Kan Hästar Äta Tomater?


Hästar kan äta både det ena och det andra. De flesta godsaker som hästägare ger till sina hästar är okej och ofarligt för hästar att äta, men det finns vissa livsmedel som säkrast bör stanna i det mänskliga köket.

De flesta hästar kommer inte att äta tomater, men det finns undantag som inte är speciellt kräsna eller väldigt nyfikna på den blanka, röda grönsaken. Frågan är, kan hästar äta tomater?

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Är tomater giftigt för hästar?

Tomat är en storfavorit i många människors kök. Vi har det på frukostmackan, i lunchsalladen och i köttfärssåsen till middag. Trots att den för människor är en vardagsingrediens bör den undvikas av hästar.

Tomater är giftiga för hästar eftersom de tillhör potatisväxtfamiljen precis som potatis, aubergine, kapkrusbär, paprika och chilipeppar. Tomater innehåller giftiga alkaloider (atropin, hyoscyamin och solanin) som är en grupp kvävehaltiga aminer med stark inverkan på kroppen.

Till exempel orsakar solanin svullnad i halsen och svåra matsmältningsproblem genom att bromsa rörelsen i matsmältningskanalen. Hyoscyamin i tomater påverkar hästens spottkörtlar, salivproduktion och minskar tarmens rörelse vilket kan leda till kolik.

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Kan en häst bli sjuk av tomater?

Du bör i största möjliga mån undvika att din häst får i sig tomater genom att hålla tomatplantorna borta från stallet och hagen. Mata aldrig hästar med tomater eftersom den kan bli allvarligt sjuk.

Om din häst råkar få i sig tomater bör du känna till de allvarliga symtomen för att kunna hjälpa din häst med tillfriskningen. Om din häst fått i sig tomat och visar symtom bör du omgående kontakta en veterinär.

Håll koll på symtomen:

  • Depression och nervositet – de primära tecknen på förgiftning av tomater hos hästar
  • Lågt hjärtslag och andningsfrekvens
  • Dreglar och tuggar mer än vanligt
  • Muskelryckningar
  • Kolik
  • Blindhet
  • Nedsatt balans
  • Förändringar i tarmrörelser som kan leda till förstoppning eller diarré
  • Hästen ligger ner mer än vanligt

Läs även: Häst Med Diarré – Det Här Kan Du Göra

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg