Ryttarens

Hur du får mer än godkänd procent i dressyr

I dressyr rider de tävlande ekipagen ett förbestämt dressyrprogram, där en eller flera domare bedömer alla olika momenten i programmet, ryttarens sits och hållning samt hästens lydnad och följsamhet.

För att bli godkänd i dressyr behöver ekipaget ha minst 60 procent, vilket motsvarar ett genomsnitt på 6 poäng av 10 möjliga i alla moment i bedömningen. Procentenheten räknas ut från domarens bedömning.

Varje domare värderar, i bedömningsgrupp ingående rörelser, med ett betyg från 0–10 enligt följande:

Läs även: Allt du behöver veta för att börja tävla i dressyr

Jag och Eo på dressyrtävling

Hur du får höga poäng i dressyr

För att höja sina procent i dressyr är det viktigaste att se över och förbättra sina svagheter. Där finns det mest poäng att hämta. Använd dina tidigare dressyrprotokoll som ett kvitto på vad du behöver förbättra och lägg extra mycket träning och fokus på just de områdena.

Om du gör vad du alltid gjort så får du vad du alltid har fått

Jag har också listat några generella råd för att höja sina procent i dressyr, sporten där man aldrig kan bli för noga.

Saker att tänka på för att få högre poäng i dressyr:

Läs även: Hur man räknar ut sin procent i dressyr

1. Noggrannhet

Varför? Var noggrann redan från start, det ger domaren ett positiv första intryck. Lägg mycket tid på att träna inridning och halt, klockrent exempel på noggrannhet.

Hur? Varje gång du gör halt ska hästen ställa sig rätt med alla fyra benen. Något du inte kan träna för mycket på. Rid skritt-halt-skritt-halt tills hästen ställer upp sig korrekt. Förvarna hästen inför halten, så att den vet vad som kommer komma, genom att göra en halvhalt och hålla om hästen med skänklarna. Det är viktigt att hästen står orörlig i halten.

Exempel: På världscuptävlingarna på Olympia 2014 satte Charlotte Dujardin och Valegro världsrekord i kür på över 90 procent, efter mycket träning på uppridning på medellinjen med exakt utförd halt, gång på gång. Att rida noggranna vägar kommer också påverka din slutgiltiga procent. Se därför till att rida dina vägar så noga som möjligt. Se tillexempel till att rida dina volter så runda som möjligt och i korrekt storlek.

Läs även: 6 Ridövningar Till Uppvärmning

2. Tydliga övergångar

Varför: Hästens gångarter ska övergå plötsligt för att illustrera en lydig häst. En häst som behöver en halv långsida för att bryta av från trav till skritt kommer inte att få lika bra poäng som en häst som går i samma tempo fram tills övergången. Träna därför mycket på mycket övergångar för att skrapa ihop högre procent!

Hur: Det är skillnad mellan övergångar och övergångar. För att få höga poäng på övergångar krävs det en tydlig övergång mellan gångarterna. Tydliga övergångar tyder på att hästen är lydig och ryttaren noggrann. Det är viktigt att hästen är samlad under sig och sätter sig på bakbenen. Du kan läsa mer om det här.

Exempel: Man kan jämföra det med en gammal bil som går från 0-100, det går, men är inte speciellt imponerande. Det tar lång tid att komma upp i hastigheten och det låter lite konstigt. Jämför det med en sportbild som går från 0-100 på bara en sekund. Samma hastighetsskillnad, men olika imponerande. .

Läs även: Så Här Fattar Du Galopp

3. Slarva inte med skritten

Varför: För att få höga poäng i dressyren är det viktigt att visa upp bra grundgångarter och arbeta med dem. Många hästar är bra på trav, men glöm inte bort att domaren kollar på alla tre gångarterna. Hästens trav kan man påverka mycket med träning, medans skritt och galopp är gångarter som man vill ha naturligt.

Hur: Bra gångarter kommer genom avspändhet. Se till att ha en lösgjord, och avspänd häst för att få fullt engagemang i gångarterna och max rörelserna.

Exempel: Hästen ska kunna skritta i alla olika typer av skritt för att få så höga procent som möjligt. En spänd och kort skritt kommer inte att gynna dig i den fria skritten, eftersom det inte är vad som sökes. Läs mer om de olika typerna av skritt nedan.

Läs även: 5 Ridövningar I Skritt

Olika sorters skritt i dressyren

Vad säger TR?
”Skritt skall ha en ren fyrtakt och vara energisk.


1. Fri skritt är en vilande rörelse, där hästen lämnas fullkomlig frihet från tygeln och tillåts att sträcka ut hals och huvud. Tygeln skall hänga fritt. Lösgjordhet i bog- och höftparti samt ryggverksamhet tillsammans med ett tydligt övertramp anger kvalitén i den fria skritten.

2. Ökad skritt skall vara så vägvinnande som möjligt utan att fotflyttningen blir överilad eller oregelbunden. Bakhovarna skall sättas klart framför framhovarnas spår. Ryttaren skall lämna stor frihet åt hästens hals och huvud men med sträckt tygel bibehålla kontakt med hästens mun. Hästens nos bör ej vara lägre än dess armbåge.

3. Mellanskritt skall vara lösgjord och regelbunden. Hästen skall röra sig livligt men avspänt och med eftergift på tygeln, men tillåtas pendla med huvudet i takt med fotflyttningen. Bakhovarna skall sättas framför framhovarnas spår.

4. Samlad skritt skall kännetecknas av att bakbenens uppbärande kraft tas mer i anspråk. Benen skall lyftas mer energiskt och som en följd av hästens ökade resning, med bibehållet lätt och mjukt stöd på bettet skall en, i förhållande till övriga skritter, tydlig förkortning av steglängden ske. Bakhovarna sätts bakom, i (eller för hästar med stort övertramp i ökad – och mellanskritt) något framför den samsidiga framhovens tramp. Kravet på steglängdens förkortning i samlad skritt avpassas efter dressyrståndpunkten och skärps ju högre upp i klasserna hästen kommer.

4. Rid väl

Ryttarens sits och hållning är en viktig punkt i dressyren, men även ryttarens inverkan på hästen. Det innebär att även den som inte har en jätteflashig häst kan samla mycket poäng genom att rida väl.

En god sits består av en lodrät linje mellan ryttarens öra, axel, höft och häl. Tummarna ska vara vända uppåt, medans det ska vara en lodrät linje mellan armbåge, hand och hästens bett.

En stark bål som bibehåller en stolt hållning med axlarna lätt bakåtroterade. Sitt mitt i sadeln med lika mycket vikt på båda sittbenen. Stigbygeln ska vara vinkelrät på fotbladet.

Läs även: Hur man rider snett igenom

5. Rent och snyggt helhetspaket

Domare är människor, och vi har förutfattade meningar. Se därför till att presentera en snygg helhet och ge ett bra första intryck. Se därför till att din häst är ren och snygg, gärna knoppad och med extra pälsglans.

Som ryttare kan man tänka på att se pigg och fräsch ut med rena kläder och alla flärpar instoppade. Gör det lilla extra för att imponera på domaren.

Glansspray

Gansspray der din häst lite extra glans inför tävling. En glansig päls ger ett förstärkt intryck av en välmående och snygg häst.


Hårnät och smycke

Som en extra detalj är det supersnyggt att ha något hårsmycke eller hårnät som dressyrryttare. Därför passar jag på att tipsa om några snygga hårsmycken här:

För att köpa hårnät med pärlor.

Felridning, Poängavdrag & Uteslutning

Hur vet man om man rider fel i dressyrprogrammet? Om du rider fel i programmet, till exempel genom att vända åt fel håll, glömmer en rörelse eller liknande, kommer domaren signalerar din felridning genom en signal med pipa eller klocka för att avbryta ritten.

Vad gör man om man rider fel i dressyrprogrammet? Vid felridning i ett dressyrprogram ska ryttaren göra halt på den plats ekipaget befinner sig och avvakta för vidare instruktioner från domare. Anser sig ryttaren
ha uppfattat situationen, och inte vara i behov av instruktion, får
ryttaren på egen risk fortsätta ritten.

Avbryter alltid domaren ritten om man rider fel? I några fall bör domarordföranden, när ryttaren gör fel, inte avbryta ritten. Sådana fall är till exempel när övergång från ökad trav till samlad trav utförs vid V i stället för K eller att vändning på bakdelen utförs vid S i stället för E. Domarordföranden noterar och beslutar om sådana felridningar och meddelar efter ritten sitt beslut till övriga domare.

Vad sker om domaren inte avbryter en felridning som sker i båda håll? Om felridning sker i rörelser som utförs åt båda håll, och domarordföranden inte avbrutit ritten vid första felridningen, ska ekipaget endast belastas med en felridning. Ekipage som påbörjar en rörelse men misslyckas med densamma och därför gör om rörelsen ska, utan att ritten avbryts, bestraffas med en felridning. Vid bedömning av denna rörelse
ska det första försöket betygssättas. Detta gäller även inridning på medellinjen efter startsignal.

Vad händer med poängen om man rider fel? Fel i programmet ska, vare sig ritten avbrutits eller inte, bestraffas med avdrag från varje domare.

Avdrag för felridning i programmet:
Första gången -2 poäng
Andra gången -4 poäng
Tredje gången uteslutning ur klassen

Avdrag för felridning vid kval för unga hästar/unga ponnyer:
Första gången -0,5 % (procentenhet)
Andra gången -1,0 % (procentenhet)
Tredje gången uteslutning ur klassen

Exit mobile version