Hur mycket motion behöver en häst?


Funderar du på hur mycket motion en häst behöver? Det är ingen dum fråga eftersom hästar är gjord för ständig rörelse ute i de fria, men idag tar vi människor in hästar och har dem stillastående i box, samt med begränsad möjlighet att röra sig i hagen.

Alla hästar behöver olika mycket motion beroende på ålder, aktivitetsnivå och användningsområde. Motion kan ges genom till exempel utevistelse i stor hage, ridning, longering eller i en skrittmaskin.

Generellt sett, för att upprätthålla en genomsnittlig kondition, behöver en häst ridas ungefär tre gånger i veckan i både skritt, trav och galopp i minst 30 minuter.

Om du vill upprätthålla en god kondition på din häst behöver den ridas ungefär sex gånger i veckan, med möjlighet att återhämta sig efter håra prestationer så som tävling.

Hur ofta behöver hästar ridas?

Hur ofta en häst behöver ridas beror på vad hästen används till. En tävlingshäst som behöver upprätthålla en god kondition och muskelmassa behöver ridas oftare än en häst som endast används till skogsridning.

Hur ofta behöver en tävlingshäst ridas?

Tävlingshästar behöver mycket motion för att underhålla och utveckla en god kondition och muskelmassa. Olika typer av hästar behöver olika mycket motion.

En tävlingshäst behöver ridas ungefär 5-6 gånger i veckan. Hur mycket motion en tävlingshäst behöver beroende på ridpassens intensitet och syfte. Andra faktorer som påverkar hur ofta en tävlingshäst behöver ridas är antalet timmar vardagsmotion i hage, hästens ras och ålder.

Ridpassens längd och intensitet har stor påverkan på hur ofta man ska rida en tävlingshäst, eftersom kroppen behöver hinna återhämta sig mellan ridpassen.

Tillgång till rörelse i hage spelar också roll för hur ofta man behöver rida en tävlingshäst. En häst som går på lösdrift och kan röra sig dygnet runt har inte lika stort behov av motion som en häst som går i en liten hage eller som går ute få timmar om dygnet.

Läs även: För- och nackdelar med lösdrift & Hur långt ska ett ridpass vara?

Hur ofta behöver en häst ridas?

En häst som används för mys-ridning har inte lika stort behov av motion som en tävlingshäst, eftersom den inte behöver upprätthålla samma goda kondition eller muskelmassa. Vissa hästar behöver förbättra sin kondition och vissa behöver stärka sina muskler och senor, vilket krävs att de rids på olika sätt.

Att rida hästen regelbundet, ungefär varannan dag, är bra för att stärka hästens senor och upprätthålla en god fysisk hälsa hos hästen.

Har hästen en stor hage med möjlighet för vardagsmotion behöver den inte ridas mer än någon gång i veckan. Men under de få ridpassen är det viktigt att rida efter hästens fysiska förmåga.

Oavsett hur ofta du rider din häst behöver du anpassa ridningen efter hästens förmåga. Det är inte en bra ide att börja hoppträna en häst flera dagar i veckan om den endast ridits ut någon gång då och då tidigare, eftersom skaderisken är stor. Öka dina ridpass succesivt och planera din ridning väl om du vill öka mängden ridpass för din häst.

Läs även: 6 Övningar för att stärka hästens bakben

Hur ofta behöver en unghäst ridas?

Hur ofta man ska rida en unghäst varierar beroende på vart i utbildningen den är, temperament, ålder och fysisk status.

Man brukar säga ungefär en dag ridning i veckan per år hästen är gammal från tre fram till sex års ålder. En unghäst behöver bygga upp sin kropp med varierad och varsamt arbete ungefär varannan dag eller fem dagar i veckan, med regelbundna längre viloperioder eftersom unghästen behöver tid att bearbeta inlärningen.

Ridpassen bör inte vara för krävande eller för långa. Unghästen behöver mycket tid att bearbeta inlärningen och kan därför vila varannan dag. Lägg in viloperioder på 2-3 veckor för den unga hästen. Den behöver tid att återhämta både kropp och knopp. Det går också att aktivera en häst med hjälp av olika leksaker i hagen eller boxen.

Läs även: 7 leksaker som aktiverar din häst.

Hur man motionerar en häst

Det finns många olika sätt att motionera en häst på:

  1. Ridning på bana eller i ridhus
  2. Ridning i skog eller på äng
  3. Longering eller tömkörning
  4. Promenader
  5. Skrittmaskin
  6. Körning
  7. Löshoppning

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg