Hur ger man hästen eftergift?


Du kanske har hört din ridlärare be dig ge hästen mer eftergift efter eller över hindret, men inte vågat fråga vad det egentligen är, eller hur man gör?

Eftergift innebär att man ger efter i sina hjälper. Vanligtvis pratar man om eftergift i tygeln, men det går även att ge eftergift i andra hjälper som skänklar och säte.

Det finns två sätt att ge hästen eftergift. Antigen kan du länga tygellängden genom att fatta den längre ifrån hästens mun eller så kan du lägga fram handen mot hästens mun med bibehållen tygellängd. Oavsett tillvägagångsätt får du samma resultat, en lösare tygel mellan hand och bett.

I den här artikeln går vi igenom hur man ger hästen eftergift, varför man ger hästen eftergift och vad eftergift egentligen är för någonting.

Läs även: Hur kommunicerar häst och ryttare?

Eftergift över hindret

Vad är eftergift?

Eftergift är en typ av belöning som innebär att ryttaren lättar på spänningen i tygeln mellan ryttarens hand och hästens mun, vilket ger hästen möjlighet att sträcka ut halsen och undkomma spänningen eller trycket. Det finns automatisk- och lång eftergift.

Automatisk eftergift: När du och din häst hoppar behöver du ge hästen automatisk eftergift i språnget för att hästen ska kunna sträcka ut halsen och hoppa med så god och säker teknik som möjligt. Att den heter automatisk eftergift beror på att man som ryttare ger hästen den eftergiften som behövs just där och då.

Lång eftergift: Lång eftergift innebär att man ger så mycket eftergift att tygeln hänger och hästen har full frihet att länga ut halsen. Du kan vanligtvis se ryttare ge sina hästar lång eftergift när de tävlat klart på banan. De släpper oftast tyglarna i princip helt och hållet och klappar om sin häst.

Läs även: Vad är hjälper?

@ryttarens.se

Svarar @user4728736483818277 två sätt att ge hästen eftergift! Nummer två är det man använder under hoppning 😄 läs mer på ryttarens.se/hur-ger-man-hästen #ryttarens #ryttare #eftergift #hoppning #häst #ridning

♬ originalljud – Ryttarens.se

Varför ger man hästen eftergift?

Eftergift är en av de viktigaste komponenterna i ridning tillsammans med ryttarens hjälper. Eftersom hästar och ryttare inte kan prata med varandra använder de ett annat typ av språk för att kommunicera.

Man kan säga att ryttarens hjälper berättar för hästen vad den ska göra, hästen provar provar om den har förstått uppgiften rätt och eftergiften besvarar hästen med om den gjort rätt eller fel.

Ryttaren ger hästen eftergift för att kommunicera att hästen har gjort rätt. Eftergift är ett sätt att belöna hästen och motivera den till att vilja göra rätt.

Läs även: Ridövningar

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg