Julpynta Säkert I Stallet! 8 Tips & Inspirationer


Snart är det jul igen och självklart vill vi hästägare att även våra fyrbenta vänner ska ha det stämningsfullt! Det finns dock vissa saker att tänka på när man julpyntar i stallet, eftersom en del julpynt kan bli farligt för hästarna.

Pynta med ätbara saker som till exempel äpplen, halm och granris. Uteslut alla typer av levande ljus eftersom det är en stor brandfara i ett stall och undvik glitter & girlanger eftersom det kan ge allvarliga skador på mage och tarmar om det sväljs av hästar.

Här kan du inspireras av 8 tips för säkert julpynt i stallet!

Inlägget innehåller länkar till Kell & Co

1. Dekorera ätbart

Det bästa är att pynta med saker som det inte gör någonting om hästen tar sig en munsbit av. Du kan till exempel pynta stallet med:

  • Granris
  • Halm
  • Apelsiner
  • Apelsiner med nejlikor
  • Knäckebröd
  • Äpplen
  • Änglar av halm
  • Polkagris
  • Pepparkakor

Läs även: Hur Mycket Äpplen Kan En Häst Äta?

2. Placera pyntet säkert

Trots att du pyntar med hästvänligt pynt bör det placeras där risken för att hästen kommer åt det är minimal. Tillexempel kan det vara olämpligt att ha pynt vid uppbindningsplatsen, eftersom hästen kan vilja komma åt ”godiset” och det kan då bli en säkerhetsrisk när hästen försöker nå det.

Använd snören som sidenband istället för häftpistol när du ska sätta upp pyntet, eftersom hästen kan få i sig de vassa gemen.

3. Använd batteridrivna ljus

Finns det något mer stämningsfullt än ljus? Tyvärr är levande ljus inte att rekommendera i ett stall eftersom brandfaran är otroligt hög. Använd istället batteridrivna ljus för att maxa mysfaktorn!

Batteridrivna ljus ger en mysig känsla i eller utanför stallet. Gärna i en snygg, gammeldags och julig ljuslykta!

4. Använd timer

Levande ljus i ett stall är ingenting att rekommendera över huvud taget med tanke på den höga brandfaran, men hur är det med eldrivna ljusstakar?

Enligt Brandskyddsföreningen är de flesta bränderna i stall el-relaterade. Stall är en oerhört aggressiv miljö för all el-utrustning och man ska vara försiktig. För att göra elanvändningen i stallet säkrare bör du använda en timer.

Har du WiFi i stallet rekommenderar jag Nedis Smartlife Fjärrströmbrytare där du kan styra ljusstakarna från din telefon. Om du inte har WiFi i stallet rekommenderar jag istället Luxorparts Digital timer där du kan ställa in vilka tider du vill att ljusstakarna ska lysa, och på så sätt minska brandrisken.

5. Byt ut julkulorna

Glaskulor kan vara vassa och skada din häst ifall de går sönder. Undvik julkulor i glas, speciellt inne i stallet. Om du verkligen vill ha julkulor kan du använda julkulor i plast och sätt dem där hästarna inte kan komma åt dem.

Byt ut julkulorna till mindre farlig dekoration som till exempel kottar, halmänglar, äpplen med sidenband eller apelsiner med nejlikor.

6. Ljusslingor för utomhusbruk

Om du ska julpynta ditt stall ska du välja produkter gjorda för utomhusbruk, men trots det bör du kontrollera produkten noga. Det du ska kolla är till exempel att IP klassningen är tillräcklig. En el-artikels IP-märkning anger hur vatten- och dammtät den är, där en högre siffra innebär bättre skydd.

Jag rekommenderar Hombli Smart Outdoor Light String där du kan skapa schemaläggningar för att automatiskt slå av och på ljusslingan.

7. Julmusik

Julmusik i stallet? Det är ju så mysigt och stämningsfullt! Hur gör man då?

Med fördel använder du en batteridriven högtalare som kan kopplas direkt till din telefon och sedan laddas inne i en sadelkammare eller fikarum. Placera din högtalare långt bort från nyfikna hästmular.

Jag rekommenderar JBL Flip 5 som är en smidig och kompakt Bluetooth-högtalare i vattentålig design, vilket lämpar sig perfekt i en fuktig stallmiljö. 

Om du väljer en ljudspelare med sladdar, tänk på att sladdarna ska tåla stallmiljö samt placera dem så att hästarna inte kan komma åt dom.

8. Granris istället för glitter

Granris är verkligen stämningsfullt och lämpar sig utmärkt i stallet! Glitter är fint, men kan bli väldigt farligt för hästar om de får i sig det. Pynta därför ditt stall med granris istället för glitter. Se till att använda granris och välj bort den giftiga idegranen som är giftig.

Ide granen är liten och buskig, saknar kottar men har små röda bär och platta, mörkgröna barr. Hästarna brukar tycka om smaken av idegran, men den är väldigt giftig och kan orsaka dödsfall.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg