Ryttarens

Få Din Häst Att Sluta Stegra

När hästen stegrar lyfter den båda sina framhovar från marken och det kan det kännas otäckt som ryttare, speciellt om man upplever att hästen tappar kontrollen över sin egen kropp. Det kan bli riktigt farligt om man ramlar av och får hästen över sig, eller om någon på marken får en hov i huvudet. Det är därför viktigt att förhindra att hästen stegrar så tidigt som möjligt.

När hästen stegrar kan du som uppsutten ryttare slå den med ena handen mellan öronen, för att hästen ska tro att den slår i huvudet, vilket får den att sluta stegra.

Led tygeln nedåt mot knät för att böja in hästens huvud och skänkla med innerskänkeln för att få in hästen att springa på en mycket liten volt, där den inte kan stegra. Vänta ut hästen tills den själv tröttnar och stannar.

Det finns flera anledningar till att hästar stegrar, och beroende på anledning kan det finns olika sätt att hantera problemet. Det är viktigt att komma ihåg att stegringar inte är ett okej beteende, och behöver övas bort snarast för att undvika skador. Det är viktigt att ta reda på varför hästen stegrar för att få bukt på problemet.

Vad Du Kan Göra När Din Häst Stegrar:

För att hinna påverka och agera när hästen stegrar behöver ryttaren ha en snabb och god reaktionsförmåga samt vara orädd. Om du känner dig osäker eller rädd när din häst stegrar kan det vara bra att be en mer rutinerad ryttare sitta upp och säga till din häst när den stegrar.

  1. Slå hästen mellan öronen med ett spö eller med din hand när den stegrar sig. Tanken är att hästen ska få känslan av att slå i huvudet av denna metod, vilket gör att hästen blir rädd om sina öron och slutar stegra.
  2. Led eller snarare dra i en tygel snett neråt för att visa vägen ner istället för uppåt
  3. Dra en tygel över på andra sidan halsen, så att du har båda tyglarna på en sida. Av detta bör hästen böja på nacken och på så sätt kan du få in hästen på en liten volt.
  4. Försök att få hästen att gå i en mycket liten volt tills den lugnat sig eller tendenserna att stegra förvunnit.
  5. Rid fram, fram och återigen fram. Ett tips som man får ha lite känsla för då ”fram” kan misstolkas som ”upp” av en stegrande häst. Se till att vara bestämd och tydlig. Du vill gärna ha en ”eld i rumpan/stucken av en geting” reaktion av din häst när du säger till den att gå fram istället för upp.
  6. Knäcka ett ägg mellan öronen när hästen stegrar sig. Detta gör att hästen tror att det är blod som kommer från öronen och kan på så sätt skrämma hästen från att stegra igen.
Kurre var inte mycket för att stegra, men var istället lätt bak!

Att Undvika När Hästen Stegrar

Varför Stegrar Hästar?

Det finns flera anledningar till att hästar stegrar.

Som ryttare kan det vara bra att kartlägga när din häst stegrar för att lista ut varför just din häst stegrar, och därifrån jobba bort problemet.

Frågor man kan ställa sig är:

Hur Du Får Din Häst Att Sluta Stegra:

Förutom att få hästen sluta stegra genom att 1. slå hästen mellan öronen, 2. leda tygel snett neråt, 3. böja hästens nacke, 4. rida framåt och 5. knäcka ett ägg i hästens huvud är det också viktigt att hitta grundorsaken till varför hästen stegrar sig.

1. Låt en veterinär kolla igenom din häst.

Börja med att utesluta smärta. Om din häst stegrar kan det vara bra att låta en veterinär kolla på din häst för att upptäcka eventuella skador som kan skapa smärta för hästen.

Ibland kan det vara bra att till och med helröntga hästen för att utesluta pålagringar eller andra skador som endast syns med röntgen. Prata med din veterinär.

Läs även: Jobba Med Hästar: 20 Hästyrken

2. Se över hästens mun och tänder

Om hästen har ont i munnen och eller tänderna kan hästen känna obehag av bettet i munnen och tendera till att stegra. Därför kan det vara en bra ide att be din veterinär se över hästens tänder.

Tandkoll på hästar rekommenderas att göras en gång om året. Om din häst behöver lugnande vid annat veterinäringrepp kan det vara smart att passa på att kolla tänderna. Vissa hästar behöver inget lugnande alls medans andra behöver högre doser.

Läs även: Bett Till Din Häst (Vilket bett ska man välja?)

3. Se över sadelns passform

Det är oavsett stegringar eller inte bra att regelbundet kolla så att sadeln ligger bra på hästens rygg. Även om du provade ut sadeln för ett år sen kan mycket hända.

Ta hjälp av en sadelprovare om du känner dig osäker på hur din sadel ligger.

Läs även: Vad Ska Man Tänka På När Man Köper En Hästsadel?

4. Använd draghjälp

Om din häst satt i system att stegra vid någon speciell plats eller vid något speciellt typ av hinder, och du som ryttare kan konstatera att det bara är av envishet och lathet som hästen stegrar – då kan det vara smart att ta hjälp av draghjälp!

Om din häst till exempel stegrar vid grannens kossor varje dag, rid ut med en kompis. Här är det viktigt att använda draghjälp som man vet är orädd och har gått förbi kossorna i det här fallet förut.

Låt den orädda hästen gå förbi först och gå sedan nära med den stegrande hästen för att den inte ska hinna tveka.

Läs även: 5 Förtroendeövningar Med Din Häst (Så Får Du Hästen Att Lita På Dig)

Rädd Ryttare Efter Att Ha Ridit Stegrande Hästar (Så Här Kommer Du Över Rid-Rädslan)

Det kan kännas väldigt obehagligt att sitta på en stegrande häst eftersom ryttaren ofta får uppleva en känsla av mycket lite eller ingen kontroll. Det är helt normalt att känna sig rädd efter att ha suttit på en stegrande häst! För att komma över rädslan är det viktigt att följa det gamla ordspråket ”get back in the saddle”, bokstavligt talat.

Om det känns för läskigt och hästen känns för svår, så är inte det någon fara. Ibland hittar man inte en häst som passar en på första försöket, och kanske är din häst för svår för dig just nu. Det betyder inte att du är en dålig ryttare, bara att din häst var fel för dig just denna tidpunkten i livet.

Ryttarens Utrustning

inlägget innehåller annonslänkar från Petster.se

Ridhjälm


Säkerhetsväst


Ridbyxor


Ridstövlar


Ridhandskar

Exit mobile version