15 Livsmedel en häst inte ska äta


Det finns mycket hästgodis på marknaden för att skämma bort sin häst, dessutom en mängd mänskliga livsmedel som är säkra att utfodra till sin häst.

Men det finns också ett litet antal livsmedel och växter som är giftiga och farliga för hästar, som bör undvikas helt och hållet.

Här är en lista över olika livsmedel som kan vara skadliga, farliga eller giftiga för hästar att äta. Även om din häst inte ätit något av följande livsmedel är det bra att som hästägare känna till vilka livsmedel en häst kan och inte kan äta.

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Koffein

Små mängder koffein kommer förmodligen inte att skada din häst, men undvik att ge mat som innehåller stora doser, eftersom det potentiellt kan skapa oregelbundenhet i hästens hjärtslag.

Choklad

Choklad är känt för att vara giftigt för hundar, men även hästar bör undvika choklad. Choklad innehåller koffein vilket kan vara farligt för hästar, men även teobromin som är giftigt i stora mängder eftersom det kan orsaka inte blödningar, metabolisk störning och kolik.

Lök och vitlök

Lök av olika slag, som gräslök, schalottenlök, purjolök, gullök, rödlök och vitlök bör undvikas av hästar eftersom de kan ha en negativ påverkan på de röda blodkropparna och utvecklade symptom på blodbrist. För säkerhetskull är det bäst att din häst undviker lök!

Tomat

Tomater innehåller giftiga alkaloider (atropin, hyoscyamin och solanin) som är en grupp kvävehaltiga aminer med stark inverkan på kroppen. Din häst bör inte äta tomater eller några andra livsmedel från potatisväxtfamiljen, som tomat tillhör.

Läs även: Kan Hästar Äta Tomater?

Potatis

Potatis är bäst att undvika att ge din häst, eftersom du inte vill riskera att ge din häst varken en grön och omogen eller möglig och övermogen potatis, då båda varianterna är giftiga för hästar.

Rabarber

Rabarber är giftigt för de flesta djur, vilket beror på att rabarber innehåller kalciumoxalatkristaller som är farligt för hästar. Ämnet kan irritera hästens mun och leda till smärta och svullnad, samt ha en negativ påverkan på matsmältningssystemet, njurar och urinblåsan.

Läs även: Kan Hästar Äta Rabarber?

Krukväxter

Vissa krukväxter är farliga för hästar och kan orsaka diarre, njursvikt, leverskador och kolik beroende på art. Undvik att din häst kommer åt påskliljor eller rhododendron med mer.

Avokado

Hästar som äter avokado kan få kolik, oregelbunden hjärtrytm, andningssvårigheter, neurologisk nedsättning och ödem. Både grönsakens kött, skal och blad kan vara skadligt för hästar. För att vara på den säkra sidan är det bäst att låta bli att ge sin häst avokado.

Broccoli

Broccoli kan skapa gas- och kolik problematik för hästar. Det är bäst att undvika att ge din häst broccoli.

Kål

Kanske känner du själv hur din mage påverkas av för mycket kål? Desamma gäller hästar! Kål innehåller mycket svårsmälta kolhydrater som behöver jäsas av bakterier i tjocktarmen som i sin tur skapar gaser. Kål har en negativ påverkan på hästens redan känsliga mag-och tarmsystem vilket kan leda till kolik, du bör därför undvika att hästen får i sig kål.  

Blomkål

Blomkål är precis som broccoli och kål inte att rekommendera till hästar eftersom det kan skapa problem med magen som kan leda till kolik.

Bröd

Bröd är inte giftigt för hästar, men kan lätt fastna i halsen och kväva hästen – vilket är en fara i sig. Det är därför bäst att undvika att mata hästen med bröd.

Mejeriprodukter

Precis som människor kan hästar vara laktosintoleranta. Även om mjölk och mjölkprodukter inte är giftiga för hästar finns det en risk att ha en negativ påverkan på matsmältningen. Vuxna hästar kan inte smälta laktos som finns i mejeriprodukter och kommer troligtvis ge hästen diarré.

Läs även: Häst Med Diarré – Det Här Kan Du Göra

Klippt gräs

Klippt gräs består av gräs, vilket låter säkert att mata hästen med? Tyvärr är det inte fallet eftersom klippt gräs eventuellt kan innehålla giftiga växter som kan orsaka kolik eller förgiftning eftersom det är lätt för en häst att överkonsumera det när det blandas med gräset. Även mögel kan vara ett potentiellt problem om det klippta gräset är någon dag gammal.

Idegran

Det finns många giftiga växter som hästar ska undvika att äta. Idegran är den giftigaste granen men även kungsgran och silvergran är farligt för hästar.

Läs även: Kan hästar äta granris?

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg