Köpa Hästtransport, Allt Du Behöver Veta!


Dags att köpa hästtransport? Kul! Men visst kan det verka svårt vid första anblick. Vad ska man tänka på? Behöver man ha utökat körkort? Hur mycket får man dra? Lugn, du finner all information du behöver för att vara trygg i ditt köp här!

När Behöver Du En Hästtransport

Det är upp till var och en att avgöra när man är i behov av en hästtransport. Alla har olika utgångslägen, vissa behöver ofta transportera sina hästar, medans andra sällan eller i princip aldrig behöver lämna gården.

Om du lämnar gården regelbundet, en eller fler gånger i veckan, till exempel på grund av träning eller tävling regelbundet på annan anläggning, kan det vara en bra ide att investera i en hästtransport.

Om du sällan lämnar gården, kanske enstaka gång per år, kan det vara en bättre ide att hyra en hästtransport när du behöver åka iväg.

Om du lämnar gården 1-2 gånger i månaden, kan du antigen hyra släp av någon på samma anläggning, eller hyra ut ditt egna släp för att på så sätt tjäna lite pengar på din transport.

Vad Kostar En Hästtransport?

Vad kostar det att köpa en hästtransport?

Hästtransporter finns att köpa i alla prisklasser, begagnad eller ny. Många gånger betalar man för de extra finesserna och tilläggen som finns, eftersom alla transporter ändå har samma huvudsakliga uppgift; att transportera hästar.

De billigaste transporterna jag hittat begagnat på internet ligger på 10.000 kr medans den dyrare klassen ligger runt 2 miljoner kronor och mer därtill.

Vad kostar det att äga en hästtransport?

Skatt: Mellan 300-500kr/år men varierar beroende på transport

Försäkring: Från 250kr och uppåt beroende på försäkringsbolag och transport

Besiktning: Ca 300-500kr/år

Reparation: Mycket varierande beroende på delar som går sönder

Olika Typer Av Hästtransporter – Vilken Ska DU Välja?

Det finns många olika typer av hästtransporter, i olika prisklasser och med olika komforten. Här är några frågor du kan ställa dig själv innan du bestämmer vilken modell som passar dig bäst!

 • Vilken prisklass passar mig?
 • Hur många hästar ska transporteras?
 • Sadelkammare eller inte?
 • Lastning fram eller bak?
 • Bom eller dörr?
Jag och min lillasyster utanför transporten 2014

Att Tänka På När Du Köper Hästtransport

Hjulaxlar

Hästtransporter finns som enaxlade, vilket innebär att de har ett hjul på varje sida av släpet, som tandemboggie och som äkta boggie.

Ett boggiesläp har två hjul på varje sidan, men till skillnad från den äkta boogien har individuellt upphängda hjulaxlar vilket ger en bättre följsamhet på gropigt vägunderlag.

Med en tandemboggie kan man köra hem på tre hjul om man får punktering, vilket är en stor fördel jämtemot de andra två alternativen.

Material som tål sparkar

En annan sak att tänka på när man köper hästtransport är transportens material. Golv, väggar, mellanväggar och bakläm ska hålla för en häst.

Hästars sparkar har mycket kraft, därför är det viktigt med stadiga väggar i transporten.

Bommar både bak och fram är också viktiga delar att kolla i transporten innan man köper den. Många föredrar en innerdörr framför en bok baktill då det händer att hästar kan krypa under eller gå över bommen. Något jag personligen inte varit med om dock. Men en tanke att ha med sig!

Hästtransporter är vanligen gjorda trä, aluminium eller glasfiber.

 • Trä är billigt men desto viktigare att hålla rent så inte träet mjuknar.
 • Aluminium är ett starkt material som inte mjuknar. Dock så behöver det vara en legering i metallen för att den ska tåla saltvatten och inte oxidera.
 • Glasfiber. Ett hållbart material som är lätt att laga om det ändå skulle uppstå skador.

Höjd på golvet

Höjden på golvet ska vara så lågt som möjligt, eftersom att hästen ska stå så nära marken som möjligt. En låg tyngdpunkt gör att hästen blir stabilare än en hög höjdpunkt.

En häst är stor och hög, därför är det viktigt att få tyngdpunkten så nära marken som möjligt. Risken att släpet vinglar eller kastas åt sidan blir lägre ju närmare marken hästen är.

Termometer i transporten

En bra ventilation är viktigt för hästen, speciellt om den ska transporteras längre sträckor. Ju större transport, ju lättare har luften att cirkulera. Utöver det spelar såklart ventiler och annat roll.

Det är bra att ha en termometer i vagnen, för att då och då kunna stanna och kolla till sin häst och luftens temperatur.

Många gånger säger hästarna själva till när det blir för varmt i transporten, och/eller för kallt. De kan bli frustrerade och ställa till med ett liv bak i vagnen.

Dubbdäck till vintern

Oftast ingår allvädersdäck vid transportköp, men om man vet med sig att man kör både sommar- och vintertid rekommenderar jag att komplettera med dubbdäck till transporten.

Sommardäck ger bättre köregenskaper än allvädersdäck, därför är det bästa att ha både dubbdäck och sommardäck.

Hö och vatten i transporten

När du åker med din häst är det viktigt att se till att den har tillgång till vatten och mat, framförallt när det gäller längre sträckor. Det mest praktiska är att ha med en vattenhink, vattendunk och ett hösegel för hö.

Tubtrug flexibel medium (välj mellan färger blå, grön, orange, rosa, pistasch, lila, röd, himmelsblå eller gul) – perfekt för matning och vatten. Kan också användas för skötselkit och muckning

Här kan du köpa en praktisk vattenhink/krubba som är enkel att ha med i transporten eftersom den lätt går att vika ihop.

Våran första hästtransport som vi köpte 2012, en värmlandsvagn från 91, 15.000kr

Försäkring Hästtransport

Det har kommit en ny typ av transportförsäkring som täcker skador på insidan av släpet om det har inträffat en olycka, och man till exempel har tvingats att skära sönder släpet. Sådant täcks inte av den ”gamla” typen av försäkringar.

En annan sak att tänka på när man väljer transport är att det går att få tag på reservdelar och att det finns serviceställen för transporten. Därför kan det vara en fördel att köpa ett känt märke.

Olika försäkringsbolag har olika sorters försäkringar. Det bästa är att ringa till ditt försäkringsbolag och jämföra priser med andra stora försäkringsbolag.

Jag har personligen bra erfarenheter av Trygghansa och Folksam, men de andra försäkringsbolagen har jag inte så bra koll på.

Besiktning Hästtransport

Besiktning av hästtransporter sker vartannat år på släp som är äldre än fyra år.

SÅ HÄR GÅR EN BESIKTNING TILL:

1. BÄRANDE KONSTRUKTION.

Fordonets stomme kontrolleras för att konstatera att den inte är rostig eller skadad. Infästningar och synliga delar av bromsarna kontrolleras för att upptäcka skador och rost. Upptäcks rost tidigt minimeras risken för att någon del brister och blir en fara i trafiken.

2. HJULSYSTEM.

Hjulen kontrolleras för att se så de monterats och sitter fast på rätt sätt. Däckens mönsterdjup kollas och ska vara utan skador. Vagnens fjädring inspekteras.

3. BELYSNING OCH KOMMUNIKATION.

Blinkers, bromsljus och andra reflexer och lampor som är viktiga för trafiksäkerheten kontrolleras.

4. KAROSS.

Karossens fastsättning kontrolleras i fordonets ram samt att det inte finns några vassa kanter som kan vara farliga.

5. BROMSSYSTEM.

Bromsarna kontrolleras så att de fungerar som de ska, på båda sidorna. Även parkeringsbromsen kontrolleras.

6. ÖVRIGT.

Provkörning av släpvagnen sker endast vid misstanke om brist på bromsens funktion.

Ny Eller Begagnad Hästtransport

Om du ska köpa en begagnad eller ny hästtransport? Det finns fördelar och nackdelar med båda såklart.

Fördelar med att köpa en begagnad hästtransport

 • Hålla nere priset vid köp
 • Miljövänligt att återanvända
 • Lättare att hitta reservdelar
 • Bra för korttidsanvändning

Nackdelar med att köpa en begagnad hästtransport

 • Ingen garanti
 • Man kan inte veta vad den utsatts för tidigare

Att tänka på när du köper en begagnad hästtransport

Att kolla golvet

Det är något av det viktigaste när du köper en begagnad hästtransport. Dessutom ska man se till att fjädringen fungerar som den ska, något du kan testa genom att skaka transporten i sidledes.

Hur vet du om golvet är dåligt?

Om du letar efter tecken på att golvet börjar ge sig bör du, oavsett material, kolla längst bak i släpet. Alternativt ute i kanterna eller längst fram i transporten, där det lätt blir vatten och/eller urin.

Kryp in under transporten och stick med en skruvmejsel eller en nyckel i golvet, främst baktill. Det får inte vara mjukt någonstans, eftersom hästen kan trampa igenom!

Hur länge håller en hästtransport?

Det finns inget bäst-före-datum på hästtransporter, utan sköter man dem rätt kan de hålla hur länge som helst.

Sköter man transporten väl är det endast fjädringen som kan behöva bytas efter ungefär 20 år, eftersom den slits.

Det är alltid lite säkrare att köpa begagnat av en fackman än av en privatperson. Dels är lagstiftningen hårdare, men också för att en fackman har sitt rykte att tänka på.

Sköta och underhålla hästsläp

Det rekommenderas att lämna in transporten på service när den gått 500 mil, och sedan vartannat år efter, men du kan själv underhålla och kontrollera vissa delar på släpet själv.

Stäng transporten

Var observant på om transporten tar in vatten eller om den ofta är fuktig när du öppnar det. Fukt är inte bra för din hästtransport, oavsett material. Försök att hålla transporten stängd så mycket som det går. På så vis ökar du hästtransportens livslängd mer flera år.

Rengöring

Alla transporter mår bra av en ordentlig rengöring med jämna mellanrum.

Du tvättar majoriteten av de hästtransporterna som finns på samma sätt som du tvättar personbilar. Det går bra att använda samma medel och redskap till släpet som till personbilar.

Redskap för att tvätta en hästtransport:

 • Svamp
 • Högtryckstvätt
 • Hink
 • Tvätthandskar
 • Borstar och penslar
 • Bilschampo

Det är viktigt att hålla släpet rent. Om du kör på saltade vägar bör släpet tvättas omedelbart efteråt, eftersom vägsalt kan ha eroderande effekt på släpet och på så vis skada den.

På en del hästtransporter kan man ta ut mattan på golvet, vilket underlättar tvättningen av transporten.

Efter varje körning behöver släpet mockas och sopas ut, gärna även luftas om vädret tillåter, för att hålla den i så gott skick som möjligt.

Alger kan bildas på taket av hästtransporten, därför är det viktigt att göra rent där regelbundet.

Kontrollera regelbundet din hästtransport:

Hjulens bultar

Hästtransportens bultar på hjulen bör dras åt första gången som släpet används. En så kallad efterdragning. Hjulbromsarna bör också kontrolleras efter första körningen.

Hjulbultarna ska kontrolleras efter varje 100 mil som körs med hästtransporten.

Kontrollera belysning

Belysningen ska kontrolleras noga efter första gången släpet används, och sedan kollas regelbundet.

Kontrollera bromssystem

Bromssystemet bör kontrolleras var 100 mil som släpet används. Efter 500 mil görs även en koll av bromsbeläggen för att se till att de är i gott skick!

Om släpet har en påskjutsbroms ska denna smörjas var 100 mil. Även det något som kontrolleras under den service som bör göras efter 500 mil och sedan varannat år.

Smörja lederna

Det rekommenderas att smörja de olika lederna som finns på släpet för att undvika slitage.

Se över däcken

Däcken ska ses över regelbundet, eftersom ojämnt slitage kan orsaka fara i trafiken, för förare och för hästen. En annan sak att tänka på är att släpets däck inte är mer slitna än dragfordonets.

Hur Tungt Får Jag Dra?

Det finns tre saker som påverkar vilken vikt din hästtransport ska ha. 

 • Körkortsbehörighet. Har du ett B-körkort får du köra bil med hästtransport med en maxvikt på 3500kg. Många väljer därför att ta BE-körkort för att kunna transportera mer.
 • Hästarnas vikt. Är det en eller flera hästar som ska transporteras, och vad de väger för att inte överstiga maxvikten.
 • Vikten på bilen som ska dra hästtransporten. Det gäller att ha en bil som säkert klarar dra en hästtransport men som inte väger för mycket om du har B-körkort, eftersom det är totalvikten som räknas.

Med BE-behörigheten har du inte någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter. Dock får inte släpets eller släpens sammanlagda totalvikt vara över 3 500 kg.

Sadelkammare I Hästtransport

I flera modeller finns det inbyggd sadelkammare i hästtransporten, för att du enkelt och smidigt ska kunna transportera din utrustning.

Sadelkammaren gör att du kan transportera din sadel utan att riskera att förstöra den när den ligger i bilen.

Om du inte vill lägga pengarna på en sadelkammare, och bara åker med en häst, kan du investera i ett sadelskåp. Ett sadelskåp är ett skåp med sadelhållare och krokar till träns, för att kunna transportera utrustning.

Sadelskåpet går att rulla in och ut på transporten och är därför smidig att packa i.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]