Ryttarens

Hur Gamla Blir Hästar? (Kan Man Påverka Hästens Livslängd?)

Det var inte för allt så längesedan som den genomsnittliga hästlivslängden var ca 18-22 år. Idag har vi bättre vård och stöd för våra hästar, vilket resulterat i att den genomsnittliga livslängden ökat. Den genomsnittliga livslängden för en häst kan variera mellan de olika raserna.

Idag är den genomsnittliga livslängden för en häst 30 år. Inhemska hästar lever vanligtvis mellan 25-33 år, medans ponnyer kan leva över 30-sträcket och till och med upp emot 40+. Mindre raser brukar leva lite längre än de större, men det finns alltid undantag från varje regel.

I den här artikeln kan du läsa om 7 sätt att påverka hästens livslängd och livskvalité!

7 sätt att påverka hästens livslängd

Den genomsnittliga livslängden för hästar har mycket med genetik, tur och övergripande livsstil att göra. Även om du inte har mycket kontroll över de två första; genetik & tur, kan du påverka din hästs livslängd genom att förbättra hästens hälsa och livsstil.

  1. Ta hand om hästens tänder med årliga rengöringar och kontroller.
  2. Utveckla en hälsosam kost som tillgodoser hästens näringsbehov.
  3. Låt din häst vara ute så länge som möjligt varje dag.
  4. Planera regelbundna kontroller med en veterinär samt hovslagare.
  5. Vaccinera din häst regelbundet.
  6. Regelbunden motion.
  7. Ge hästen sällskap av andra hästar och djur.

I den här artikeln kan du läsa mer om hur du kan påverka hästens livslängd och livskvalité.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst & Kan hästar vara deprimerade?

1. Ta hand om hästens tänder

Genom att årligen se över och ta hand om hästens tänder kan du förlänga din häst livstid. Hur kan vi veta om hästen har problem med munnen? Det kan finnas stora problem i din hästs mun som du som ägare inte märker.

Uppmärksamma: Avvikande mat-och tuggbeteende.

Om din häst visar ett minskat intresse för att äta, tuggar mycket, smaskar överdrivet, saliverar, luktar illa ur munnen, har svullnader eller sår på käkarna, avmagrar, har kolik- nack- eller ryggproblem kan det vara tecken på att din häst har dåliga tänder.

Åtgärd: Regelbundna kontroller och rengöringar.

För att ta hand om din häst mun krävs årliga kontroller och rengöringar av veterinär. Kontrollera även mungiporna själv efter varje ridpass. Problem som hittas tidigt kan lättare åtgärdas och påföljande problem kan undvikas. Hästens utrustning ska passa väl. Variera mellan olika bett, nosgrimmor och bettlöst för att undvika konstant tryck.

Läs även: Vilket bett ska man välja?

2. Tillgodose hästens näringsbehov

Vad en hälsosam kost är för en häst varierar från individ till individ, eftersom att alla hästar har olika näringsbehov. Näringsbehovets variation beror på hästens ålder, kön, fysiska aktivitetsnivå, genetik och vilken kvalité grovfodret har.

Uppmärksamma: Hästens fysiska och psykiska status.

En häst som inte får tillräckligt med kvalitativt grovfoder kan få problem med mage, hull och temperament. Hästar kan också få bestående problem med luftvägarna av damm och mögel kan ge dem kolik, liksom hösilage som blivit gammalt. Ge aldrig hästen dåligt foder!

Åtgärd: Tillsätt kompletterande tillskott efter individens behov.

Hästens kostcirkel består av grovfoder, kraftfoder, mineraler och vitaminer. Det är viktigt att fodret har en god kvalité. På senvintern tappar hö näringsvärde, vilket behöver kompenseras med andra tillskott.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?

3. Tillräcklig utevistelse

Att låta din häst vara ute så länge som möjligt, eller till och med dygnet runt, kan påverka hästens livskvalité och livslängd. Det finns många fördelar med att ha hästen ute så mycket som möjligt, såväl psykiska och fysiska.

Uppmärksamma: Sömnproblematik och förändrad aptit & hull.

Hästar som inte får nog med utevistelse kan få problem med sömnen, magen, över- eller undervikt i följd av minskad aptit eller depression.

Åtgärd: Se till att hästen får nog med utomhusvistelse i hagen.

Med många timmar utomhus får hästens mage jobba på ett naturligt sätt, eftersom hästen kan beta hela dagarna – likt hur de gör i vilt tillstånd. Hästens sömn blir också naturligt påverkad av det naturliga solljuset, vilket bidrar med en bättre sömn för hästen.

Läs även: För- och nackdelar med lösdrift

4. Besikta hästen

Att låta en veterinär och hovslagare ha regelbundna kontroller på din häst är ett mycket bra sätt att förebygga skador som kan korta ner din häst livslängd. Någon som är expert inom sitt ämne kan oftast se en skada/sjukdom innan den ens brutit ut, vilket ger en möjlighet att jobba förebyggande mot skador.

Uppmärksamma: Ta hjälp i förebyggande syfte.

En veterinär kan se att hästen aktiverar ena bakbenet lite mindre än det andra, då kan du som ryttare stärka det svagare bakbenet innan hästen får en skada av sin oliksidighet.

Åtgärd: För data för att finna mönster.

Genom att regelbundet föra data på din hästs mående över en längre tid, kan du finna mönster över eventuella skador och på så sätt lära dig att förbygga dem. Till exempel om din häst alltid får mugg på våren när det kommer lera i hagarna, kan du redan innan börja behandla muggen och välja en så torr hage som möjligt.

Läs även: Hästförsäkring kostnad

5. Vaccinera regelbundet

Genom att vaccinera din häst kan du skydda hästen mot den smittsamma hästinfluensan, och även stelkramp som är en plågsam sjukdom där dödlighet är stor hos drabbade hästar. Om du vill tävla med din häst måste den vara vaccinerad mot influensa.

Uppmärksamma: Symtom för hästinfluensa & stelkramp.

De vanligaste symtomen för hästinfluensa är hög feber, nedsatt allmäntillstånd, hosta och näsflöde. Ha alltid en termometer i stallet så att du kan tempa din häst regelbundet. En normal temperatur är runt 37,2-38,8 grader.

Åtgärd: Vaccinera din häst i förebyggande syfte och ta ut veterinär om du misstänker sjukdom.

Om du misstänker att din häst har fått influensa är det viktigt att ta febern ofta, eftersom feberkurvan kan gå upp och ner. Ta tempen regelbundet och skriv upp graderna och tidpunkt. Låt hästen vila i några veckor efter att den blivit frisk. Hästinfluensa är mycket smittsam eftersom smittan sprids genom luften. Så det räcker med att en smittad häst hostar i ett ridhus så kan alla hästar i hela ridhuset bli smittbärare.

Läs även: Kostnaden för en häst

6. Regelbunden motion

Precis som för oss människor påverkas hästar mycket positivt av regelbunden motion, både psykiskt och fysiskt. Genom regelbunden motion kan hästens leder, skelett och muskulatur stärkas, hjärtat kan pumpa ut mer blod i varje slag och hästens blir gladare.

Uppmärksamma: Depression, hög puls, fetma, svullnad och värme i leder.

En häst med dålig kondition kan få problem med diabetes, fetma, depression, försvagat hjärta och ökad risk för att skada sina leder.

Åtgärd: Kondition- och styrketräning efter hästens förmåga.

Vid träning måste skelettet och lederna anpassa sig till ökade krav, annars tar de skada. Träning gör att ledbrosken blir tjockare och ”pumpmekanismen” effektivare. Leden klarar därmed successivt allt större belastningar. Fysisk motion ökar också blodflödet till hjärnan och förbättrar syresättningen.

Läs även: Hur mycket motion behöver en häst?

7. Sällskap

Hästar är flockdjur och i stort behov av andra hästar och djur. Enligt djurskyddslagen ska hästar, som är flockdjur i vilt tillstånd, helst ha sällskap av en annan häst i närheten.

Uppmärksamma: Oro, nedstämdhet, ångest.

En häst som inte fått nog med närhet från andra hästar kan bli mycket påverkad och nedstämd. Det finns därför lag på att hästar behöver ha sällskap av andra djur.

Åtgärd: Ha en kompis till din häst.

De måste inte vistas i samma hage. Om det inte går så kan hästar ha socialt utbyte av andra flockdjur i närheten. Det sociala behovet ska dock tillgodoses.

Läs även: 30 vanligaste hästraserna

Hur vet man hur gammal en häst eller ponny är?

Om din häst saknar papper och pass, kan det vara utmanande att ta reda på hästens ålder, speciellt om den har bytt ägare många gånger.

Det man kan göra är att uppskatta hästens ålder med hjälp av att kolla tänderna.

Även om det inte är 100% korrekt kan det ge dig en allmän uppfattning om hur gammal din häst eller ponny är. Beroende på hur nötta tänderna är kan en veterinär avgöra hur gammal en häst är. När hästen tuggar slits tänderna ner, och i takt med att tänderna slits förskjuts också nytt tandmaterial fram eftersom hästen har en så kallad fördröjd rotutveckling.

När hästen blir gammal och det totala emaljkapitalet är förbrukat kan hästen till slut inte tillgodogöra sig fodret. Får hästen vara fullt frisk i övrigt kan det med andra ord bli tändernas kvalitet som avgör hur gammal hästen blir.

Hur gammal är en häst i människoår?

Man kan räkna att hästen blir motsvarande fem människoår varje år dess första tre år. Därefter kan man räkna med att hästen blir ungefär tre människoår äldre för varje år.

Exempel: En treårig hingst jämngammal med en femtonårig pojke. Vid 4 års ålder är den ca 18 människoår.

Hur gammal är den äldsta hästen?

Världens äldsta häst, Old Billy, uppges ha levt på 1700-talet och blev 62 år. Billy som han hette ner han föddes 1760 i Woolston.

Old Billy föddes 1760 i Woolston, och arbetade som en pråmhäst där han drog pråmar i kanalen, ett vanligt jobb för hästar innan båtmotorerna kom. När han passerade sin förväntade livslängd och fortsatte att leva även när ryggen blev böjd, blev han något av en lokal kändis. (Vi antar att han fick den ”gamla” läggas till sitt namn någon gång under den här tiden.)

Old Billy dog ​​den 27 november 1822 nära Manchester. Du kan idag se hans skalle på Manchester Museum, som synligt visar upp sin ålder i de slitna tänderna. Konstigt nog, anlände inte skallen till Manchester Museum förrän 1824, två år efter hans död, en gåva från sin tidigare arbetsgivare. Vad som hände med hästens huvud de två åren mellan död och donation är ett mysterium.

När är en shettis fullvuxen?

Shetlandsponnyer beräknas vara fullvuxna vid ca 4-5 års ålder. Då är det max 107 centimeter i mankhöjd för att fortfarande vara en shetlandsponny.

Varför blir shettisar äldre än andra hästar?

Den teorin om varför shetlandsponnys blir äldre än många andra hästraser är för att de lever ett mindre intensivt och ansträngande liv i helhet. En shetlandsponny används oftast som sällskapshäst, eller till lättare barnridning, men lever över lag ett väldigt slappt liv. Vilket kan vara en anledning till att de lever längre än många andra hästraser.

Vilken hästras lever längst?

Arabhästar, Appaloosa, Haflinger och American Paint Horses är de hästraser som verkar leva längst. Men vilken typ av vård hästen får har mer påverkan på hästens livslängd än vilken ras den är. Det är svårt att kvantifiera en ras livslängd över en annan, men vad vi vet är att mindre raser lever längre än stora.

Exit mobile version