Ryttarens

Hur du transportera din häst (Tips för säker lastning & körning)

Att åka med en häst kan kännas som en utmaning, speciellt om det är första gången eller om det görs sällan. Hästar är olika lätta eller svåra att transportera beroende på inställning och tidigare erfarenheter av det.

De flesta hästarna har inga problem med att åka transport, och de som finner upplevelsen otäck går att träna. Här kan du läsa om allt du behöver veta för att transportera din häst säkert.

Blir din häst stressad av lastning? Här kan du läsa mer om tillskott för stressade hästar.

Jag lastar min ponny Eo

Hästens utrustning i transporten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

För att göra både lastningen och körningen av din häst så säker och enkel som möjligt krävs det att hästen har rätt utrustning på sig.

Lädergrimma

När hästen transporteras i en hästtransport är det bästa alternativet att bära lädergrimma eftersom det är mer hållbart än en nylongrimma, men det är också lättare att skära av om något skulle hända i transporten som gör att hästen blir hängande i grimman.

Här kan du köpa en lädergrimma.

Transportskydd

När du transporterar din häst är det viktigt att skydda hästens ben för att undvika skador. Många använder sig av transportskydd som täcker hästens ben från hoven och upp till karpallederna.

Om hästen är ovan transportskydd är det bra att vänja den med en kortare modell av transportskydd innan resan i en bekant miljö. Om transportskydden gör hästen orolig i transporten kommer de troligtvis vara en större fara än vad de bidrar med säkerhet.

Om din häst inte är van transportskydd kan du skydda hästens ben med ett par vanliga benskydd och boots. Här kan du läsa mer om hur man tar på hästen benskydd.

Här kan du köpa transportskydd.

Täcke i transporten

Svettäcken är perfekt att ha på hästen i transporten eftersom fukten från hästen kryper ut igenom täcket och lägger sig på utsidan. Det gör att hästen håller sig torr även om det är varmt och hästen skulle svettas under transporten.

Här kan du köpa svettäcke.

Boots

Många väljer att skydda hästen från tramp med ett par boots. Om du väljer att transportera din häst i vanliga ridskydd istället för transportskydd är boots en billig försäkring för att undvika trampskador.

Här kan du köpa boots.

Hur man lastar en häst säkert

Att få en häst lättlastad handlar dels om att hästen är väl hanterad och har ett stort förtroende för sin ledare, dels om att den har goda erfarenheter sedan tidigare.

När du tränar lastning är det viktigt att du har gott om tid på dig, tålamod och gärna en medhjälpare. Här kommer några saker att tänka på när du lastar din häst på ett säkert sätt.

Utrustning för att lasta hästen

För att lasta hästen så säkert som möjligt är det viktigt att använda rätt utrustning för att minska risken av skador.

Före lastningen

  1. Var en trygg ledare. Innan du börjar lastträna eller transportera din häst är det viktigt att ni har en bra relation. Det gör att din häst har lättare att lita på dig och ni kan förstå varandras signaler. Här kan du läsa om fem förtroendeövningar med din häst.
  2. Välj rätt transport. Innan du lastar din häst är det viktigt att se till att din hästtransport är hel och godkänd att köra. Här kan du läsa allt du behöver veta om hästtransporter.
  3. Kontrollera bommen. Kontrollera alltid hur höga bommarna är i transporten innan du börjar lasta, eftersom en opassande höjd kan vara en fara för en orolig häst. Främre bommen ska vara i höjd med övre delen av hästens bringa.
  4. Rätt plats. Lasta din häst på en så ostörd plats som möjligt. Om din häst är ovan att åka transport kan det vara bra att träna på lastning i en miljö som är trygg och lugn.

Hur man lastar en häst

Innan du lastar hästen är det viktigt att du har rätt utrustning på både dig själv och hästen. Om hästen är ovan att lastas bör ni vara minst två människor vid lastningen. En som leder in hästen och en som stänger bakbom och luckan efter hästen gått in i transporten.

Om du har en svårlastad häst rekommenderar jag dig att att göra några av dessa övningar med din häst.

  1. Fäll ner översta luckan på rampen.
  2. Öppna framdörren för extra ljusinsläpp. Det gör att transporten ser ljusare och mindre läskig ut för hästen.
  3. Fäll ner rampen och öppna bakbommen. Flytta bakbommen så att hästen in kan fastna i den när den går in. Om det behövs kan du också flytta på innerväggen för att skapa mer utrymme till hästen. Hästen ska stå på vänstra sidan om den åker ensam.
  4. Led in hästen i transporten och kryp själv under frambommen medans den andra person stänger bakbommen bakom hästen. Det är viktigt att personen utanför släpet står bredvid transporten och inte bakom, eftersom det är livsfarligt att stå bakom ifall hästen slänger sig ut.
  5. Om hästen är rädd och nervös kan ni försöka att ta små steg i taget, stå still och prata, klappa och beröm, och ta sedan ett steg till.
  6. Prata med hästen medans personen utanför transporten stänger luckan, då hästar kan uppleva det som läskigt.
  7. När luckan är stängd bakom hästen binder du fast hästen i transporten. Ungefär 40 cm långt grimskaft eller rep. Använd en säkerhetsknut eller ett transportgrimskaft.
  8. Stäng översta luckan på transporten.

Hur man lastar ur en häst

Att vara lugn och noggrann är lika viktigt vid urlastning som när man lastar i en häst. Använd en medhjälpare som kan stå vid sidan av luckan när den fälls ner.

  1. Lasta ut hästen i träns istället för grimskaft. Se till att hästen är lös och inte sitter fast i någon grimma eller grimskaft.
  2. Meddela din medhjälpare att di är klara och försäkra dig om att personen står vid sidan av luckan och inte bakom.
  3. Fäll ner luckan och öppna bakbommen från sidan.
  4. Led hästen försiktigt bakåt, mitt på luckan. Medhjälparen kan stödja lite vid sidan av rampen för att se till att hästen kliver rakt bakåt och inte går ner på sidan av rampen.
  5. Beröm och klappa på din häst mycket.
  6. Mocka sopa och rengör transporten efter urlastningen för att öka hållbarhetslängden. .

Hur man sätter fast hästen i transporten

När din häst väl är inne i transporten och luckan bakom är stängd är det dags att binda fast din häst.

När du binder fast din häst i transporten ska den bindas ganska kort, runt 40 centimeter, så att den inte kan trassla in sig och fastna. Använd ett grimskaft med panikhake eller gör en säkerhetsknut, så att du lätt kan få loss hästen om någon olycka inträffar.

Se till att alltid ha en kniv eller en sax i bilen eller transporten så du snabbt kan skära sönder grimma eller grimskaft om hästen fastnar.

Hur man kör en hästtransport

För dig som aldrig kört en hästtransport förut kan det kännas läskigt och oroligt inför första åkturen. Ingen fara, här kommer allt du behöver tänka på när du kör hästtransport!

Att tänka på när du kör en hästtransport

  1. Mjuk acceleration och inbromsning. Tänk på att hästen behöver hinna med och bromsa sin kropp i transporten. Undvik därför hastiga accelerationer och inbromsningar.
  2. Sväng klart innan du gasar. När du kommer ur en korsning med en hästtransport är det viktigt att du väntar med att gasa tills hästtransporten hunnit ur svängen och rak riktats.
  3. Var uppmärksam på din häst. Märker du att något låter eller dunsar bak i transporten? Stanna då och då för att se till att allt är bra med din häst. Använd gärna en kamera i transporten.

Hur långt får man köra en häst?

En häst får transporteras upp till 8 timmar. Om transporten uppfyller följande krav får du transportera din häst i mer än 8 timmar.

Hur snabbt får man köra med hästtransport?

En hästtransport får max köras i en hastighet på 80 kilometer i timmen.

Vanliga frågor om lastning och transportering av häst

Får man köra med luckan öppen i hästtransporten?

Man får köra med bakluckan öppen i transporten under kortare sträckor. En del hästar blir oroliga av att ha luckan öppen, men andra bryr sig inte alls. Ventilationen skall ske genom ventiler.

Måste man ha spån i hästtransporten?

Nej du måste inta ha spån i hästtransporten. Det finns många olika strömedel att använda som underlag i hästtransporten. Du kan läsa mer om de olika sötmedlen här.

Vad ska man tänka på när man köper hästtransport?

Det finns mycket att tänka på när man köper en hästtransport, därför har jag skrivit en egen artikel om det som du kan läsa här.

Exit mobile version