Köpa hästtransport, allt du behöver veta!


Ska du köpa en hästtransport? För dig som åker mycket på träning och tävling med din häst kan det vara praktiskt med en egen hästtransport. Känns det som ett svårt och stort moment vid första annblick, men det behöver inte vara fallet!

Vad ska man tänka på? Behöver man ha utökat körkort? Hur mycket får man dra? Lugn, du finner all information du behöver för att vara trygg i ditt köp här!

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Innehåller länkar till granngården

När behöver du en hästtransport?

Det är upp till var och en att avgöra när behovet finns av att investera i en hästtransport. Alla har olika utgångslägen och förutsättningar. Vissa behöver transportera sina hästar ofta, medans andra sällan eller i princip aldrig behöver lämna gården.

  • Om du lämnar gården regelbundet, en eller fler gånger i veckan, till exempel på grund av träning eller tävling regelbundet på annan anläggning, lämpar det sig att investera i en hästtransport.
  • Om du lämnar gården 1-2 gånger i månaden, kan du hyra släp av någon på samma anläggning, eller hyra ut ditt egna släp för att på så sätt tjäna lite pengar på din transport.
  • Om du sällan lämnar gården, kanske enstaka gång per år, kan det vara en bättre ide att hyra en hästtransport när du behöver åka iväg.

Läs även: Hur du transporterar en häst

Vad kostar en hästtransport?

En hästtransport är oftast, tillsammans med hästens sadel, den dyraste utrustningen till hästen. Priset varierar beroende på vagnens storlek, skick, årsmodell, märke och finesser.

Många gånger betalar man för de extra finesserna och tilläggen som finns, eftersom alla transporter ändå har samma huvudsakliga uppgift; att transportera hästar.

De billigaste hästtransporterna kostar omrking 10.000 kr, medans de dyraste kostar runt 2 miljoner kronor och mer därtill.

Vad kostar det att köpa en ny hästtransport?

Priset för en sprillans ny hästtransport varierar beroende på vagnens storlek (antalet hästar som får plats), skick, årsmodell, märke och finesser. Du kan läsa mer om de olika typerna längre ner i inlägget.

Räkna med att nypriset för en hästtransport är från 60 000 kronor och uppåt.

Antal hästarPris
1-hästars vagnar60 000-150 000 kronor
2-hästars vagnar70 000-300 000 kronor
3 till 4- hästars vagnarfrån 200 000 kronor
Nypris för olika hästtransporter

Vad kostar det att köpa en begagnad hästtransport?

Att köpa en begagnad hästtransport är billigare än att köpa en ny. Även här skiljer sig priserna mycket beroende på hästtransportens storlek, årsmodell, märke och finess.

Räkna med att priset för en begagnad hästtransport är från 15 000 kronor och uppåt.

Antal hästarPris
1-hästars vagnar15 000-80 000 kronor
2-hästars vagnar40 000-150 000 kronor
3 till 4- hästars vagnarfrån 150 000 kronor
Kostnad för olika begagnade hästtransporter

Vad kostar det att äga en hästtransport?

Utöver inköpskostnader tillkommer också kostnader från ägandet av en hästtransport. Varje år behöver du betala skatt, försäkring och besiktning för din hästtransport. Eventuella kostnader för reparation och efterkontroll kan tillkomma vid behov.

Räkna med att betala omkring 2000 kronor årligen för skatt, försäkring och besiktning för en hästtransport för 1-2 hästar.

UtgiftKronor/år
Skatt300-1000 kronor
FörsäkringFrån 250 kronor
Besiktning500-1000 kronor
ReparationVarierande
Årlig kostnad för hästtransport

Det finns inga krav på att hästtransporten måste ha en trafikförsäkring, utan det är dragbilens trafikförsäkring som gäller. Vill du skydda transporten vid stöld eller brand kan du däremot teckna en hel eller halvförsäkring för hästtransporten.

Läs även: Kostnaden för en häst

Olika hästtransporter – vilken ska DU välja?

Det finns många olika typer av hästtransporter, i olika prisklasser och med olika komforten. Här är några frågor du kan ställa dig själv innan du bestämmer vilken modell som passar dig bäst!

  • Vilken prisklass passar mig?
  • Hur många hästar ska transporteras?
  • Sadelkammare eller inte?
  • Lastning fram eller bak?
  • Bom eller dörr?
Jag och min lillasyster utanför transporten 2014

Vart köper man hästtransport?

Vart du köper din hästtransport beror på om du vill köpa en ny eller en begagnad transport. En ny hästtransport kan du köpa hos till exempel alfab, trailerimport, xtremecargo eller multiva.

Vill du köpa hästtransport eller reservdelar till din hästtransport kan du göra det på till exempel stilab.se med över 30 års erfarenhet av släpvagnsbranschen och dess eftermarknad för reservdelar.

Multiva säljer även begagnade hästtransporter. Vill du leta efter en begagnad hästtransport själv kan du göra det på blocket, facebook eller hästnet.

Det är alltid lite säkrare att köpa begagnat av en fackman än av en privatperson. Dels är lagstiftningen hårdare, men också för att en fackman har sitt rykte att tänka på.

Ny eller begagnad hästtransport?

Funderar du på om du ska köpa en begagnad eller ny hästtransport? Det finns fördelar och nackdelar med båda såklart. Förutom priskillnaden som du kan läsa om längre upp i artikeln finns det också andra aspekter som är viktiga att ha med i beslutsfattandet.

Fördelar med att köpa en begagnad hästtransport:

  • Hålla nere priset vid köp
  • Miljövänligt att återanvända
  • Lättare att hitta reservdelar
  • Bra för korttidsanvändning

Nackdelar med att köpa en begagnad hästtransport:

  • Ingen garanti
  • Man kan inte veta vad den utsatts för tidigare

Läs även: Hästförsäkring kostnad

Att tänka på när du köper hästtransport

Ett hästtransportsköp kan kännas stort. Som hästägare vill man transportera sin häst så säker som möjligt, samtidigt som det är ett stort och kostsamt köp. Oavsett om du köper en begagnad eller en ny hästtransport finns det några saker som alltid bör inspekteras innan köp.

Här kommer en checklista med 7 saker du behöver se över innan du köper din hästtrasport.

1. Antalet hjulaxlar

Hästtransporter finns som enaxlade, tandemexlade och boggie. Alla varianterna har sina för och nackdelar och det är upp till dig som köpare att bestämma vilket av alternativen som passar dig och din häst allra bäst.

  • Enaxlade: En enaxlad hästtransport innebär att transporten har ett hjul på vardera sida av släpet. Enaxklade transporter är oftast billigare men mindre säkra om till exempel punktering skulle uppstå.
  • Tandemaxel: Om transporten har tandemaxel innebär det att den har två hjul på vardera sida där varje hjul är skilda axlar monterade efter varandra. Hjulen förbinder inte varandra utan fungerar som som induvuduell enhet. Vid punktering kan man ta sig hem på tre hjul.
  • Boggie: Boggie innebär att transporten har två hjul per sida där det finns ett stag mellan hjulen. Konstruktionen är både dyrare och tyngre men också stabilare.

2. Material som tål sparkar

En annan sak att tänka på när man köper hästtransport är transportens material. Golv, väggar, mellanväggar och bakläm ska hålla för en häst. Eftersom hästsparkar har mycket kraft är det viktigt med stadiga väggar i transporten.

Hästtransporter är vanligen gjorda trä, aluminium eller glasfiber.

  • Trä är billigt men desto viktigare att hålla rent så inte träet mjuknar.
  • Aluminium är ett starkt material som inte mjuknar. Dock så behöver det vara en legering i metallen för att den ska tåla saltvatten och inte oxidera.
  • Glasfiber. Ett hållbart material som är lätt att laga om det ändå skulle uppstå skador.

3. Bommar bak och fram

Bommar både bak och fram är också viktiga delar att kolla i transporten innan köp. Bommarnas funktion är att hålla hästen på plats i transporten under färd. Se till att bommen går att reglera i höjd och på så vis går att anpassa för olika stora hästar.

Den främre bommen ska vara i höjd med den övre delen av hästens bringa för att minska risken för att hästen ska hoppa över den eller krypa under den. Många föredrar en innerdörr framför en bom baktill då det händer att hästar kryper under eller gå över bommen.

4. Höjden och skicket på golvet

Höjden på golvet i hästtransporten ska vara så lågt som möjligt eftersom hästen ska stå så nära marken som möjligt. En låg tyngdpunkt gör att hästen blir stabilare än en hög höjdpunkt.

En häst är stor och hög, därför är det viktigt att få tyngdpunkten så nära marken som möjligt. Risken att släpet vinglar eller kastas åt sidan blir lägre ju närmare marken hästen är.

Att kolla golvet skick är något av det viktigaste när du köper en begagnad hästtransport.

Hur vet du om golvet är dåligt?

Om du letar efter tecken på att golvet börjar ge sig bör du, oavsett material, kolla längst bak i släpet. Alternativt ute i kanterna eller längst fram i transporten, där det lätt blir vatten och/eller urin.

Kryp in under transporten och stick med en skruvmejsel eller en nyckel i golvet, främst baktill. Det får inte vara mjukt någonstans, eftersom hästen kan trampa igenom!

5. Termometer i transporten

En bra ventilation är viktigt för hästen, speciellt om den ska transporteras längre sträckor. Ju större transport, ju lättare har luften att cirkulera. Utöver det spelar såklart ventiler och annat roll.

Det är bra att ha en termometer i vagnen, för att då och då kunna stanna och kolla till sin häst och luftens temperatur.

Många gånger säger hästarna själva till när det blir för varmt i transporten, och/eller för kallt. De kan bli frustrerade och ställa till med ett liv bak i vagnen.

6. Dubbdäck till vintern

Oftast ingår allvädersdäck vid transportköp, men om man vet med sig att man kör både sommar- och vintertid rekommenderar jag att komplettera med dubbdäck till transporten.

Sommardäck ger bättre köregenskaper än allvädersdäck, därför är det bästa att ha både dubbdäck och sommardäck.

7. Hö och vatten i transporten

När du åker med din häst är det viktigt att se till att den har tillgång till vatten och mat, framförallt när det gäller längre sträckor. Det mest praktiska är att ha med en vattenhink och vattendunk för att ge hästen vatten. Ett hösegel eller ett hönät för att ge hästen hö, halm eller hösilage.

Våran första hästtransport som vi köpte 2012, en värmlandsvagn från 91, 15.000kr

Utrustning till hästtransporen

I samband med köpet av en ny hästtransport är det bra att ha med extern utrustning i sin kalkyl. Hästtransporter är olika utrustade med utrustning och priset sätts delvis därefter. Se till att utrusta din hästtransport säkert och funktionellt med rätt utrsning.

Grimskaft till transport

Transportgrimskaft med hakar på båda sidorna gör det enkelt att binda upp hästen samt snabbt få lös den om olyckan är framme.

Krubba

Transportkrubban som enkelt kan tas med och användas i transporten.

Hösegel

Lägg hö i högseglet och håll din häst sysselsatt under transporten.

Kniv

Se alltid till att ha en kniv nära till hands i transporten. Ifall du behöver skära loss din häst från grimman tex.

Övervakningskamera

Känn dig trygg under resan genom att övervaka din häst tillstånd genom en kamera.

Djurtransportskylt

Alla hästtransporter på vägarna i Sverige måste ha en djurtransportskylt.

Sadelkammare i hästtransport

I flera modeller finns det inbyggd sadelkammare i hästtransporten, för att du enkelt och smidigt ska kunna transportera din utrustning. Sadelkammaren gör att du kan transportera din sadel utan att riskera att förstöra den när den ligger i bilen.

Om du inte vill lägga pengarna på en sadelkammare, och bara åker med en häst, kan du investera i ett sadelskåp. Ett sadelskåp är ett skåp med sadelhållare och krokar till träns, för att kunna transportera utrustning. Sadelskåpet går att rulla in och ut på transporten och är därför smidig att packa i.

Försäkring Hästtransport

Olika försäkringsbolag har olika sorters försäkringar. Det bästa är att ringa till ditt försäkringsbolag och jämföra priser med andra stora försäkringsbolag. Jag har personligen bra erfarenheter av Trygghansa och Folksam.

En annan sak att tänka på när man väljer transport är att det går att få tag på reservdelar och att det finns serviceställen för transporten. Därför kan det vara en fördel att köpa ett känt märke.

Läs även: Hästförsäkring kostnad

Besiktning hästtransport

Besiktning av hästtransporter sker vartannat år på släp som är äldre än fyra år. Trots detta är det bra att ha koll på sin transport skick själv, eftersom mycket kan hända på 23 månader.

På besiktningen inspekteras följande punkter för att säkerställa att transporten är i gott skick:

1. Bärande konstruktion. Fordonets stomme kontrolleras för att konstatera att den inte är rostig eller skadad. Infästningar och synliga delar av bromsarna kontrolleras för att upptäcka skador och rost. Upptäcks rost tidigt minimeras risken för att någon del brister och blir en fara i trafiken.

2. Hjulsystem. Hjulen kontrolleras för att se så de monterats och sitter fast på rätt sätt. Däckens mönsterdjup kollas och ska vara utan skador. Vagnens fjädring inspekteras.

3. Belysning och kommunikation. Blinkers, bromsljus och andra reflexer och lampor som är viktiga för trafiksäkerheten kontrolleras.

4. Kaross. Karossens fastsättning kontrolleras i fordonets ram samt att det inte finns några vassa kanter som kan vara farliga.

5. Bromssystem. Bromsarna kontrolleras så att de fungerar som de ska, på båda sidorna. Även parkeringsbromsen kontrolleras.

Hur länge håller en hästtransport?

Det finns inget bäst-före-datum på hästtransporter. Med rätt skötsel kan de hålla i princip hur länge som helst. Sköter man transporten väl är det endast fjädringen som kan behöva bytas efter ungefär 20 år, eftersom den slits.

Sköta och underhålla hästsläp

Det rekommenderas att lämna in transporten på service när den gått 500 mil, och sedan vartannat år efter, men du kan själv underhålla och kontrollera vissa delar på släpet själv.

  • Stäng transporten. Var observant på om transporten tar in vatten eller om den ofta är fuktig när du öppnar det. Fukt är inte bra för din hästtransport, oavsett material. Försök att hålla transporten stängd så mycket som det går. På så vis ökar du hästtransportens livslängd mer flera år.
  • Kontrollera bultarna regelbundet. Hästtransportens bultar på hjulen bör dras åt första gången som släpet används – en så kallad efterdragning. Därefter kontrolleras efter varje 100 mil som körs med hästtransporten. Hjulbromsarna bör också kontrolleras efter första körningen.
  • Kontrollera belysning regelbundet. Belysningen ska kontrolleras noga efter första gången släpet används, och sedan kollas regelbundet.
  • Kontrollera bromssystemet var 100 mil som släpet används. Efter 500 mil görs även en koll av bromsbeläggen för att se till att de är i gott skick! Om släpet har en påskjutsbroms ska denna smörjas var 100 mil. Även det något som kontrolleras under den service som bör göras efter 500 mil och sedan varannat år.
  • Smörj lederna. Det rekommenderas att smörja de olika lederna som finns på släpet för att undvika slitage.
  • Se över däcken. Däcken ska ses över regelbundet, eftersom ojämnt slitage kan orsaka fara i trafiken, för förare och för hästen. En annan sak att tänka på är att släpets däck inte är mer slitna än dragfordonets.
  • Mocka transporten. Efter varje körning behöver släpet mockas och sopas ut, gärna även luftas om vädret tillåter, för att hålla den i så gott skick som möjligt. Alger kan bildas på taket av hästtransporten, därför är det viktigt att göra rent där regelbundet.
  • Rengör transporten. Alla transporter mår bra av en ordentlig rengöring med jämna mellanrum på samma sätt som du tvättar personbilar. Om du kör på saltade vägar bör släpet tvättas omedelbart efteråt, eftersom vägsalt kan ha eroderande effekt på släpet och på så vis skada den. På en del hästtransporter kan man ta ut mattan på golvet, vilket underlättar tvättningen av transporten.

Redskap för att tvätta en hästtransport:

  • Svamp
  • Högtryckstvätt
  • Hink
  • Tvätthandskar
  • Borstar och penslar
  • Bilschampo

Hur tungt får jag dra?

Det finns tre saker som påverkar vilken vikt din hästtransport ska ha. 

  • Körkortsbehörighet. Har du ett B-körkort får du köra bil med hästtransport med en maxvikt på 3500kg. Många väljer därför att ta BE-körkort för att kunna transportera mer.
  • Hästarnas vikt. Är det en eller flera hästar som ska transporteras, och vad de väger för att inte överstiga maxvikten.
  • Vikten på bilen som ska dra hästtransporten. Det gäller att ha en bil som säkert klarar dra en hästtransport men som inte väger för mycket om du har B-körkort, eftersom det är totalvikten som räknas.

Med BE-behörigheten har du inte någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter. Dock får inte släpets eller släpens sammanlagda totalvikt vara över 3 500 kg.

Körkort för hästtransport

Som hästägare och blivande transportägare behöver du veta vilken transport du kan dra med din bil och din behörighet. Det finns tre relevanta körkortsbehörigheter att hålla koll på för dig som vill dra hästtransport.

  • B-behörighet
  • BE-behörighet
  • Utökad B-behörighet (B96)

Vilket körkort behöver jag för att dra hästtransport?

Vilket körkort (B-, BE- eller Utökad B-behörighet) du behöver ha för att dra hästtransport beror på totalvikten (bilen, transporten och lasten). På registreringsbeviset till din bil finns tre angivna vikter som anger tillåten vikt efter bilen beroende på vilken körkortsbehörighet du har.

  • B-behörighet: Dragbilens och hästsläpets sammanlagda totalvikt får inte överskrida 3 500 kg. 
  • B-behörighet (B96): Dragbilens och hästsläpets sammanlagda totalvikt får inte överskrida 4 250 kg.
  • BE-behörighet: Personbil eller lättlastbil med en totalvikt av högst 3,5 ton och ett hästsläp med en totalvikt som inte överstiger 3,5 ton

Beroende på körkortsbehörighet kan du köra olika kombinationer av bil och hästsläp. För att ta reda på vad du får dra med din bil kan du gå in på Transportstyrelsen och skriva in registreringsnummer och hästsläpet eller ännu lättare genom att använda Släpvagnskalkylatorn på Trafikverket.

Får man dra hästtransport med B körkort?

Med B-körkort får du dra en hästtransport förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3500 kg.

Får man dra hästtransport med utökad B-behörighet (B96)?

Med utökad B-behörighet får du dra en hästtransport förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4250 kg.

Vanliga frågor om hästtransport

Vad väger en hästtransport?

En tvåhästars transport med sadelkammare väger omkring 800-1000 kilo, en tvåhästars transport utan sadelkammare väger omkring 700-800 kilo.

Hästtransport modellTjänsteviktTotalviktMaximal last
Apollon785 kg1300-2500 kg1750 kg
Atec Diamond760 kg1100-2000 kg1250 kg
Boj Classic 225960 kg1200-2500 kg1540 kg
Böckmann Duo GP860 kg1100-2000 kg1140 kg
Fautras Provan Classic860 kg1250-2000 kg1140 kg
Henra Amazone980 kg1400-2700 kg1720 kg
Ifor Williams HB403767 kg1100-2000 kg1600 kg
Thule Excellent960 kg1350-2600 kg390-1640 kg
Thule Horseline630-700 kg1300-1990 kg670-1290 kg
Umesläp B50930 kg1250-2400 kg1470 kg
Värmlandsvagnen Classic XL770 kg1250-2600 kg1830 kg
Hästtransporer med tjänstevikt, totalvikt och maximal lastvikt

Vad väger en hästtransport med häst?

En hästtransport med en häst i väger i genomsnitt cirka 1300 kilo. (800kg hästtransport+500kg häst=1300kg)

Vad väger en häst?

En häst väger omkring 500 kilo beroende på hästens storlek och ras.

Läs även: Hästens Storlek: Vikt, Höjd & Ras

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg