Den stora hovskäggsguiden


Välkommen till den stora hovskäggsguiden. Här går vi igenom allt du som hästägare, framtida hästägare eller bara som nyfiken individ behöver veta om hovskägg på våra fyrbenta vänner, hästarna.

I den här artikeln går vi igenom varför hästar har hovskägg, vilka hästar som har det, vilka faror det finns med hovskägg, samt skötselråd för att kunna ta hand om dina håriga vänner så optimalt som möjligt.

Hästar med hovskägg

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Varför har hästar hovskägg?

Många hästraser har lurviga fötter, vilket kallas för hovskägg. De flesta hästraser med hovskägg är arbetshästar som utvecklats i kalla klimat där hovskägget haft en värmande och skyddande funktion.

När drag-och arbetshästar användes primärt inom jordbruksarbetet hade de nytta av det dämpande hovskägget som skyddade underbenen från odlingar och vassa kanter när de rör sig genom tätt buskage eller stenig terräng.

Vilka hästar har hovskägg?

Det finns flera hästraser med hovskägg. Oftast är det starka drag-och arbetshästar som har hovskägg men det finns även ponnyraser med hovskägg.

Hästraserna Friser, Clydesdale, Ardenner, Nordsvensk, Tinker, Irish Draft är några exempel på raser med hovskägg på benen.

Läs även: 10 Hästraser Med Hovskägg

Faror med hovskägg

En häst med hovskägg kräver lite extra vård och omtanke. Att ta hand om hovskägget är inte allt för komplicerat, men kräver en hel del tid. Det viktigaste är att övervaka de delar av hästen som hovskägget döljer, som senor, ligament, underbenshud och korsbandet.

Se till att inspektera din hästs ben dagligen genom att känna efter värme och svullnad från en eventuell senskida som kan döljas, samt kontrollera att karleden är fri från mugg och rasp.

Ibland döljs även hästens hovar under allt hovskägg, se därför till att lyfta på håret och inspektera hästens hovkvalité dagligen för att undvika repor och sprickor i hovarna. Om din häst har problem med torra hovar rekommenderar jag att smörja hovarna med olja och tillsätta biotin i hästens kost för att stärka hovarna.

Hur behandlar man mugg?

 1. Börja med att lösa upp krustorna med hjälp av Salyvaselin som får sitta i 30-60 minuter under bandage. (obs karens)
 2. Schamponera med ett schampoo som är desinficerande, till exempel Hexocil.
 3. Skölj noga och torka med ren handduk.
 4. När skorporna är borta, smörj med mjukgörande salva som Karledssalva från Foran Equine Products M.R.S.
 5. Bandagera benet under natten för att undvika att få in smuts i såren.
 6. Upprepa dagligen minst två dagar efter att muggen läkt.
@ryttarens.se

Här är ett sätt att behandla mugg på 🩹❤️‍🩹 har du något annat tips som fungerat på din häst? ❤️ #hästar #häst #fördig #ryttare #ryttarens #ponny #hästarpåtiktok

♬ originalljud – Ryttarens.se

Rengör hovskägg

En häst med hovskägg kräver lite extra vård och omtanke. Att ta hand om hovskägget är inte allt för komplicerat, men kräver en hel del tid. Det viktigaste är att övervaka de delar av hästen som hovskägget döljer, som senor, ligament, underbenshud och korsbandet.

Läs även: 12 Hårvårdstips För Längre Man Och Svans (Få Man & Svans Att Växa)

Hur rengör man hästens hovskägg?

 1. Spola hovskägget med ljummet vatten.
 2. Schamponera hovskägget med hästschampoo eller såpa.
 3. Kamma igenom hovskägget med en mankamm eller borste.
 4. Spola av hovskägget med ljummet vatten, var nog med att få ut allt schampo från hovskägget.
 5. Torka hovskägget med en ren handduk.
 6. Kamma hovskägget med en borste och pälsglans för extra glansigt hovskägg!

Jag rekommenderar att använda ett milt schampo med lanolinolja som rengör samtidigt som lanolinolja vårdar och återfuktar. Jag själv använder alltid Eclipse Biofarmab Hästschampo med bra innehåll och smidigt munstycke.

Hästschampo

Milt hästschampo med lanolinolja för återfuktande och vårdande rengöring av man, svans, päls och hovskägg.

Hur ofta ska man rengöra hästens hovskägg?

Du bör kolla till din hästs ben dagligen för att hålla utkik efter eventuella svullnader eller värme på underbenen, men behöver inte alltid rengöra hovskägget. Rengör hovskägget efter hästens behov, vilket kan variera beroende på hagarnas skick, sår eller skador.

Klipp hovskägg

Många hästägare väljer att göra sig av med hästens hovskägg för att slippa rengöringsprocessen på hovskägget, underlätta tvättandet av karleden och göra det enklare att kontrollera svullnader och temperaturer på hästens underben för att minska skador.

Kan man klippa hästens hovskägg?

Det finns flera alternativ när det kommer till att klippa hästens hovskägg.

 1. Du kan klippa hela underbenet så att det blir skarpt, kort och snyggt. Detta gör det väldigt enkelt att hålla rent, vilket brukar vara extra uppskattat för hästar med vita ben som lätt får mugg och rasp.
 2. Du kan också välja att endast trimma hästens kota med sax och kam, ett alternativ för mästerbarberaren med en snäll och stilla häst som kräver lite mer tid och precision.
 3. Det tredje alternativet för att klippa hästens hovskägg är genom att använda en klippmaskin.

Hur klipper man hovskägg?

För att klippa hästens hovskägg behöver du en sax och en mankam. Tvätta och torka hovskägget innan du påbörjar klippningen.

 1. Placera dig på huk på sidan av hästen för att vara i en säker position när du klipper din häst.
 2. Kamma hästens hovskägg uppåt och klipp med saxen nära kammen.
 3. Jobba dig uppåt på hästens ben tills all önskad hovskägg är borta.
 4. Kamma sedan hovskägget nedåt för att snygga till kanterna runt karleden och hasen.

Kan man raka hovskägg?

En häst med kortare hovskägg går att raka med en klippmaskin. Om din häst har långt hovskägg kan det vara en bra ide att börja med att klippa hovskägget med sax för att bli av med de längsta stråna och på så vis underlätta klippningen med klippmaskin.

När du klipper hästens hovskägg med klippmaskin rekommenderar jag att använda ett blad som lämnar håret lite längre för ett mer naturligt resultat. På så vis kan du också dölja eventuella ”misstag”, skydda hästen mot solen men ändå inspektera och känna efter svullnader, värme eller skador.

Hur rakar men hovskägg?

Tvätta och torka hovskägget innan du påbörjar rakningen.

 1. Starta klippmaskinen en bit från hästen för att vara säker på hur hästen reagerar.
 2. Om hästen är ovan klippmaskinen kan du börja med att stryka den avstängd mot hästens ben för att ge hästen en chans att vänja sig vid den. Låt sedan hästen vänja sig vid ljudet.
 3. Placera dig på huk på sidan av hästen för att vara i en säker position när du klipper din häst.
 4. Placera rakbladet mjukt i vågrät riktning.
 5. Klipp hästen med bladet nedifrån och upp mot hårets riktning för en naturlig look.
 6. Avsluta med att klippa hästen med bladet uppifrån och ner för en snygg rundning vid kotan.

Odla hovskägg

Hur får man hovskägget att växa?

Du kan få hästens hovskägg att växa snabbare genom att ge hästen B-vitamin, framförallt vitamin-B 2 som heter Biotin har visat sig ha en positiv påverkan på hårets tillväxt både för människor och djur.

Jag rekommenderar Krafft Hoof Support som innehåller B-vitamin (Biotin) som är det bästa alternativet för dig som vill hjälpa och stärka din hästs hov och hårkvalitet.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg