Ryttarens

Hur man rider snett igenom

Kanske har du hört din ridlärare eller tränare be dig vända ”snett igenom” eller på diagonalen? Kärt barn har många namn.

Vid första anblick låter snett igenom som en okomplicerad övning. Men bryter man ner ridvägen finner man många små och viktiga moment, där detaljerna kan vara avgörande för domarnas poängsättning.

I den här artikeln tar vi en närmare titt på hur man ska rida snett igenom på diagonalen, några vanliga ryttarmisstag och hur du kan rida övningen för att få så höga poäng som möjligt.

Läs även: Allt du behöver veta för att tävla i dressyr

Vad är snett igenom?

Snett igenom (även kallat ridning på diagonalen) är en ridväg inom disciplinen dressyr, som innefattar rörelsen av hästen från en diagonal i den ena änden av ridbanan till diagonalen i den andra änden.

Ridvägen är en viktig del av grundutbildningen för ryttare och hästar på låg nivå för att sedan kompliceras i takt med ekipagets utbildningsnivå.

I ridning brukar man prata om två olika diagonaler, den långa och den korta. Den lång och den korta diagonalen beskriver längden på diagonalen.

Lång diagonal

Den långa diagonalen är ridvägen mellan bokstaven M-K och H-F. Det är en av de vanligaste första ridvägarna en ryttare får lära sig på ridbanan och används ofta för att byta varv.

Kort diagonal

Den korta diagonalen är precis som den långa diagonalen en diagoanl ridväg, men som man hör på namnet är den kortare.

I en kort diagonal vänder ekipaget snett igenom mellan M-E, E-F, K-B, eller B-H (se nedan).

Läs även: Ridning för nybörjare (grunder, säkerhet & misstag)

Hur rider man snett igenom?

När man rider snett igenom är det viktigt att börja redan vid hörnpasseringen innan diagonalen. Som alltid i dressyr gäller det att planera sin ridning.

Snett igenom går att rida i både skritt, trav och galopp i både höger och vänster varv. Observera att när man går i vänster varv (motsols), kommer snett igenom på lång diagonal att ske mellan bokstäverna F och H, medan det när man går i höger varv (medsols) inträffar mellan bokstäverna M och K.

För att rida så rakt som möjligt kan ryttaren tänka att den svänger ut på diagonalen precis innan bokstaven den vänder från och svänger in på fyrkantspåret igen precis innan bokstaven den vänder in till.

  1. Starta med en hörnpassering, fokusera på att forma hästen och ha kontroll på ytterskänkeln.
  2. I vändningen in på diagonalen ska hästens ytterbog vända in på diagonalen i höjd med hörnbokstaven.
  3. Räta ut hästen på diagonalen och se till att hästen placerar sina framben och bakben på den diagonala linjen.
  4. Rids det en lång diagonal, ska hästen komma ut strax vid sista hörnbokstaven. Rids det en kort diagonal, ska hästen komma ut vid den näst sista bokstaven innan hörnet.
  5. Tänk på att komma ut lite innan bokstaven för att få en bra ridväg och ha koll på hjälperna för att rida en rak diagonal utan att vingla.
  6. Avsluta med en hörnpassering där hästen är formad för nya innerskänkeln.

Läs även: Hur du får mer än godkänd procent i dressyr

4 Steg till en perfekt ”snett igenom”

Att rida snett igenom ser lätt ut i teorin. Men det finns flera saker som ryttare lätt missar, vilket ger dem lägre poäng av domarna.

Här kommer 4 saker att tänka på när du rider snett igenom.

1. Planera din ridväg

Ett vanligt misstag som många ryttare gör (speciellt i början av sin ryttarkarriär) är att de inte planerar sina ridvägar tillräckligt väl. Eftersom det inte bara är ryttaren, utan också hästen som ska förflytta sig är det viktigt att även hästen vet vad som väntar.

Oavsett hur lydig hästen är kan du alltid räkna med att det tar någon sekund extra att vända från vad du hade tänkt. Det innebär att du behöver ligga steget före.

När det kommer till bedömning i dressyr ska hästens framben nå spåret vid den aktuella punkten.

Det innebär att vid snett igenom ska hästen påbörja den diagonala linjen vid bokstav, vilket kräver att vändningen in på diagonalen från långsidan sker något innan.

För att rida en rak diagonal från bokstav till bokstav behöver ryttaren vända upp på diagonalen strax innan bokstaven. Desamma gäller vid bokstaven som ryttaren planerar att komma ut vid.

Läs även:

2. Korrekt sits och position

Oavett vilken ridväg du rider är ryttarens sits och position viktig. Den ska präglas av balans, mjukhet och stadga. Men i detta fall kan ryttarens sits vara avgörande för om diagnonalen bli rak eller inte.

Se till att du sitter rakt i sadeln med vikten jämnt fördelad på båda sidor när du vänder upp på diagnonalen för att rida snett igenom. Förändringar av din position kommer sannolikt få hästen att tappa balansen och vingla eller tappa takten.

Ditt ytterben ska förflyttas något bakåt för att få med hästens yttersida i vändningen, vilket lyfter ditt yttre sittben något i förhållande till det inre och resulterar i att du sitter lite tyngre på det inre sittbenet.

Håll skänklarna still, undvik att innerskänkeln åker framåt eller att överkroppen lutar inåt. Kort sagt, sitt med lite mer vikt i inre sittbenet men behåll det i en rak linje från höft till häl. Håll händerna stilla och blicken dit du är på väg.

Läs även: Hur man rider med sits och vikthjälperna

3. Balansera upp

Använd diagonalen för att balanser upp hästen med hjälp av halvhalt och skänklar under både vändningen och rätningen.

Vänd med ytterhjälperna för att få med hästens yttersida och stäm sedan av med hjälp halvhalt för att se om hästen är uppmärksam på momentet och balansera av för att hjälpa hästen arbeta med bakbenen.

Se till att hästen:

Läs även

4. Bibehåll energin

Undvik att överanvända sätet eftersom du riskerar att tappa hästens energi och bakbensaktivitet. En häst utan bakbanesaktivitet riskerar att tappa formen, glappa i kontakten till bettet, vingla och bli framtung.

Hästen ska ha god energi och framåtbjudning redan innan du rider snett igenom.

Använd istället skänklarna för att skapa energi och bakbensaktivitet. Tillsammans med en stadig hand och god, mjuk kontakt i bettet.

I vissa dressyrprogram ska hästen länga stegen när den rider snett igenom, vilket kräver ännu mer bakbensengagemang. I de fallen kan ryttaren flytta fram handen något för att ge hästen utrymme att sträcka på benen utan att tolka handen som broms.

Läs även: Hur man rider hästen i form

Ridövningar med snett igenom

Snett igenom är en ridväg som går att kombinera med en massa andra moment beroende på hästen och ryttarens behov.

Att rida snett igenom ger ryttaren en möjlighet att kontrollera hästens ytterbogar. Om hästen inte svänger med yttersidan är det svårt att gå rakt på den diagonala linjen.

1. Kontrollera yttersidan med halva snett igenom

  1. Börja med att rida på spåret i valfri gångart.
  2. Vid valfri första bokstav på långsidan vänder du snett igenom på långa diagonalen med hjälp av ytterhjälperna.
  3. Rakrikta hästen i diagonalen.
  4. Vid medellinjen bryter du diagonalen och rider in på medellinjen.
  5. Fäst blicken på bokstaven vid kortsidan.
  6. Håll om med ben och skänklar för att rakrikta hästen.
  7. Rid övningen varannan gång i höger och varannan gång i vänster varv.

Syfte: Övningen hjälper dig kontrollera att hästen är lyhörd för dina ytterhjälper. Är den inte det kommer ni ha problem att rida rakt framåt då hästens ytterbog trycks ut.

Läs även: Hur man räknar ut sin procent i dressyr

2. Tempoväxling och kontroll på ytterbogen med snett igenom

  1. Börja med att rida i trav under nedsittning.
  2. Vid valfri första bokstav på långsidan vänder du snett igenom på korta diagonalen med hjälp av ytterhjälperna.
  3. Rakrikta hästen i diagonalen och gör en tempoökning 4-6 steg på mitten av diagonalen för att kontrollera att bakbenen är med.
  4. Rid en tempoväxling till arbetstrav.
  5. Rid ut vid andra långsidans mittenbokstav.
  6. Gör en 10-meters volt och vänd med ytterhjälperna.
  7. Ställ hästens nacke utåt första halvan av volten, för att sedan ställa den inåt andra halvan.
  8. Rid ur volten och fortsätt i en öppna till kortsidan.

Syfte: Övningen hjälper hästen ”sätta sig” och aktivera bakbenen med hjälp av vändningen med ytterhjälperna in på diagonalen, samlingar och tempoväxlingarna.

Hästen ska bjuda jämnt fram på båda tyglarna och få med sig bogarna i vändningen. Övningen är bra för hästar som sljuter ut bogarna, framförallt på böjda spår.

Läs även: Hur man rider en volt

Mer övningar:

Vill du läsa mer om grunderna i ridning? Här kan du läsa mer om grunderna, säkerhet och vanliga misstag.

Stärka hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Longering

Utomhus

Grunder

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Exit mobile version