Ryttarens

Hur man longerar en häst

När man longerar en häst rör sig hästen i en stor cirkel runt linföraren, som styr hästen med hjälp av sin röst, en lina och en longerpisk.

Att longera kan vara ett sätt att motionera sin häst utan ryttare, en förberedelse för utbildning av unghästar eller ett sätt att upptäcka eventuella skador i hästens rörelsemönster.

Varför ska man longera?

Anledningar till att longera en häst:

Utrustning för longering

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården.

Innan du longerar din häst behöver du ha rätt utrustning. Följande utrustning behöver du för att longera din häst:

Longera en häst steg för steg:

  1. Rätt plats: Led din häst till paddocken eller ridhuset. Placera din häst och dig själv i mitten av en tjugometersvolt.

2. Placering: Hästen ska alltid stå snett framför dig när du longerar. Hästen ska ramas in så att en triangel bildas mellan hästens nos, lina, du själv och pisken tillbaka till hästens svans. Under longeringen behöver du röra dig på en liten cirkel för att alltid ha linan sträckt.

3. Håll koll på utrustningen: När hästen går i höger varv ska du hålla linan i höger hand och piskan i vänster handen. När hästen går i vänster varv ska linan vara i vänsterhanden och piskan i högerhanden. Pisken används inte för att slå hästen, utan för att hålla hästen på spåret och eventuellt förtydliga och förstärka kommandon.

4. Ledarens position: Håll linan och piskan så att de är sidorna av en triangel och du är toppen av triangeln. Din häst kommer att vara basen i triangeln. Båda armarna ska vara böjda vid armbågen och du ska stå avslappnad.

5. Få hästen att gå framåt: Be din häst ”gå framåt”. Det är viktigt att hjälpa din häst förstå dina röstsignaler genom att använda samma tonläge och kommande varje gång. De flesta använder ett långt utdraget ”hooooaaaw” för att bryta av eller göra halt, och ett mer skapt och energiskt ord för skritt, trav och galopp. Jag brukar smaka och säga TRAVA eller GAAALOPP.

6. Underhåll cirkeln: När din häst rör sig är det viktigt att du har med dig linan så att den inte ligger på marken, då riskerar du att du eller hästen fastnar i den. Håll armbågarna böjda och följ med hästen, så att du underhåller triangeln mellan er. Håll volten liten till att börja med. Om du blir yr, försök att gå med hästen så mycket som möjligt, så att du inte bara snurrar på en plats.

Om hästen försöker minska volten ska pisken peka på hästens armbåge vid bogen. Börjar den tveka i framåtbjudningen ska pisken vara bakom hästen, ungefär i linje med hasen.

7. Övergångar: För att göra övergångar använder du din röst, med eventuell förstärkning från långpiskan.

8. Stoppa hästen: När du ber din häst om att sakta av eller stanna ska den stanna ute på volten och vänta på att du närmar dig den. Sänk piskan ner till marken och prova att vända överkroppen lite mot hästen samtidigt som du med en lugn ton ber den att sakta av.

Hästen ska kunna longeras i alla gångarter, men var försiktig i galopp, eftersom vridningen blir kraftig i kotorna på det böjda spåret, med risk för skador.

Kommunicera med hästen vid longering

Att longera en häst är en konst, som kräver tålamod och träning för att utvecklas. Det är inte alltid lätt att kontrollera hästens kropp och sätt att röra sig på avstånd.

När man longerar en häst kommunicerar föraren till hästen via kroppsspråk, röst och tonläge. Eftersom hästen inte kan kommunicera verbalt använder den sig av sitt kroppsspråk, framförallt via öron, ögon, mun och nacke.

Använd din röst: Ett av de mest effektiva hjälpmedel du har när du longerar är din din röst. Använd dig av volym, tonläge och betoning när du övertygar din häst om hur säker du är, och för att behålla hästens uppmärksamhet.

Använd din kropp: Du kan flytta din kropp för att påverka din häst vid longering. Den neutrala grundpositionen är vänd mot den riktning som hästen rör sig. Genom att vända dig mer mot hästens ”körriktning” kan du uppmuntra hästen att springa framåt. Genom att sakta ner hästen kan du röra din kropp lite mot hästen istället.

Kommunicera med hästen: Genom att titta på hästens öron kan du tolka mycket av hästens signaler. Desto mer avslappnad hästen är desto mer rör den på öronen. Det kan vara lätt att misstolka hästens signaler med öronen.

Ett öra som rör sig fram och tillbaka betyder att hästen är uppmärksam. Två öron som är slickade bakåt betyder att hästen är sur eller arg.

Här kan du läsa om hur du får hästen att stå still.

Vad gör jag om hästen bockar vid longering?

Tillåt inte dåligt beteende: Många hästar ser longering som en möjlighet att busa och springa och tar tillfället i akt när de longeras. Tillåt inte dåliga beteenden som bokning på longering. Att fastställa dessa grundregler kommer leda till en säkrare och roligare longering för er båda.

Hantera bockning och bus: Om hästen bockar och busar kan det vara bra att bli av med överskottsenergin innan ni sätter igång med det verkliga arbetet. Om hästen bockar och busar, försök att galoppera hästen FRAM ordentligt.

När hästen bockar vid longering: Försök att tänka att hästen ska gå så mycket framåt att den inte kan bocka i farten. När hästen blir trött kommer den sluta bocka och försöka sakta av. Se då till att det är du som bestämmer när ni saktar av, så låt hästen galoppera något varv extra när den slutat busa och vill lugna sig. När den galopperar samlat, beröm, sakta av och beröm ännu mer.

Läs även: Få din häst att sluta bocka

Nackdelar och faror med longering

Hästen kan fastna i linan: Håll därför linan högt. En av de största farorna med att longera en häst är att den kan fastna med frambenet i linan. Var därför fokuserad medans du longerar och håll linan högt så att hästen inte riskerar att snubbla på den. Håll linan organiserad. Vira aldrig linan runt din handled eftersom du kan fastna i den.

Hästen kan skada sig när den rastas: Vissa ryttare gillar att låta sina hästar longeras innan de sitter upp för att rasta dem på överskottsenergi. Det finns dock stora risker för hästen att skada sig när den springer runt okontrollerat. Hästen kan falla, trampa snett eller trampa sig själv. Det är sällsynt men ändå en risk värd att nämna.

Om du ska rasta din häst på överskottsenergi med hjälp av longering, se till att använda benskydd på din häst.

Hästen kan skada sig av för frekvent longering: Hästen bör inte longeras för ofta eftersom det är mycket slitage på hästen.

Hur Länge Ska Man Longera En Häst?

Longering bör inte pågå längre än 30 minuter eftersom vridningen blir kraftig i kotorna på det böjda spåret, vilket medför risk för skador. Tänk också på hur frekvent du longerar din häst.

Hur Ofta Ska Man Longera En Häst?

En häst ska inte longeras mer än en till två gånger i veckan, max 30 minuter då det är påfrestande för hästen att gå på det böjda spåret, vilket ökar risken för skador.

Här kan du läsa mer om hur mycket motionen en häst behöver.

Vart Ska Man Longera En Häst?

Longera hästen i ett inhägnat område, förslagsvis i ett ridhus eller en paddock med bra underlag. Att longera på hårt, ojämnt eller för mjukt underlag ökar avsevärt risken att hästen skadar sig.

Longera på en volt. Volten ska vara 15m till 20m. Ju snabbare din häst går, desto större behöver volten vara. Du kan göra volten större genom att släppa ut mer av longerlinan. Tänk på att longering på en liten volt kan vara mycket påfrestande för hästens ben.

Exit mobile version