Förstå hästens kroppsspråk


Alla ryttare har nog varit med om situationer där hästen inte förstår vad du ber den om, eller ryttaren inte förstår vad hästen försöker säga. Det kan kännas frustrerande och förvirrande att inte kunna tolka sin häst.

Vi kan inte sätta oss ner och prata med våra hästar, men det finns andra sätt att kommunicera med dem som gör det tryggt och roligt för både häst och ryttare att vara med varandra.

I det här inlägget får du lära dig att läsa av hästens signaler och beteenden som den signalerar med sitt kroppsspråk.

Läs även: Ge rätt kraftfoder till din häst

Hur kommunicerar hästen?

Samarbetet mellan häst och ryttare är många gånger imponerande! Ryttaren använder sina hjälper för att kommunicera med hästen, men eftersom hästar är levande djur är det viktigt att det sker en tvåvägskommunikation och att hästen får möjlighet att ”prata” tillbaka.

Eftersom hästar inte kan prata med ord använder de sitt kroppsspråk för att kommunicera med sin omgivning. Några av de viktigaste kroppsdelarna de använder är öron, ögon, huvudposition, ben, mun och svans.

Läs även: 3 tecken på att din häst inte förstår dig

Öron

Kanske har du tömkört, longerat eller bara pysslat om din häst och märkt hur den då och då lägger bak innerörat? Det betyder att hästen är koncentrerad på dig och dina signaler.

Hästen riktar sina öron mot det den fokuserar på. Genom att se vilken riktning hästens öron pekar kan du läsa av vart hästen har sin uppmärksamhet, en funktion den använder frekvent för att läsa av sin omgivning och upptäcka eventuella faror.

Öronen avslöjar också vilka känslor hästen känner:

  • Om hästen är avslappnad och nöjd är den mjuk i sina öron, gärna lite åt sidorna.
  • Om hästen är uppmärksam och intresserad av något riktar den sina öron framåt eller åt det håll där ljudet eller föremålet kommer ifrån.
  • Om hästen är rädd, spänd eller osäker kan den vända sina öron bakåt för att försöka höra vad som händer bakom eller runt omkring den.
  • Om hästen är irriterad eller arg kan den rikta sina öron bakåt eller åt sidan, med öronen platta mot huvudet eller vridna något utåt. Detta visar att hästen är missnöjd eller vill markera sin dominans gentemot något eller någon.

Ögon

Ögonen sägs vara fönstret in i själen. Genom att kolla på hästens ögon kan du läsa av vad den försöker säga dig. Likt människor vidgas ögonen och spärras upp när hästen är rädd, stressad eller orolig.

Ögon kan spegla sorg, avslappning, nyfikenhet, glädje och mycket mycket mer!

Huvud

Huvudet och nackens position kan bland annat avslöja om hästen är spänd och redo att fly. En häst med sänkt huvud och nacke är en avslappnad häst medans en häst med högt huvud och nacke är spänd och redo att skydda sin nacke från rovdjur.

En hög nacke används också av hästar för att dominera andra hästar, där högst nacke vinner. Något som man tydligt kan se när hästar träffas för första gången och ska göra upp om rang.

Ben

Benens position säger mycket om hästens tillstånd. En häst som trampar runt mycket är stressad, otålig, spänd eller nervös och rör därför på benen för att vara förberedd för eventuell flykt. En häst som vilar med ett ben är avslappnad och känner inget behov för att fly.

Svans

Svans, muskler och mun används för att kommunicera spänningar, oavsett om det är spänningar som smärta, irritation eller nervositet. Spända muskler eller en spänd käke är tecken på att något kan behöva justeras för att hästen ska kunna slappna av.

En viftande svans beror oftast på irritation eller smärta, en hög svans beror på rädsla eller upphetsning. En lågt hängande svans tyder på att hästen är avslappnad.

Läs även: Varför hästen skrapar med framhoven

Vad försöker hästen säga?

Hästen är avslappnad: En avslappnad häst har ett lågt huvud, öronen pekade åt varsitt håll, ögonen är näst intill stängda, underläppen hänger lågt och avslappnat, hästen kan sucka eller frusta, stilla och vilande på ett bakben med en avslappnad och låg svans.

Hästen är stressad, spänd och rädd: En häst som är spänd trampar runt med sina hovar, spärrar upp sina ögon och höjer sin huvud- och nackposition. Näsborrarnas vidgas och hästen andas ut luft genom näsborrarna. Hästens underläpp är spänd och svansen förhöjd.

Hästen är arg eller irriterad: En arg häst har öronen riktade bakåt. Ögonen spänns upp och underläppen är tight. Huvudets position är placerat mellan dig och hästen för att förhindra dig att närma hästen. Munnen kan bitas och benen kan sparkas för att skydda sig själv. Svansen piskas fram och tillbaka.

Hästen är uttråkad: En uttråkad häst har sina öron hängandes utåt sidorna och är inte riktade eller fokuserade på något speciellt. Blicken är utzoomad och diffus, nacken är oengagerad och hängande, benen är avslappnade och släpande.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Om hästen är stressad

Länkar till granngården

Om din häst uppvisar ett stressat beteende och kroppspråk är det viktigt att ta reda på orsäken och åtgärda det omgående eftersom stress kan orsaka hälsoproblem.

Här kan du läsa mer:

Det finns också tillskott med lugnande effekter.

Magnesium: Magnesiumtillskott har visat sig minska stress och ångest hos hästar. Magnesium kan också hjälpa till att minska muskelspänningar och öka avslappning.

Tryptofan: Tryptofan är en aminosyra som hjälper till att producera serotonin i kroppen, vilket kan bidra till att minska stress och ångest.

Kraft stress relief är en foderblandning av Magnesium, B-vitamin och tryptofan.

Kamomill: Kamomill är en ört som traditionellt används för att minska ångest och främja avslappning hos människor.

Det finns också kamomilltillskott för hästar som sägs ha en lugnande effekt.Följ ryttarens.se på sociala medier


Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg