Hur mycket äpplen kan en häst äta? (Färska, torkade & ruttna)


Ett äpple om dagen håller doktorn från magen sägs det. Att äpplen är både gott och nyttigt fick vi lära oss från barnsben. Tar du ett bett framför din häst kommer du garanterat mötas av en längtansfull blick. Men kan hästar äta äpplen? Är det verkligen bra för dem?

Det korta svaret på frågan är ja, hästar kan äta äpplen och det är ett hälsosamt alternativ att ge hästen då och då förutsatt att de är fräscha, rena och utfodras med måtta.

Som med allt kan för mycket av det goda bli problematiskt, i detta fall kan för mycket äpplen orsaka mag-och tarm problematik på hästens känsliga matsmältningssystem. Ett till två äpplen om dagen, en till två gånger om dagen är en ofarlig mängd.

För att undvika magproblematik som kan ge både allvarliga och lättare konsekvenser är det bra att ha koll på hur hästar påverkas av att äta av den läckra frukten. Men lugn, du finner allt du behöver veta i den här artikeln!

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Är äpple bra för hästar?

Det finns massvis av olika sorters äpplen, något du upptäcker bara du besöker din lokala mataffär. Det finns i olika färger mellan gult till rött och grönt och smakar allt från surt till sött.

Alla äppelsorter du finner på affären är ofarliga för hästar, inklusive den gröna Granny Smith, de japanska söta Fuji, snövitsliknande äpplet Red Delicious och den krispiga Pink Lady-äpplet.

Äpplen är i liten mängd (1-2 äpplen om dagen) ett bra mellanmål eller godsak för de flesta hästar. Äpplen är rika på vitamin A som har en positiv påverkan på hästens syn och immunförsvar och vitamin C, båda är kraftfulla antioxidanter. Dessutom är äpplen höga i kalium som är bra för muskelfunktionen, höga i fiber som har en positiv påverkan på matsmältningssystemet.

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Är det farligt för hästar att äta äpplen?

Det är viktigt att hålla sig till den rekommenderade mängden för att inte skapa mag-och tarm problem som kolik hos hästen. Trots att äpplen är nyttiga och näringsrika finns tillfällen där äpplen faktiskt kan ha en negativ påverkan på hästen, och i vissa fall bör undvikas helt och hållet.

Äpplen i lagom mängd är ofarligt och kan med tanke på sitt näringsrika innehåll vara bra för en häst i lagom mängd. Men det finns även potentiella faror med att äta äpplen.

Du bör aldrig ge någon häst fler äpplen än rekommenderad mängd eftersom det kan skapa mag-och tarmproblem. Ge inte heller äpplen till en häst med dåliga tänder, insulinkänslighet eller hypokalemisk periodisk förlamning (HYPP).

Du bör ta hänsyn till är hästens tänder som potentiellt kan ta skada av äpplets relativt höga sockerhalt. Du behöver också säkerställa dig om att hästens äpple är helt och rent för att undvika att hästen blir sjuka av mögel.

Sist men inte minst bör du skära upp äpplet i mindre bitar för att underlätta hästens tuggande och minska risken för kvävning.

En vuxen och frisk häst har förmodligen inte problem med att tugga ett helt äpple, men det är bättre att vara på den säkra sidan, än den osäkra!

Läs även: Kan Hästar Dricka Äppeljuice?

Kan en häst bli sjuk av äpplen?

Måttligt är bäst, oavsett vilket livsmedel det gäller. Men när det kommer till just äpplen är det inget man ska tumma på.

För att undvika att din häst insjuknar av äpplen är det viktigt att hålla sig till rekommenderad mängd samt säkerställa att äpplet är färskt, rent och fri från bekämpningsmedel.

En häst som har problem med sin insulinkänslighet eller lider av hypokalemisk periodisk förlamning (HYPP) kan bli mycket sjuk av såväl färska och ruttna äpplen och bör därför undvika det helt.

Skölj av äpplena noga innan du utfodrar dem till din häst. Du kan doppa med i saltvatten och sedan skölja av dem i kallt vatten för att säkerställa att smuts och bekämpningsmedel försvinner.

Har du ett äppelträd i närheten av stallet eller hagen bör du vara extra försiktig och varsam så att din häst inte äter ruttna äpplen som fallit ner från trädet och placerat sig i utmärkt beteshöjd för hästen.

Ruttna äpplen kan vara mycket farliga för hästar. Mögel kan göra att hästen får kolik, svettningar och andningsbesvär. Om din häst fått i sig dålig frukt bör du kontakta din veterinär omgående.

Läs även: Kan Hästar Få Kolik Av Att Äta Fruset Gräs?

Kan hästar äta ruttna äpplen?

Hästar kan precis som människor bli mycket sjuka av att äta dålig frukt eller grönsak, speciellt i större mängder. Har din häst, som är frisk i övrigt, fått i sig ett äpple med lite mögel bör det inte vara någon fara, men har den ätit större mängder bör du kontakta en veterinär.

Du bör inte ge din häst ruttna äpplen eftersom det kan innehålla mögelgifter och mögelsvampar som kan ge flera negativa hälsoeffekter på hästar. En häst som äter ruttna och möglig äpplen kan få negativa hälsoeffekter som fång och diarré eller andningssvårigheter.

Läs även: Häst Med Diarré – Det Här Kan Du Göra

Kan hästar äta äpplen med skal?

Innan du ger äpple till din häst är det bra att sölja av och rengöra det för att säkerställa att det inte finns smuts, gifter eller bekämpningsmedel kvar på det. Men hur är det med skalet?

Du kan ge din häst äpple med skalet kvar. Skalet är tunt och riskerar inte att orsaka mer skada än det hårda äpplet skulle göra utan skal.

Det är en smak delikatess för hästen och innehåller dessutom extra fibrer som är bra för hästens matsmältningssystem.

För att slippa skölja äpplet kan du köpa ekologiska eller plocka direkt från ett äppelträd, på så sätt säkerställer du att det inte är besprutat med bekämpningsmedel.

Läs även: Hur Mycket Morötter Kan En Häst Äta?

Hur matar man en häst med äpplen?

En häst går att mata med äpplen genom en hink, krubba eller med handen. Det finns viss risk att bli biten om du ger din häst äpplen med handen, men risken går att minska med rätt teknik.

  1. Skär upp äpplet i bitar.
  2. Lägg en bit äpple i handflatan med fingrarna plant liggandes.
  3. Håll ut handen framför kroppen så hästen kan se äpplet.
  4. Möt hästen med handen när den försöker sträcka sig efter äpplet.
  5. Låt hästen äta upp äpplet innan du drar undan handen.
  6. Undvik hastiga rörelser när du drar tillbaka handen.

Läs även: Hur mockar man?

Hur skär man äppelskivor till hästen?

Det kan vara bra att skära äpplet till hästen innan det utfodras. I vanliga fall kommer en vuxen och frisk häst bara ta en stor nog bit för att kunna tugga äpplet, men för att vara på den säkra sidan och undvika risken för kvävning är det bra att dela äpplet innan det serveras.

Skär äpplet i minst 4 bitar men gärna i 8 eller fler genom att skära äpplet på mitten åt båda håll.

Genom att skära äpplet i mindre bitar minskar du risken för att hästen äter för snabbt och att äpplet fastnar i halsen och leder till kvävning, men du kan också lura hästen att tro att den får flera äpplen istället för ett som skurits i flera bitar.

Kan hästar kvävas av äpplen?

Hästar kan kvävas av äpplen och därför bör du inte ge hästen hela äpplen. Skär istället äpplena i kuber eller baka eget hästgodis av äpplet för att undvika att hästen sätter ett stort och hårt äpple i halsen.

Kan hästar äta torkade äpplen?

Hästar kan äta torkade äpplen. Det är vanligt att hästägare torkar eller bakar eget hästgodis för att ta tillvara på den läckra frukten som många hästar anser är en smak delikatess!

Torka äpplen till din häst genom att:

  1. Skär äpplena i tunna skivor.
  2. Placera skivorna med mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Låt dem vara inne i ugnen på 155 grader i fem timmar.
  4. Låt svalna och servera till din häst!

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg