Ryttarens

Få din häst att sluta bocka

Häst som bockar

Häst som bockar

Har du precis som jag en häst som är så kallad ”lätt bak”? Eller rent ut sagt en bockmaskin? Som tur är finns det sätt för att få din häst att sluta bocka.

Det bästa sättet för att få din häst att sluta bocka är genom att rida den framåt. Genom att be din häst att galoppera snabbare framåt kommer din häst att galoppera så snabbt att den inte kan bocka. Galoppera tills den blir trött, därefter kommer den inte vilja bocka mer.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

Varför din häst bockar

Det finns olika anledningar till varför hästar bockar, och självfallet finns det olika lösningar beroende på grundproblemet till bockningarna. Därför behöver du börja med att ta reda på varför din häst bockar.

1. Hästen bockar för att den är pigg

Anledningen till att hästar bockar är oftast för att de är glada, pigga och busiga. Ett beteende som vi människor inte borde straffa och förminska utan ta tillvara på.

Om du som ryttare blir rädd när din häst har mycket energi kanske du försöker lugna den genom att bromsa med tygeln, men rädslan i kroppen gör att du desperat drar hästen i munnen på ett aggressivt sätt som stör hästen. Om hästen blir dragen i munnen kan den bli förvirrad eller arg och bocka och busa ännu mer.

Läs även: Tillskott Till Känsliga & Stressade Hästar

2. Hästen bockar för att något är obekvämt/ovant

En annan anledning till att din häst bockar kan vara att något är obekvämt eller ovant. Om din häst är ovan att ha t ex. ländtäcke, att du har en stor läskig jacka eller om ni rider i en ny sadel kan hästen bocka för att det är något nytt på ryggen.

Om din häst tycker att något är ovant är det bäst att bara ge hästen lite tid att vänja sig. Förmodligen kommer bockningarna inte vara något som sätts i system utan bara en protest eller ett sätt att visa att det är något nytt.

Läs även: Vad Ska Man Tänka På När Man Köper En Hästsadel?

3. Hästen bockar för att den har ont

Hästar kan visa att något är fel genom att bocka. Har din häst ont någonstans, och smärtan blir värre av att ha en ryttare i sadeln kan bockningarna bli ett sätt att försöka bli av med smärtan.

Bockar hästen med tydlig avsikt att få av sin ryttare, eller om du kan se en typ av panik och smärta i hästens ansiktsuttryck och ögon kan det vara ett tecken på att din häst har ont.

Lugnar sig hästen direkt efter att ryttaren fallit av, eller när sadeln är av, kan det vara så att din häst har ont i t ex ryggen. Jag rekommenderar dig då att ta ut en veterinär som får kolla igenom din häst och leta efter eventuella skador.

Läs även: Massera Hela Din Häst (Steg För Steg & Olika Verktyg)

4. Hästen bockar för att den är smart och lat och du ramlar av

Min första medryttarhäst var en smart och bekväm B-ponny-dam som jag ramlade av minst 2 gånger per ridpass. Hon bockade bara för att hon var smart och bekväm och visste att jag skulle ramla av.

Om din häst bockar av dig av ren envishet, är det förmodligen för att den har kommit på att det går. Det finns hästar som föredrar att stå i hagen, eller springa lös hem i skogen när ryttaren ramlat av, framför att jobba under ryttarens krav.

Om du har svårt för att sitta kvar på din häst när den bockar kan det vara bra att be någon annan rida den för att få bort bockningarna. Hästen har förmodligen satt i system att om den bockar och ryttaren ramlar av så slipper den det jobbiga arbetet.

Läs även: 5 Förtroendeövningar Med Din Häst (Så Får Du Hästen Att Lita På Dig)

5. Hästen bockar för att den går med handbromsen i

Om din häst inte helt och hållet vill gå framåt kan den bocka för att slippa sätta bakhovarna under sig ordentligt och ha en ärlig bjudning. Oftast brukar hästen vara kort i sitt steg och man kan uppleva känslan av att galoppera med handbromsen i.

Min egen häst Kurre kunde bocka av framförallt den här anledningen, samt att han kunde vara pigg. Bästa sättet att få bort bockningarna kan du läsa om här nedan.

Läs även: Såhär Får Du En Piggare Häst & 6 Övningar För Att Stärka Hästens Bakdel

Kurre – Busbockar

Hur du får din häst att sluta bocka

Eftersom hästar har svårt att förstå ordet inte, (du får inte) så kan det vara fel taktik att använda när man vill få en häst att sluta bocka.

Det absolut första en häst ska lära sig i ridningen är att gå fram, vilket är något vi kommer att använda oss av för att få hästen att sluta bocka.

När hästen bockar vill vi att den ska sluta, hästar är smarta och lata djur och vill inte göra saker som är jobbiga, därför behöver vi göra det jobbigt för hästen att bocka, så att den själv vill sluta.

När hästen bockar ska du be den gå framåt. Den ska gå så mycket framåt att den inte orkar bocka. Detta kräver lite mod och balans av ryttaren, men är det effektivaste sättet att få en häst att sluta bocka.

  1. Be din häst galoppera framåt med hjälp av skänkeln, om det inte ger nog effekt kan du lägga till spöt en gång på rumpan.
  2. Håll i dig i manen.
  3. Sakta av till trav eller skritt när hästen vill sakta av.

Om du inte vågar galoppera din bockande häst framåt kan du alltid longera din häst innan du sitter upp, och be om samma sak från marken. Se till att hästen galopperar och bockar och galopperar mera tills den inte orkar bocka mer. Då kan du sitta upp.

Det är mycket bättre än att försöka bromsa bort bockningarna, vilket man gärna försöker av ren självbevarelsedrift när man rider.

Att bromsa blir inte lika jobbigt som att galoppera och det får då inte hästen att vilja sluta. Hästen lär sig istället att om den bockar så kommer ryttaren sluta be den om det jobbiga, för att undvika bockningar.

Vi vill alltså att hästen lär sig tidigt att bockningar är jobbig och inget man vill göra, så att det försvinner ur hästens register.

Longera din bockande häst innan ridning

Det finns flera fördelar med att longera sin häst innan ridning.

Utrustning vid longering

Linförarens utrustning:

Hästens utrustning:

Kolla din sadel

Om du har en häst som bockar mycket kan det vara en god ide att kolla så att din sadel ligger bra på din häst. På så sätt kan du försäkra dig om att din sadel fortfarande ligger bra på hästen. Ibland kan sadeln behöva stoppas eller värmas om för att passa på hästen.

Under ett år kan både sadeln och hästens rygg förändras eftersom hästen kan gå upp eller ner i vikt, växa (om det är en unghäst) eller bygga muskler.

Läs även: Sadel: Med Eller Utan Bom? & Vad ska man tänka på när man köper en hästsadel?

Få din häst att sluta stegra

Ibland kan en häst som bockar även ta till andra protesterande metoder, som att stegra. Om din häst stegrar bör du träna bort det omgående eftersom det är livsfarligt om hästen slår över och får ryttaren under sig.

Läs även: Få Din Häst Att Sluta Stegra

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Exit mobile version