Kan Hästar Äta Nötter?


Kan hästar äta nötter eller är det farligt? Vissa människor är otroligt allergiska och kan dö av nötter. Gäller desamma för hästar? Är det olika beroende på vilken nöt det gäller?

Lugn, i den här artikeln går vi igenom allting du behöver veta!

Läs även: 15 Livsmedel En Häst Inte Ska Äta

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Kan hästar äta nötter?

Friska hästar kan generellt sett äta några mandlar utan fara, medans andra nötter och fruktkärnor riskerar att döda hästen, eftersom de innehåller cyanid som är ett ämne som kan vara dödligt för hästar. Nötter som ligger på marken tenderar att mögla vilket kan orsaka gifter som kan leda till cancer och dödsfall.

Som svar på frågan, kan hästar äta nötter;

Hästar kan äta vissa nötter i små mängder. Mandlar, pekannöt och cashewnöt är okej att ge en frisk häst som godis i små mängder. Paranötter, pistagenötter och jordnötter bör du hålla undan från din häst. Eftersom hästar älskar sötma som godis skulle jag fokusera på frukt och hästgodis i rekommenderade mängder och hålla hästar borta från nötter.

  • Paranötter & Pistagenötter: Du bör undvika att ge din häst mer selen än 0,2mg per 100 kg kroppsvikt och bör inte överstiga 5 mg per 100 kg kroppsvikt och dag, vilket gör att du bör undvika att ge din häst paranötter som innehåller 70-90mg per nöt och pistagenötter.
  • Jordnötter: Hästar bör inte äta jordnötter eftersom de har svåra att smält dem vilket kan göra att de täpper till hästens luftstrupe och kväver dem.
  • Pekannöt och cashewnöt: Hästar kan äta små mängder pekannöt och cashewnöt.

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Kan hästar äta mandlar?

Trots att vi vanligtvis ser mandlar som nötter, är mandlar medlemmar av stenfruktsfamiljen likt körsbär, nektarin och persika, och hästar verkar gilla dem!

När mandlar skalats och reducerats till kostfiber kan de matas till hästar och är mycket smältbara och välsmakande för hästen. Mandlar har ett näringsrikt innehåll och är ofarligt för friska hästar i små mängder.

Friska hästar kan äta 6-8 mandlar som godis då och då. Men med tanke på hur stor en häst är och hur liten en mandel är kommer hästen inte få ut några specifika hälsofördelar av att äta mandlar i så små mängder.

Mandlar är rikt på vitamin E som är en antioxidant som bland annat skyddar vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ner. På så vis hindrar det led- och muskelvärk, försämrad hovkvalité samt matsmältningsstörningar.

Eftersom hästar inte kan äta nog många mandlar för att tillgodose hästens behov av E-vitamin är det bra att komplettera hästens foder med ett tillskott om hästen rids hårt eller har problem med sin hovkvalité.

Här kan du köpa E-vitamin.

Kan hästar äta ekollon?

Ekollon från ek är farliga för hästar eftersom de innehåller stora mängder tannin. Ekollon är vanligtvis inte något som en häst själv skulle äta i första hand. Hästar ska inte äta ekollon.

Ekar är vanliga träd i hästhagen och ger hästarna bra skydd i hagen, det är därför viktigt att kratta och ta bort nötterna för att hindra att hästen äter ekollon.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg