Kanske har du sett hur hästar har stora badkar fyllda med vatten i hagen. Hur mycket vatten behöver en häst egentligen? Hästar är stora djur och behöver få i sig mer vätska än vad man kan tro.
Hur mycket en häst dricker varierar beroende på vikt, storlek, aktivitetsnivå och mycket gräs den äter i hagen. En allmän riktlinje är att ge hästen minst 20-40 liter per dag, men det bästa är att låta den ha fri tillgång och kontrollera vattenintaget för att säkerställa att hästen förblir hydrerad.
Vi har samlat allt du behöver veta om hästars vätskeintag i en artikel. Så att du kan hjälpa din häst att tillgodose hästens dagliga vätskebehov, känna igen tidiga symtom på vätskebrist och hjälp din häst att må så bra som möjligt!
Läs även: Ge rätt kraftfoder till din häst
Hur vet man att hästen dricker tillräckligt mycket?
Det bästa sättet att avgöra om ens häst dricker tillräckligt är genom att övervaka hästens vattenintag. Mät upp mängden vatten och kontrollera med jämna mellanrum hur mycket som finns kvar i vattenhinken.
Vid normal vätskebalans bör en hästs urin ha en blekgul färg, huden ska vara elastisk och snabbt återfjädra när den kläms, tandköttet ska ha en frisk rosa färg, hästens prestationsförmåga och ätbeteende ska förbli oförändrad.
Läs även: Kan hästar dricka äppeljuice?
Vad påverkar hästens vätskebehov?
Det finns faktorer som både ökar och minskar hästens behov av vatten, till exempel hästens storlek, ålder, kosthållning, aktivitetsnivå och klimatet de lever i.
Hästar med ökat vätskebehov:
- Hästar som är stora.
- Hästar som lever i ett varmt och torrt klimat.
- Hästar med hög aktivitetsnivå som svettas mycket.
- Hästar som äter mycket hö eller annat grovfoder kan behöva mycket vatten för att hjälpa dem att smälta maten.
- Hästar som är dräktiga eller digivande.
- Hästar med medicinska tillstånd.
Hästen förlorar som mest vätska när den svettas mycket, till exempel genom att rida hårda ridpass, ridas i extrem värme eller genom att åka långa sträckor i transporten.
Läs även: Hur mycket motion behöver en häst
Symptom vid vätskebrist
Det är viktigt att övervaka hästens vätskeintag för att tidigt upptäcka symtom på vätskebrist. Om din häst inte dricker tillräckligt mycket vatten behöver du vara vaksam på följande symptom:
- Minskad urinmängd
- Mörkare urinnyans
- Nedsatt aptit
- Minskad täckavgång
- Försämrad prestationsförmåga
- Förändringar i ätbeteende
- Mörkt tandkött
- Förlust av hudens elasticitet
- Ökad hjärtrytm
- Torr och matt päls
Om du märker något av dessa tecken hos din häst, är det viktigt att rådgöra med en veterinär och se till att den får i sig tillräckligt med vatten.
Läs även: 7 Tips för att få din häst att dricka
Kan hästar dricka för mycket vatten?
Ja, en häst kan dricka för mycket vatten. Detta kan leda till en sjukdom som kallas vattenintoxikation, vilket kan orsaka symtom som kräkningar, diarré, svullnad i buken och njursvikt. Vattenintoxikation kan vara livshotande om det inte behandlas i tid.
Det är viktigt att tillhandahålla hästen med tillräckligt med vatten, men att undvika att ge dem för mycket vatten.
Vilken temperatur ska hästens vatten vara?
Det är bäst att ge hästar vatten som är rumstempererat eller något svalare. Vatten som är för varmt kan leda till att hästen dricker mindre, medan vatten som är för kallt kan göra att hästen dricker för mycket och riskerar att utveckla vattenintoxikation.
En bra temperatur för hästars vatten är mellan 10-15 grader.
Varför vägrar hästar att dricka ibland?
Det finns flera anledningar till varför en häst kan vägra att dricka. Vissa hästar kanske inte gillar smaken eller lukten av vattnet, särskilt om det är förorenat eller unket. Andra hästar kan vara tveksamma till att dricka om de inte är vana vid en ny vattenkälla, eller om vattnet är för kallt eller för varmt. Dessutom kan vissa hästar vägra att dricka om de är sjuka eller stressade, eller om de inte får tillräckligt med vatten från sitt foder. Om din häst vägrar att dricka är det viktigt att rådgöra med en veterinär för att fastställa orsaken och hitta en lösning.