Kan hästar äta hö det regnat på?


Med tanke på vårat svenska väder är frågan ”kan hästar äta hö det regnat på?” relevant för de flesta hästägare. Kan hästar äta det blöta höet eller kan det vara farlig för hästen? I den här artikeln reder vi ut alla frågetecken!

Det är inte farligt att ge hästen hö som blivit blött av regn. Regnets fuktighet kan till och med ha en positiv påverkan på hö som är dammig.

Att fukta eller blötlägga hö sägs vara en bra ide till de hästar som är allergiska mot eller känsliga för damm, men forskare undersöker fortfarande hur stor påverkan det har.

Hö som blivit blött av lite regn påverkar inte höets kvalité, men hö som legat blött i mer än 6 timmar kan få ett förändrat näringsinnehåll då vattnet minskar vattenlösliga kolhydrater (WSC), Kalium (K) o damm.

Om höet legat ute under länge tid bör det undvikas att ätas eftersom lera och mögel som kan intas via höet kan orsaka kolik. För att undvika att hästen äter lerigt hö kan du utfodra hästens hö på ett foderbord eller i ett hö-nät.

Läs även: Vad Händer Om Hästen Äter Mögligt Hö? & Hur mycket hö behöver en häst?

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg