare
För dressyrryttarna är det 2022 trendigt med en bredare skärm på ridhjälmen och mycket mer bling än vad vi tidigare sett på dressyrhjälmarna. Bred skärm och bling är något vi bland annat finner Cathrine Dufour bära upp när hon med hästen Grand Prixen Vamos Amigos red hem 86.165% i världscupen 2022.
Skärmen: I dressyr är det nu trendigt med en bredare skärm. Vi ser kända märken släppa modeller med bred skärm, till exempel:
- SP8 Plus Leatherlook från Charles Owen
- Paris från Lami-Cell
- Samshield Miss Shield Flower & Crystal Medley
- Glamour Shield FRÅN HKM
Material: På dressyrhjälmarna är det trendigt med ett hårdare material. Sammet som anses vara traditionellt på dressyrhjälmarna är ovanligt, kanske är det på väg att dö ut?
Färg: Vanligtvis är dressyrhjälmarna svarta. I år finner vi dock mer färgade detaljer och blingstenar på hjälmarna.
Skärning: På dressyrhjälmarna finner vi en högre skärning än normalt, för att ryttarens ska kunna få plats med det uppsatta håret under hjälmen.
Hjälm för fälttävlansryttare
I terrängmomentet i fälttävlan måste ryttaren bära en ridhjälm utan skärm eller med ett halt material. Detta för att inte riskera att fastna i skärmen och bryta nacken vid av ramling. Ryttare kan också använda ett hjälmöverdrag på sin vanliga hjälm i terrängmomentet.
Skärmen: I terrängmomentet är det otillåtet att rida med en skärm om ridhjälmen har ett strävt material likt sammet. De flesta fälttävlansryttare använder en fältävlanshjälm som är skärmlös.
Material: Fälttävlanshjälmen måste vara i ett halt material för att få användas på tävling.
Färg: Hjälmen eller hjälmöverdraget i fälttävlan är oftast färgglad och matchar resterande outfit.
Skärning: Skärningen i fälttävlanshjälmen är vanligtvis normal.
Hjälm för barn
Idag finns det massa hjälmar avsedda för barn. Med en rolig och snygg hjälm uppmuntrar du ditt barn till att bära ridhjälm. Alla hjälmarna lever upp till de säkerhetskrav som finns i EU.
Det finns många roliga hjälmar ute på marknaden. Om du känner dig osäker på att köpa en färgstark ridhjälm till ditt barn kan det vara ett alternativ att köpa en neutral ridhjälm för att sedan spexa upp den med hjälp av ett roligt hjälmöverdra.
Vanliga frågor om ridhjälmar
Hur ska en ridhjälm sitta för god passform?
Det är viktigt både av bekvämlighetsskäl och säkerhetsskäl att din ridhjälm har en bra passform på huvudet. Hjälmen bör täcka större delar av ditt huvud, inkluderat tinningen, bakhuvudet och pannan. Hjälmen ska inte vara för stor och riskera att falla ner och störa din sikt då det kan utgör en stor fara.
Med rätt storlek skyddar hjälmen ditt huvud bättre vid fall och slag. Fokusera därför på att köpa en hjälm som passar dig i dagsläget istället för en att ”växa i”.
För att kontrollera att passformen är rätt för dig kan du luta huvudet framåt utan att ha knäppt hjälmen under haken. Hjälmen skall sitta kvar på huvudet utan att falla av. Vid all ridning ska hjälmen vara knäppt under hakan, men testet är bra att göra avsuttet för att se om storleken är korrekt för dig.
Billig eller dyr ridhjälm?
När du ska välja en ridhjälm till dig själv eller ditt barn kan det kännas som en självklarhet för vissa att betala lite extra när det kommer till just säkerheten för huvudet, medans andra menar att en budget variant fungerar lika bra.
I ditt köp av ridhjälm är det viktigt att sätta en budget som fungera för just din ekonomi. Det finns säkerhetsgodkända ridhjälmar för runt femhundralappen – upp till över 2000kr. När du bestämt en budget för din framtida hjälm är det lättare att filtrera ut alternativ.
Vem behöver en ridhjälm?
I Sverige finns det ingen lag på att man måste bära ridhjälm i samband med kringaktiviteter, men det är dumt och inget man bör riskera.
Har du en egen häst och rider privat får du själv avgöra om du vill använda ridhjälm eller inte. Rider du på en ridskola eller på en ridklubb som är ansluten till Svenska ridsportförbundet är det andra regler som gäller. Inom Svenska ridsportförbundet är det krav på att alla som rider på anläggningen ska bära hjälm.
Användning av ridhjälm bör ske vid all riskfylld hantering av hästar, som vid ridning, longering, körning, löshoppning eller lastning. Ridhjälm är en självklarhet och ett enkelt och billigt sätt att minska risken för olyckor.
Ryttarens.se uppmanar alla till att bära hjälm vid ridning och körning samt riskfylld hantering av hästar.
Vilken märkning ska man leta efter?
Svenska Ridsportförbundets Tävlingsreglemente (TR) kräver att ryttare använder ”hjälm av godkänd typ” vilket i grundregel innebär att den är CE-märkt.
Har färgen någon betydelse vid valet av ridhjälm?
Vilken färg du väljer på din ridhjälm har ingen betydelse. I dressyr, som är en bedömningssport, bedöms helheten och ekipaget skall se stilrent och helt ut – men det är inte förbjudet att använda en färgad ridhjälm. Medans det är trendigt att i fälttävlan bära ett färgglatt hjälmöverdrag som matchar resten av ekipagets outfit.
Hur hittar jag rätt storlek?
Hjälmstorlek: För att hitta rätt storlek på din ridhjälm börjar du med att mäta omkretsen på ditt huvud med ett måttband. Mät omkretsen på huvudet strax ovanför ögonbrynen. När du väl vet omkretsen på ditt huvud är det enkelt att finna rätt storlek då de anges i just centimeter på omkrets.
Vanliga hjälmstorlekar tabell:
Justerbara storlekar: Hjälmstorlekar anges oftast i centimeter och brukar dessutom vara justerbara. En justerbar storlek kan vara till exempel 54-58 cm. Denna typ av hjälm kan justeras genom olika spännen som tex nackspänne eller genom olika innerfoder för att anpassa storleken.
Justerbara storlekar brukar vara tacksamt för växande barn, så du slipper att köpa ny ridhjälm stup i kvarten. Kom ihåg att inte köpa för stor hjälm som barnet ”har att växa i”, eftersom det kan innebära att hjälmen inte skyddar som den ska.
Kan man köpa en begagnad ridhjälm?
När det kommer till att köpa en begagnad ridhjälm gäller det att vara vaksam. Jag skulle inte rekommendera att köpa en begagnad ridhjälm då du aldrig kan garantera om den är hel eller inte.
En ridhjälm kan spricka inuti av fall på huvud eller bara genom att blivit tappad i marken.
Kan man köpa en ridhjälm online?
Utbudet av ridhjälmar är stort när det kommer till köp online. Det är viktigt att din ridhjälm sitter bra på ditt huvud, därför rekommenderas det att prova sin ridhjälm innan användning.
Du kan alltid köpa en hjälm och skicka tillbaka den om den inte sitter bra. Ett annat alternativ är att prova hjälmen i butik först, för att sedan köpa en online.
Hur ofta behöver jag byta ridhjälm?
Ryttare bör byta ut sin hjälm var 3-5 år, tidigare om hjälmen fallit till marken eller slagits nog hårt för att skada den stötdämpande effekten inuti hjälmfodret. Ryttare bör också byta ut sin hjälm om:
- Hjälmens utsida har synliga sprickor eller bucklor.
- Hjälmens färg har solblekts.
- Hjälmens mekanik för att justera passformen inte längre fungerar ordentligt.
- Delar av hjälmen har utsatts för kemikalier och börjar försämras.
- Klämmorna på remmen börjar kännas lösa.
- Delar av hjälmen börjar lossna.