Ryttarens

Kan Hästar Dricka Äppeljuice?

Vissa hästar är kräsna när det kommer till vatten. Det finns flera sätt att få hästen att dricka mer vätska, ett utav dem är att addera en smaksättning i vattnet för att få det mer aptitligt.

Hästar kan dricka äppeljuice i måttlig mängd för att få i sig mer vätska, men bör inte ersätta vatten. På grund av äppeljuicens höga sockerhalt kan för mycket juice och socker leda till kostrelaterade metabola störningar. Förutom viktökning kan för mycket socker leda till allvarligare hälsokonsekvenser som fång, metabolt syndrom och insulinresistens.

Även om hästar kan dricka äppeljuice bör du endast se det som ett hjälpmedel för att uppmuntra din häst till att dricka mer vatten om hästen druckit dåligt vid till exempel transport eller annan orolig situation. Vatten är den enda drycken som hästen egentligen behöver.

Med det sagt finns det tillfällen där äppeljuice har sin plats. Låt oss kicka mer på detta.

Läs även: 7 Tips För Att Få Din Häst Att Dricka

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Hur mycket äppeljuice kan en häst dricka?

Med tanke på att hästar älskar smaken av äpplen är det inte konstigt att äppeljuice är ett bra substitut att smaksätta vattnet med för att få hästen att dricka mer.

Det är inte ovanligt att hästägare tar till denna metod för att få sin häst att dricka mer på resande fot, efter tävling eller ett besök hos veterinären.

Frågan är, hur mycket äppeljuice kan en häst dricka?

Generellt sett är rådet att ge hästen 1/2 dl äppeljuice per 5 liter vatten, vilket inte låter så mycket, men med måttet säkerställer hästägaren att sockerhalten är tillräckligt låg för att inte göra någon skada på hästen. Hellre en undersmak på vattnet än en överdriven mängd socker.

Hur mycket äppeljuice hästen kan dricka varierar också beroende på hästens storlek och vikt, övriga kostvanor och tillskott samt hästens fysiska tillstånd och kondition.

Läs även: Hästens Storlek: Vikt, Höjd & Ras & Vilka tillskott behöver min häst?

Hur ofta kan en häst dricka äppeljuice?

Det finns inga generella riktlinjer för hur ofta en häst kan dricka äppeljuice. Med tanke på äppeljuice i stora mängder kan vara skadligt för hästen bör äppeljuice användas i måttlig mängd och inte överkonsumeras.

Använd äppeljuice vid behov för att öka hästens vätskeintag, men undvik att ge det regelbundet eftersom juicens sockerhalt kan ha en negativ påverkan på hästens mag-och tarm system samt tänder. Om hästen har svårt att få i sig nog med vätska på grund av transport eller annan orolig situation kan det vara bra att tillsätta en smaksättare som ökar hästens vätskeintag.

Läs även: Hur Du Transportera Din Häst (Tips För Säker Lastning & Körning)

Kan det vara farligt för en häst att dricka äppeljuice?

Hästar kan dricka äppeljuice i måttlig mängd utan att det utgör en fara för hästen. Används äppeljuicen i rekommenderad mängd då och då anses det inte som någon fara för hästen att dricka äppeljuice.

Men eftersom juice inte är gjort för eller naturligt för hästar kan de reagera på den höga sockerhalten. Eftersom juice vanligtvis inte bara innehåller fruktsocker likt frukt utan även tillsatt socker bör man som hästägare vara något återhållsam med juice till sin häst.

Att dricka stora mängder juice kan vara farligt för en häst eftersom sockret kan orsaka mag- och tarm besvär samt tandproblematik. I små mängder är inte äppeljuice farligt för hästar utan kan vara ett bra substitut för att öka vätskeintaget.

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Exit mobile version