Häst med diarré – det här kan du göra


Diarré är vanligt förekommande hos hästar och oftast ofarligt. Vanligtvis handlar det om att hästens avföring är lös men i övrigt är hästen i gott skick.

Vanliga orsaker till diarré är stress och foderrelaterade orsaker vilket man kan försöka bota med hjälp av till exempel loppfrön eller probiotika (levande bakteriekultur som är bra för tarmfloran).

Jag använder följande produkter till mina hästar:

Inlägget innehåller länkar till granngården

Symtom

När hästar får diarré är hästens avföring lösaren än normalt, även om konsistensen kan variera. Avmagring, hudproblem, dålig päls eller svullnader i benen och under magen kan också vara symtom för diarré. Kraftig diarré som kommer plötsligt kan bli allvarlig.

Kontakta veterinär om din häst har något av följande symtom:

 • Feber
 • Tecken på kolik
 • Nedsatt aptit
 • Nedstämdhet
 • Förhöjd puls
 • Tecken på fång
 • Hästen har förlorat mycket vätska
 • Hästen har vattentunn diarré som varat i över åtta timmar
 • Diarren kommer i följd av medicinering

Vad orsakar diarré?

Diarré innebär att hästen har en lös och vattnig avföring och är mycket vanligt och beror på att tjocktarmen inte kan absorbera vätska på samma sätt som den brukar göra. Det finns flera orsaker till att en häst får diarré, till exempel infektion, intolerans, bakomliggande tarmsjukdom eller känslig mage.

Foderbyten eller dålig foder kvalité är tillsammans med stress och oro de vanligaste orsakerna till diarré för hästar och beror på en obalans i hästens tarmflora. Vissa hästar är mer känsliga än andra när det kommer till förändring i kost och miljö.

Läs även: Tillskott Till Känsliga & Stressade Hästar

Behandla diarré hos häst

Det är aldrig kul att se sin häst må dåligt, som hästägare vill man såklart göra allt i sin makt för att underlätta hästens lidande och påskynda läkandet.

Hur du behandlar hästens diarré varierar beroende på underliggande orsak. Det finns flera saker du som hästägare kan göra för att hjälpa din häst med diarré.

Hur du kan behandla hästens diarré beroende på orsak:

 • Om träckproverna visar på inälvsparasiter ges avmaskningsmedel.
 • Behandla med probiotika (levande bakteriekultur som är bra för tarmfloran).
 • Ibland görs en transplantation av tarmbakterier genom sk. transfaunation (överföring av tarmbakterier från en frisk donator häst till en sjuk häst).
 • Om hästen har sand i tarmen ges psylliumfrö som både hjälper till med att skölja ut sand från tarmen men som också innehåller fibrer som hjälper till att återfå en god sammansättning av bakterier i tarmen.
 • Om hästen visat sig ha en inflammation i tarmen ges ibland kortison/kortikosteroider.

Diarré kan vara ett frustrerande problem för hästägare att hantera. I varma väder kompliceras det av flugor och insekter som gör det svårt att hålla rent och fräscht, medans det i kallt väder kan vara svårt att hålla hästen ren och torr.

Kronisk diarré dränerar näringsämnen från din häst och akut diarré kan torka ut din häst. Oavsett vad som har orsakat din hästs diarré, finns det några grundläggande skötselrutiner du kan följa.

Skötselrutiner vid diarré:

 • Rengör hästens rumpa och bakben
 • Fläta svansen för att hålla långa hårstrån borta från vätskediarré.
 • För att förhindra irriterad hud, applicera helosan eller vaselin på området.

Läs även: 12 Hårvårdstips För Längre Man Och Svans & 12 Bästa Flugskydden Till Häst

Kosten

Om din häst har diarré kan du prova att skära ner hästens spannmål. Fortsätt att ge hö/grovfoder, men om du ger mycket enslige bör du överväga att byta till hö, då det har visat sig vara en vanlig orsak till diarré hos hästar.

Uteslut gräs helt och hållet tills diarrén lugnat sig. Prova sedan att introducera gräset succesivt genom att beta hästen för hand några minuter om dagen. Övergå sedan till att släppa den i hagen någon timme om dagen och öka sedan succesivt tillbaka grästimmarna.

Som hästägare kan du prova att behandla hästens diarré med probiotika som är en levande bakteriekultur med positiv effekt för tarmfloran.

Läs även: Vad Händer Om Hästen Äter Mögligt Hö? & 15 Livsmedel En Häst Inte Ska Äta

Rent vatten

Det är viktigt att din häst har tillgång till rent vatten för att bekämpa eventuell uttorkning.

 • Skrubba hästens vattenhink dagligen och byt ut det gamla vattnet mot nytt. På så sätt kan du också kontrollera och hålla koll på hur mycket vatten din häst dricker.
 • Har din häst diarré bör du kontrollera tecken på uttorkning två eller tre gånger om dagen, oftare om det är ett föl.

Ett enkelt sätt att kontrollera är att nypa huden i nacken eller försiktigt nypa huden på ögonlocket. Har din häst en god vätskebalans kommer huden snabbt att plana ut, medans på en uttorkad häst kommer huden att hålla sig rynkig och sedan plattas ut relativt gradvis.

Läs även: 7 Tips För Att Få Din Häst Att Dricka

Stress

En stressad häst kan ha problem med diarré. Om din häst får diarré i samband med flytt, träning, tävling eller transport kan det vara en bra ide att minska den onödiga stressen med hjälp av ett naturligt lugnande kosttillskott.

Läs även: Tillskott Till Känsliga & Stressade Hästar

Tillskott för att lindra hästens diarré

Som hästägare vill man såklart göra allt man kan för att slippa se sin häst lida. Som tur är finns det olika tillskott du kan använda för att lindra hästens besvär och minska/bota diarré med!

Loppfrö

Loppfrön, eller Psyllium har en god inverkan på tarmen funktion genom att hålla igång tarmrörelserna på ett bra sätt. De hjälper även hästen att transportera ut sand eller grus från tarmen genom att loppfröets skal bildar en klibbig vätska som effektivt tar med sig smutsen från tarmen, som annars kan orsaka diarré eller kolik.

Loppfrön fungerar som hjälp mot diarré och lös avföring. För tillfällig lindring, mata loppfrön enligt instruktionerna på etiketten i fem dagar åt gången. Det är kontraproduktivt att mata den hela tiden, eftersom din häst kommer att anpassa sig och anpassa sig till loppfrön ökade fiber över tiden. För en snabb lösning hjälper det dock vanligtvis att tjockna upp saker.

Loppfrön

Psyllium (loppfrö) är en mycket beprövad produkt för hästar och används för att öka tarmrörelserna och minska diarré.

Quick-Fix för häst

Diarsanyl är en probiotisk pasta som används som behandlingskur vid diarré eller tillfällig mag/tarmstörning orsakad av stressfaktorer för häst. Kan ges till nyförlösta föl för att hjälpa till att etablera mikrofloran i tarmen som är steril vid födseln & förebygga diarré.

Quick-Fix Diarsanyl

Diarsanyl är en högkoncentrerad probiotisk pasta, som hjälper vid tillfällig mag/tarm störning orsakad av olika stressfaktorer.

Probiotika

Inom humanmedicin använder vi mycket probiotika, även kallt de goda bakterierna, för att behandla diarréfall. Dessa kan även hjälpa din häst.

Du kan prova probiotika som tillskott eller använda livsmedel som innehåller probiotika som till exempel viss filmjölk, dofilus eller proviva. Blanda det gärna med lite äpplen eller morötter för att få hästen att äta det.

Probiotika

Probiotika för hästar.

Krafft Gastro Support

Ett utmärkt tillskott att använda i förebyggande syfte mot diarré vid foderbyte. Krafft Gastro Support främjar den normala funktionen av magsäckens slemhinna och hjälper till att skydda slemhinnan mot magsyra.

Krafft Gastro Support

Krafft Gastro Support främjar den normala funktionen av magsäckens slemhinna och hjälper till att skydda slemhinnan mot magsyra.

Avmaskning

Även när du håller din hästs diarré under kontroll och får tarmfloran tillbaka till det normala, är det smart att överväga att ta ett avföringsprov. Många fall av diarré hos hästar är parasitrelaterade. Om du tar ett prov, ta med dina avmaskningsscheman också, så att din veterinär kan ge rekommendationer för en behandling.

Täckprovstagning för blodmask, samt eventuellt bandmask, är optimalt att ta under våren (april-maj) och på hösten (september-oktober). Kom ihåg att minst en gång om året, helst på våren, analysera även för stor blodmask och bandmask, analyser som ofta inte ingår i de vanliga träckprovspaketen.

Här kan du läsa mer om avmaskning av häst.

Smittsam diarré

Om din häst diagnostiseras med en smittsam orsak till diarré som Salmonella, måste du vidta extra försiktighetsåtgärder.

 • Se till att isolera den smittade hästen så gott som det går, vilket innebär att den rekommenderas hållas inomhus. Det hjälper inte om du ställer ut dina andra hästar under dagen och sedan ställer ut den sjuka hästen i samma hage på natten.
 • Skapa en uppsättning stallredskap som är bara för den sjuka hästen – med egen grep, kratta, etc. Om du inte har möjlighet till detta, se till att göra rent utrustningen ordentligt med desinfektionsmedel och lämna dem i solen mellan användning i olika boxar. Skrubba din sjuka hästs foder- och vattenhinkar minst en gång om dagen
 • Du bör bära handskar om möjligt eller tvätta händerna noggrant och sedan applicera handsprit.
 • Undvik om möjligt direktkontakt mellan den sjuka hästen och andra hästar. Om du inte har tillräckligt med boxar för att placera en tom box bredvid den sjuka hästen, planera vilken häst som ska stå bredvid. En frisk häst i sina bästa år är ett mycket bättre val än ett sto och föl.
 • Bär gummistövlar när du går in i den sjuka hästens box som du kan tvätta av i ett fotbad placerat utanför den sjuka hästens box.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg