Ryttarens

Hur mockar man?

Att mocka innebär att man gör rent underlaget från avföring. Var noga med att behålla rent och fräscht strömedel, det sparar både på miljön och plånboken. Mocka ut allt bajs och kiss dagligen från hästens box för att skapa en hälsosam och trivsam miljö.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

Hur mockar man?

Redskap för att mocka: Grep, skottkärra, sopkvast och skyffel.

Innan du börjar mocka behöver du veta om hästen står på en växelströbädd eller en permanentbädd (som ofta kallas ”bädd”). Om du inte vet själv kan du fråga personalen eller någon vuxen.

Växelströbädd: är vanligast att hästen står på i boxen, även om namnet inte används dagligen. Här mockar du bort allt kiss och bajs efter hästen. Var noga med att skaka bort rent strö från grepen så att det kan vara kvar i boxen och inte behöver slängas i onödan. Vänd på allt strö och jämna till ytan. Avsluta med att dra in lite av ströet från boxkanterna, eftersom hästarna sprätter ut det i kanterna när det är i boxen.

Permanentbädd: Mockar du en permanentbädd ska endast allt kiss och bajs som trängt upp till ytan mockas ut. Du ska alltså inte gräva med grepen i bädden, eftersom det förstör bädden. Försöka att röra ströet så lite som möjligt, under tiden som du plockar bort allt löst bajs och smutsigt hö/halm.

Läs även: Den Stora Guiden Om Strömedel Till Din Häst

Så här mockar du:

Innan du börjar mocka behöver du se över så att hästen har ätit upp allt foder, druckit vatten, kissat och bajsat i sin box. Det är viktigt att vara uppmärksam på detta, eftersom om något fattas kan det vara ett tecken på att hästen inte mår bra. Över tid behöver du också se till att hästen äter på sin saltsten.

Torka rent i krubban, vattenkoppen och på saltstenen med hjälp av en fuktig trasa. Gör rent hästens vattenhink och ställ den utanför boxen tills du är klar med mockningen.

Så här mockar du hästens box:

  1. Med hjälp av en grep plockar du bort allt kiss och bajs från hästens box och ner i en skottkärra.
  2. Ta upp kiss och bajs med hjälp av en grep.
  3. Sära på rent och smutsigt strö genom att skaka ut rent stör genom grepens taggar.
  4. Lägg bajs, kiss och smutsigt strö i en skottkärra.
  5. Töm skottkärran med bajs, kiss och smutsigt strö på gödselstacken.
  6. Vält skottkärran så långt bort som möjligt på gödselstacken.
  7. Fyll på med nytt och rent strö i boxen. Slarva inte med påfyllningen, det ska vara mjukt och rent när hästen vill ligga ner i boxen.
  8. Till sist, avsluta med att sopa in strö som hamnat utanför boxen. Klart!

Hur ofta ska man mocka en hästbox?

För att hästen ska må bra behöver boxen mockas dagligen.

Från en häst som väger 500 kilo blir det 8–10 ton gödsel per år. Som du säkert förstår blir det en hel del gödsel i boxen, och för att hästen ska må bra krävs det en fräsch box med tillgång till vatten, mat och saltsten dagligen.

Läs även: Kostnad För Stallplats (Därför Finns Olika Prisklasser)

Hur ofta ska man mocka lösdrift?

En lösdrift behöver mockas efter behov. Hur ofta du behöver mocka en lösdrift beror på en rad olika faktorer. Hur stor lösdriften är, hur stor ligghallen är, hur många hästar som står på lösdriften, vilket underlag det är på lösdriften och hur underlaget i hagen är.

Läs även: För- och nackdelar med lösdrift

När ska man mocka en hästbox?

En hästbox behöver mockas dagligen, men då kan man ju fundera över när på dagen det är bäst att mocka boxen?

Med fördel kan boxen mockas under tiden som hästen är ute i hagen. På så sätt behöver du inte tänka på att ha hästen uppbunden på stallgången, samt att du slipper utsätta hästen för damm under tiden som du mockar.

Läs även: Få Hästen Att Stå Still På Stallgången

Ont i ryggen av att mocka?

När du mockar en hästbox finns det vissa saker du behöver tänka på för att inte skada dig.

Många ryttare kan behöva stärka upp sin rygg med kompletterande träning. Du kan läsa om vilka övningar som hjälper dig bli en bättre ryttare här, eller ta kontakt med mig direkt här, så hjälper jag dig hitta övningar som passar just dig.

Läs även: Träning För Ryttare (11 Övningar Som Gör Dig Till En Bättre Ryttare, Utan Häst)

Exit mobile version