Kan Hästar Äta Rabarber?


Rabarber är en vanlig trädgårdsväxt och det är inte helt omöjligt att då och då finna sin häst på fel sida av staketet. Frågan är, behöver du vara orolig om du misstänker att din häst ätit rabarber? Ska du mata din häst med rabarber? Kan hästar äta rabarber?

Hästar ska inte äta rabarber eftersom det är giftigt för hästar. Som tur är är rabarber syrlig i smaken och ingen smakdelikatess för de flesta hästar, som i allmänhet kommer undvika att äta det, även om du skulle servera det.

Rabarberbladen och andra delar av växten är inte ätbara och bör undvikas av både människor och de flesta djur. Rabarberstjälken är ätbar för de flesta människor, men bör även den undvikas av hästar eftersom det kan vara farligt för deras mag- och tarmsystem.

I den här artikeln finner du allt du behöver veta om hästar och rabarber!

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Är rabarber giftigt för hästar?

Rabarber är giftigt för de flesta djur, vilket beror på att rabarber innehåller kalciumoxalatkristaller som är farligt för hästar. Ämnet kan irritera hästens mun och leda till smärta och svullnad, samt ha en negativ påverkan på matsmältningssystemet, njurar och urinblåsan.

Rabarberbladen är den giftigaste delen och bör inte ätas av varken hästar eller människor på grund av den höga koncentrationen av oxalsyra som påverka och minska upptaget av viktiga mineraler, som kalcium och järn och i värsta fall kan ge njurskador vid riktigt stora intag.

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Kan en häst bli sjuk av rabarber?

Rabarberbladen är giftiga och även andra delar av rabarbern kan vara farligt för hästen att äta. Rabarber kan orsaka mag- och tarmsjukdomar som magkramp, fång, diarré samt slöhet och dregling.

Om din häst äter rabarber kan den bli sjuk och visa följande symtom:

  • Överdriven dregling
  • Förändringar i törst- eller urineringsnivåer
  • Aptitlöshet
  • Diarré
  • Klåda
  • Svaghet
  • Vidgade pupiller

Rabarber kan också irritera hästens hud. Om hästen upplever irritation och klåda i huden efter att ha gått igenom eller kliat sig mot rabarberplantor är det bäst att spola hästen och rengöra huden.

Om din häst äter rabarber är det viktigt att övervaka den och hålla koll på symtom. Vid symtom är det viktigt att ringa en veterinär så snabbt som möjligt.

Läs även: Häst Med Diarré – Det Här Kan Du Göra

Kan hästar äta rå rabarber?

Nej, hästar bör undvika att äta rå rabarber eftersom det med hög sannolikhet kommer att orsaka magsmärtor och magbesvär hos hästen.

Även om rabarbern är rå, utan tillsatser, betyder det inte att den är bra för hästar.

Kan hästar äta tillagad rabarber?

Matlagning och tillagning gör vanligtvis maten säkrare och mer välsmakande, men inte när det gäller rabarber för hästar.

Hästar ska inte äta kokt eller på annat vis tillagad rabarber eftersom det är lika troligt att de blir sjuka av det som av rå rabarber. Dessutom brukar tillagad rabarber innehålla mycket socker vilket inte är bra för hästar i stora mängder.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg