Hö till häst – allt du behöver veta


Oavsett om du är en rutinerad hästägare som ska byta foder till din häst eller om du är nya i branschen och ska köpa en häst och utfodra för första gången, finns det många frågor om hästens matbeteende.

För att göra det så enkelt som möjligt att välja rätt hö, mängd och för att få svar på andra relevanta frågor kring hö har vi samlat allt du behöver veta för att ge din häst den mest kompletta foderstaten som tillgodoser hästens näringsbehov.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Hur mycket hö ska en häst äta?

Basen i hästens foderstat består av grovfoder (hö, hösilage, halm och ensilage). Mängden hö en häst bör äta beror på flera faktorer, inklusive deras ålder, storlek, aktivitetsnivå och allmänna hälsa. Men också beroende på höets näringsvärde och vattenhalt.

Som en allmän regel bör en vuxen häst äta cirka 1 % till 2 % av sin kroppsvikt i hö per dag. Till exempel bör en häst som väger 500 kilo äta mellan 5 och 10 kilo hö per dag.

Det är viktigt att notera att detta bara är en allmän riktlinje, och den faktiska mängden hö som en häst behöver variera beroende på deras individuella behov. Om du har några funderingar kring din hästs kost är det alltid bäst att prata med din veterinär.

Läs även: Olika rasers vikt och höjd

Hur ofta ska hästen äta?

Hästars matspjälkningsystem är gjorda för att äta mindre portioner ofta snarare än större måltider mer sällan, med tanke på deras små magar. Faktum är att hästar i naturen betar omkring 16 timmar om dagen.

Som hästägare bör du sprida ut hästens måltider i den mån du har möjlighet till. Den rekommenderas generellt att utfodra hästar minst två till tre gånger per dag, men ju oftare desto bättre.

För att hjälpa till att sakta ner hästens ätande och förlänga tiden hästen har att äta kan du använda ett hönät som gör att hästen inte kan äta stora mängder hö på en gång.

Läs även: Ge rätt kraftfoder till din häst

Kan hästar äta ur hönät?

Många hästägare väljer att utfodra hästen med hjälp av hönät för att sakta ner hästens ätande, efterlikna deras naturliga betesbeteende och minska på spill.

Det är viktigt att välja rätt storlek på hästens hönät och hålla koll på hästens intag och kroppskomposition för att säkerställa att hästen får i sig rätt mängd näring. För små hål kan göra att hästen inte får i sig nog med näring och för stora hål kan leda till att hästen fastnar med huvudet och skadar sig.

En allmän regel när det kommer till vilken storlek man ska välja på hästens hönät är att hålen är ungefär lika stora som ett mynt för en ponny och ungefär som en golfboll för en större häst. Men alla häst är olika och har olika individuella behov så anpassa storleken efter hästens behov och rådfråga med veterinär vid behov.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?

Ska hästen äta näringsrikt eller näringsfattigt hö?

Olika typer av hö hör olika mängd näring. Det kan bero på faktorer som grässort, markförhållanden, klimat och när på året höet är skördat. Du bör alltid göra en näringsanalys på höet för att veta hur mycket din häst behöver äta samt vilka tillskott du eventuellt behöver komplettera med för att ge hästen den mest kompletta kosten utefter individens behov.

När du kollar på foderanalysens resultat behöver du kolla på vattenhalten i höet. Ett hö med högre vattenhalt är mindre energitätt än en hö med lägre vattenhalt, vilket innebär att hästen behöver äta mer för att tillgodose sitt näringsbehov.

Energitätt & näringsrikt hö (låg vattenhalt)Energisnålt & näringsfattigt hö (hög vattenhalt)
Häst:– unghästar som växer,
– dräktiga ston,
– tävlingshästar med hög aktivitetsnivå
– hästar med låg aktivitetsnivå
– överviktiga hästar
Funktion:Bygga muskler och förhindra viktminskningFörhindra viktökning och andra hälsoproblem

Ett energitätt och näringsrikt hö, men låg vattenhalt, lämpar sig generellt till unghästar som växer, ston som är dräktiga och till tävlingshästar med hög aktivitetsnivå för att bygga muskler och minska risken för viktminskning. Ett energisnålt och näringsfattigt hö, men hög vattenhalt, lämpar sig till hästar med låg aktivitetsnivå eller överviktiga hästar för att förhindra viktökning och andra hälsoproblem.

Läs även: Hur du får din häst att gå ner i vikt (6 tips)

Hur vet jag om min hästs hö är fräscht?

Du ska aldrig ge din häst mögligt hö, eftersom det kan göra din häst mycket sjuk. För att vara säker på att det hö du ger din häst är fräscht kan du lukta och kolla på höet.

Ett fräscht hö har en fräsch, söt doft och en grön färg. Den ska också vara fri från damm, mögel och andra föroreningar.

Mögligt hö lukter ofta unket eller surt. Det kan också ha en skarp, stickande lukt som liknar lukten av vinäger eller ammoniak. Om höet luktar konstigt, är gulblekt eller är nästintill ljusblått eller vitt i färgen är det med största sannolikhet dåligt och bör inte utfodras till hästen eftersom det kan göra hästen sjuk.

Läs även: Vad händer om hästen äter mögligt hö?

Hur ska jag förvara min hästs hö för att hålla det fräscht?

För att öka höets hållbarhetstid och förhindra det från fukt som kan förstöra höet genom att göra det mögligt bör du ha höets förvaring i åtanke.

Förvara hästens hö i ett torrt, välventilerat utrymme som är skyddat från väder och vind. Förvara höet en bit från marken, med hjälp av till exempel lastpallar, för att säkerställa att höet håller sig torrt och förhindra mögel. Håll höet täckt eller inslaget för att skydda mot skadedjur som möss och insekter.

Exempel på platser där du kan förvara hästens hö för att hålla det fräscht är:

  • höloft
  • lada
  • skjul
  • vindskydd
  • vidskyddad veranda eller uteplats.

Läs även: Kostnad för stallplats

En lada fungerar utmärkt för att förvara hö
En lada fungerar utmärkt för att förvara hö

Vad ska man tänka på när hästen byter hö?

När du introducerar ett nytt hö för din häst är det viktigt att blanda ut det med det gamla som hästen är van med för att undvika matsmältningsbesvär.

Börja med att blanda en lite mängd av det nya höet i hästens nuvarande hö, för att sedan gradvis öka fördelningen mellan mängden nytt och gammalt hö under loppet av 4-7 dagar. På så vis ger du hästens matsmältningssystem tid att anpassa sig till det nya höet.

Var noga med kvaliten på både de nya och gamla höet, eftersom dåligt hö kan leda till kolik, diarré eller viktminskning. Vid symtom, kontakta en veterinär.

Läs även: Kan hästar äta hö det regnat på?

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg