Ryttarens

Kan Hästar Äta Polkagris?

Hästars kost ser generellt sett sett ganska tråkig och färglös ut. Under december kan hästägare vara lite extra kreativa och vilja julpynta i stallet. Granris är perfekt att julpynta stallet med, men för lite extra färg kan en ide vara att hänga i lite polkagrisar.

Men vad händer om en häst får tag på några polkagrisar? Är det farligt för dem?

För mycket socker är inte bra för din häst. I den här artikeln tar vi en titt på vilket godis och i vilken mängd det är säkert för hästar att äta.

Läs även: 15 Livsmedel En Häst Inte Ska Äta

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Kan hästar äta polkagrisar?

Polkagrisar består av en söt mintsmak som inte bara tilltalar människor, utan även hästar. Den söta smaken kommer från socker, vilket i princip är vad en polkagris innehåller; socker, glykossirap, pepparmyntsolja.

En polkagris väger ungefär 50g och innehåller 200 kalorier, varav 0 gram fett, 0 gram protein och 50 gram kolhydrater varav 50 gram sockerarter.

Med tanke på hästars storlek kan de flesta hästar äta någon polkagris då och då, förutsatt att de är friska och inte har någon underliggande sjukdom, samt att polkagrisen delas i mindre delar. Med det sagt finns det andra godsaker för hästar som är nyttigare, till exempel äpplen.

Läs även: Kan Man Ge Hästar Sockerbitar?

Är det farligt för hästar att äta polkagris?

Du bör vara försiktig med hur mycket socker du ger din häst eftersom det påverkar hästens mage, tänder och insulin. Hästar som har övervikt, tandproblem eller insulinkänslighet bör inte utfodras med sockerbitar alls eftersom det kan förstärka symtomen.

Polkagrisen som i huvudsak består av socker, innehåller också pepparmyntsolja som man i många århundraden trott varit fördelaktigt för matsmältningssystemet.

Den artificiella smaksättningen har en väldigt liten risk för hästar i små mängder, men pepparmyntsoljan är mer hälsosam än en framställd smaksättning. Under 2018 förbjöd FDA fler konstgjorda smakämnen efter tester på djur som visade cancerframkallande resultat. Inkluderat i förbudet är pulegone som är vanligt i mintgodis.

Om din friska häst äter någon polkagris då och då är risken för fara väldigt låg. Ge din häst polkagris med pepparmyntsolja som har hälsosamma effekter på hästens matsmältningssystem och undvik polkagris med artificiella smakämnen som kan vara cancerframkallande för säkerhetskull. Dela polkagrisen i mindre delar för att minska risken för kvävning.

Läs även: Hur Mycket Äpplen Kan En Häst Äta? (Färska, Torkade & Ruttna)

Är pepparmyntsolja säkert för hästar?

Pepparmyntsoljan hjälper till att lugna och slappna av matsmältningskanalen, vilket gör att många hästägare tillsätter pepparmyntsolja i kosten hos hästar med kolik och andra magbesvär. Pepparmynta fungerar också bra på människor med IBS enligt forskare.

När du använder pepparmyntsolja, använd ren olja och ge endast några droppar i hästens kost.

Dosering: 500 kg häst: ½ – 2 msk/dag

Du kan också använda pepparmyntsolja för att lugna spända muskler. Tillsätta några droppar i en hink med vatten, massera sedan vattnet med pepparmyntsolja över hästens muskler och skölj sedan av med ljummet vatten.

Använd inte mer än 2-3 droppar första gången du masserar hästens muskler med pepparmyntsolja, eftersom hästen kan få en allergisk reaktion i huden.

Läs även: Massera Hela Din Häst (Steg För Steg & Olika Verktyg)

Exit mobile version