Ryttarens

Hur man tömkör en häst

Tömkörning är effektiv träning för både erfarna och unga hästar. För oinridna hästar är tömkörning ett utmärkt sätt att gradvis vänja dem hitta sin egna balans innan de rids. Men tömkörning har också många andra fördelar.

I den här artikeln går vi igenom vilka fördelar som finns med tömkörning, samt ger dig en detaljerad guide i hur du går tillväga för att tömköra din häst.

Läs även: 3 Tecken på att din häst inte förstår dig

Vad är tömkörning?

Tömkörning är en träningsmetod för hästar där tränaren använder långa tömmar för att styra hästen och ge instruktioner från marken istället för från hästryggen. Tömkörning är vanligtvis en förberedelse för inridning och kan hjälpa hästen att utveckla styrka, balans och lydnad.

Anledningen till att man använder tömkörning som en förberedelse för inridning beror på att hästen ska få en grundläggande förståelse för hjälperna, inklusive röstkommando innan ryttaren sitter upp på ryggen. Tömkörning kan också användas för att motionera och stärka en äldre och mer erfaren häst.

Under tömkörnings fäster tränaren tömmarna som den använder för att styra hästen i hästens bettringar eller via en sele till bettringarna.

Med hjälp av tömmarna kan tränaren styra hästens rörelser. Genom att arbeta med hästen på marken kan tränaren lära hästen nya kommandon och hjälpa den att bygga upp muskler och balans innan den börjar ridas.

Fördelarna med tömkörning

Det finns många fördelar för både häst och ryttare som kommer av tömkörning.

Fördelarna för hästar med tömkörning är:

Longering har också många fördelar för ryttare:

Utrustning för att tömköra

När du börjar tömköra din häst behöver både du och hästen lämplig utrustning.

Hästens utrustning vid tömkörning:

Förarens utrustning vid tömkörning:

Det finns också en hel del hjälptyglar som kan användas vid tömkörning beroende på vilket typ av stöd hästen behöver. Exempel på hjälptyglar är gougetygel eller chambon.

Läs även: All utrustning du behöver när du köper häst

Hur man tömkör en häst steg för steg

I detta kapitel går vi igenom steg för steg hur du tömkör en häst, så att du känner dig säker inför uppgiften!

Om det är din första gång du tömkör rekomderar vi att göra det tillsammans med en ruttinerad häst som är van hjälperna.

Om hästen är ung eller outbildad kan det vara bra att ha med en person som hjälper till fram vid hästens huvud tills hästen förstår hjälperna och vad du ber den om.

Steg 1. Fäst tömmarna

När du tömkör din häst finns det olika sätt att fästa tömmarna, beroende på om du ska tömlongera hästen på en volt eller vill kunna tömköra hästen flexibelt i båda varven.

När du tömlongerar hästen på en volt sätter du ena tömmen i yttersidan av bettringen och trär den sedan genom selens fäste över hästens rygg. Den innre tömmen kan fästas på följande vis:

  1. Tömmen kan fästas direkt i bettringen vilket ger föraren förbättrad möjlighet att ställa hästen i nacken med hjälp av ett ledande tygeltag.
  2. Tömmen kan träs genom den inre bettringen och sedan fästas under gjorden mellan hästens framben, vilket hindrar hästen från att dra upp huvudet och lämpar sig för hästar som gärna blir öppna i formen.

När du tömkör hästen på rakt spår fäster du båda tömmarna från bettringarna genom ringarna på selen eller longeringsgjorden. Med den kopplingen kan föraren enkelt röra sig bakom hästen och byta varv utan att behöva koppla om.

Steg 2. Placera dig korrekt

När man tömkör hästen är det viktigt att stå i rätt position för att det ska vara effektivt och säkert.

Steg 3. Be om skritt

När du har koll på tömmarna och placerat dig snett bakom hästen är det dags att be den om skritt.

För att be hästen om skritt när du tömkör knackar du försiktigt med tömmarna mot hästens sidor samtidigt som du använder din röst för att smacka, säga ”fram” eller ”skritta”.

Var noga med att berömma direkt hästen tänker rätt. Det kan ta några gånger innan hästen förstår vad den ska göra, men med timing och uppmunting kan den förstå vad du förväntar dig av den på bara några minuter.

Steg 4. Be om halt

Innan du ber hästen om trav eller galopp är det viktigt att hästen förstår de mest grundläggande kommandona som halt, framåt och svänga.

För att be hästen stanna när du tömkör eller longerar säger du ”stanna” eller ”ho” med ett lugnt tonläge. Luta dig samtidigt lite bakåt och krama tömmarna i handen för att skapa ett tryck i bettet tills hästen stannar. Ge eftergift för att berömma när hästen gör rätt.

Vänta sedan några sekunder innan du ber hästen gå framåt igen för att inte ge otydliga och förvirrande signaler.

Steg 5. Sväng och rakrikta

Tillskillnad från uppsutten ridning har man inga vikthjälper att styra hästen med när man tömkör. Istället får man svänga och rakrikta hästen med tömmarna.

För att svänga och rakrikta hästen under tömkörning använder föraren tömmarna och eventuellt en långpiska för att styra hästens kropp och huvud.

Tömmarna används på samma sätt som tyglarna vid ridning. Vill man svänga hästen till höger kramar man om höger töm extra mycket och vill man svänga till vänster gör man desamma med vänster.

Många hästar vill trycka sig inåt med kroppen och ut med rumpan under tömkörning. Om så är fallet krävs det extra mycket tryck på yttertygeln för att rakrikta hästen.

Steg 6. Byt varv

När du kan svänga och rakrikta hästen är det dags att prova att byta varv. Det innebär att du som för tömkör hästen ska byta plats till hästens utsida, för att det sedan ska bli nya insidan.

  1. Börja med att gå över till hästens andra sida.
  2. Ta den inre tömmen över hästens rumpa för att be den om riktbyte, likt din skänkel när du rider.
  3. Håll ett jämnt tryck med den yttre tömmen för att behålla rakheten, tempot och rytmen medan din häst svänger.

Steg 7. Introducera övningar och rörelser

När du kan svänga och rakrikta din häst börjar det verkliga arbetet. Du kan nu börja introducera volter, serpentinbågar, åttor och andra övningar och rörelser.

Principen att svänga är densamma, men du behöver vara mycket medveten om var du står och ompositionera dig därefter. Du kan också utmana din häst genom att sätta upp rader av koner gå slalom genom dem.

Det finns många övningar som kan göras under tömkörning för att hjälpa unga hästar att vänja sig vid hjälperna som smackningar och tryck i bettet. Här finner du 5 övningar för unghästar som passar utmärkt vid tömkörning.

Steg 8. Trav och galopp

När du har full koll på hur du styr och stannar din häst under tömkörningen är det dags att introducera gångarterna trav och galopp. För att slippa springa efter hästen rekomenderar jag att börja med att tömköringslonger hästen först.

För att tömköringslongera hästen i trav och galopp ställer du dig parallelt med din häst och vänd mot hästens bog. Smacka för att få hästen att börja trava eller galoppera och var noga med att berömma när den gör rätt.

Du kan använda långpiskan för att uppmuntra hästen till att trava och galoppera, tillsammans med de vanliga longeringshjälperna som smackning och lätt tryck från tömmarna på hästens sidor.

Longera hästen på en volt runt dig med samma kontakt i tömmarna som när du tömkörde. Bryt sedan av till trav, skritt och halt genom att lugnt säga ”HO” och krama tömmarna.

Steg 9. Avsluta passet

När du är klar med tömkörningspasset tar du av höger töm och går sedan över till hästens vänstra sida. Stå vid hästens huvud och koppla på ett grimskaft eller tyglar i bettet innan du kopplar loss den vänstra tömmen.

Läs även: Hur man rider hästen i form

Frågor och svar

Kan man tömköra hästen utomhus?

Det finns många fördelar med att tömköra hästen utomhus. Det kan vara ett effektivt sätt att vänja hästen vid uteritter och bygga upp självförtroendet.

Se till att hästen kan grunderna i tömkörning och förstår hjälperna innan ni tömkör utomhus. Det kan vara bra att ha med en assistent som leder hästen första gångerna du tömkör hästen utanför gården.

Läs även: 6 Ridövningar utomhus

Vad gör man om hästen inte vill gå framåt när man tömkör?

Om hästen inte vill gå fram när du tömkör kan du använda tömmarna mot hästens sidor likt skänkelhjälperna. Uppmuntra hästen att gå framåt med hjälp av rösten och beröm när den gör rätt.

Du kan också använda piskan och klappa den mot din stövel eller marken för att backa upp dina andra hjälper. Ha tålamod. Tillslut kommer hästen att gå framåt, var då snabb med att berömma!

Vad gör man om man inte kan stanna hästen när man tömkör?

Om hästen har för mycket energi när den tömkörs och springer iväg med dig är det viktigt att du håller dig lugn. Reglera din egen hastighet långsamt.

Undvik att konstant dra i tygeln då du riskerar att hamna i en dragkamp som du inte kan vinna. Istället, gör många övergångar och byt riktning ofta för att hålla hästen sysselsatt. Krama den inre tömmen för att mjuka upp hästens käke och använd den yttre för att signalerar halvhalter.

Om du absolut inte får stopp på din häst kan du försöka ta i hästen på en liten volt genom att dra i den ena tömmen. Genom att böja hästens hals blir den inte lika stark och kommer tillslut att stanna.

Hur ofta ska man tömköra sin häst?

Tömkörning är i regel mindre belastande än ridning eftersom hästen inte behöver förhålla sig till ryttarens kroppsvikt. Det kan därför vara bra att ersätta ett ridpass i veckan med tömkörning.

Beroende på hästens hälsotillstånd och tömkörningens intensitet kan man tömköra sin häst 5-6 dagar i veckan, förutsatt att det då ersätter vanligt ridning.

Det är viktigt att observera hästen noggrant och anpassa träningen efter dess individuella behov och förmågor. Man bör undvika att överanstränga hästen och variera träningen för att undvika uttråkning och utmattning.

Läs även: Hur mycket motion behöver en häst?

Hur länge ska man tömköra sin häst?

Längden på ett tömkörningspass beror på hästens hälsotillstånd och syftet med träningen. Generellt sett bör ett tömkörningspass vara minst 20-30 minuter för att ge hästen tillräckligt med tid att värma upp och arbeta effektivt.

Hur länge man ska tömköra hästen varierar beroende på hästens utbildningsnivå och passets intensitet. En riktlinje är omkring 45 minuter inklusive skrittpasuser. En unghäst eller otränad häst kan behöva ett kortare pass, omkring 15-30 minuter.

Det är viktigt att vara uppmärksam på hästen och avsluta träningen om den visar tecken på trötthet eller ovilja att fortsätta. Avsluta med en bra känsla för bäst resultat.

Läs även: Hur långt ska ett ridpass vara?

Exit mobile version