3 Tecken på att din häst inte förstår dig


Det händer att man som ryttare känner sig frustrerad på sin häst för att den inte gör som den blir tillsagd. Oftast beror det på att hästen inte respekterar dig som ledare eller på att den inte förstår vad den blir ombedd att göra.

Men innan vi tar ut någonting på hästen är det viktigt att ha i åtanke att hästen förmodligen inte är elak eller dum. Den förstår bara inte vad som förväntas av den.

För att undvika att sätta press på en häst som inte förstår vad vi ber den om är det viktigt att känna till dessa tre tecken på att hästen inte förstår oss.

1. Hästen svarar felaktigt

En av de mest uppenbara sätten att märka att hästen inte förstår dina signaler är att den svarar på felaktigt vis sett till vad du önskar. Förutom det finns det tre tecken att vara varsam på, eftersom de tyder på att hästen inte förstår vad den ska göra.

Om hästen inte förstår vad den ska göra beror det på en brist i kommunikation eller att ni inte tränat tillräckligt mycket för att hästen ska förstå. Det första du behöver göra är därför att rannsaka dig själv och ditt sätt att kommunicera och ställa krav på. Om så är fallet kan du ta hjälp av en tränare eller ge träningen mer tid.

Läs även: Hur kommunicerar häst och ryttare?

2. Hästen gör motstånd

Om du applicerar tryck utan att hästen flyttar undan kan det vara ett tecken på att hästen inte förstår vad som förväntas av den.

Till exempel om du försöker flytta hästen åt sidan med skänkel eller handen utan någon respons eller försöker sänka hästens huvud men den svarar med att höja det istället.

Hästar lär sig med hjälp av tryck och eftergift. Det innebär att direkt som hästen svarar på trycket belönas den med eftergift (lättnad från trycket).

En häst vet inte av instinkt hur den ska förhålla sig till tryck och eftergift. Det är något som vi lär den genom belöning i eftergiften.

När hästen förstår hur den ska förhålla sig till tryck är det mycket lättare att träna den, eftersom det är vägen till kommunikation.

Läs även: Hur ger man hästen eftergift?

3. Hästen blir frustrerad

Har du varit med om att någon försöker lära dig något, men du kan verkligen inte förstå och blir mer och mer frustrerad? Vi människor är inte ensamma om denna känsla.

Även hästar kan bli frustrerade, vilket oftast är ett tecken på att de inte förstår!

När är en häst blir frustrerad brukar den få en spänd och tight läpp, käke och ansikte. Som om de biter ihop av frustration. De spärrar upp ögonen och kan börja kasta med svansen.

Om hästen bockar, stegrar eller sparkar kan det också vara tecken på frustration.

Det bästa sättet att hantera en frustrerad häst är genom att ta ett steg tillbaka så den får lugna sig. Be den göra en lättare uppgift som du vet den klarar av så hästen får känna sig duktig.

Läs även: Få din häst att sluta bocka

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg