Lätt E i hoppning


Är du en ryttare som för första gången ska ge dig ut på tävlingsbanorna med din häst? Då kan hoppklassen lätt E vara rätt!

Lätt E är en tävlingsklass inom banhoppnig som finns på vissa 1*-tävlingar. Lätt E är vanligtvis den lägsta möjliga klassen som tävlingen arrangerar och kan ridas både som Clear Round (A) eller två faser (A:0+A:0).

Även om det i regelboken finns klasser så lågt som till och med Lätt J, är det väldigt ovanligt att det arrangeras på riktiga tävlingar. Lätt E brukar därför vara den vanligaste lägsta klassen tillsammans med LD som är tio centimeter högre.

Läs även: Allt du behöver veta för att tävla i hoppning

Hur högt är Lätt E i hoppning?

Det är inte jättevanligt att tävlingar arrangerar Lätt E klasser, utan oftast är Lätt D den lägsta klassen som går att rida på en 1*-tävling. Men ibland händer det att klubbar arrangerar tävlingar med Lätt E, som då brukar vara tävlingens lägsta klass.

I Lätt E är hinderhöjden 80 centimeter för häst, 70 centimeter för D-ponny, 60 centimeter för C-ponny, 50 centimeter för B-ponny och 40 centimeter för A-ponny.

Längden på hindren i Lätt E är likt andra tävlingsklasser klassens höjd plus 20 centimeter. Hindren får alltså vara längre än vad de är höga.

Vilken bedömning är Lätt E?

När du anmäler dig till en klass i tävlingsdatabasen heter klassen Lätt E följt av någonting mer. Lätt E är beteckning för klassens hinderhöjd, och bokstäverna och siffrorna efter för vilken bedömning det är.

Det finns olika typer av bedömningar, men det vanligaste är att klassen Lätt E är en A eller A:Clear round som innebär att ekipaget får en rosett om de rider banan felfritt. Det kan även förekomma två faser vilket innebär att det är en omhoppning efter grundomgången.

Oavsett om det är en Clear Round eller omhoppning behöver du rida fram hästen på framridningen och framhoppningen, så se till att du vet vilka regler som gäller även där.

Hur vanligt är det att tävlingar har Lätt E?

Kanske går du i tankarna på att starta en Lätt E klass? Det är inte jättelätt att hitta tävlingar som arrangerar Lätt E. Efter att ha sökt runt på TDB där alla tävlingar finns tillgängliga kan jag presentera följande resultat:

I Sverige finns det ungefär två tävlingar i månaden som arrangerar Lätt E som lägsta klass. Resterande har Lätt D som lägsta nivå, vilket är tio centimeter högre.

Om du inte känner dig redo för att tävla Lätt D ännu kan klubbhoppning eller pay and jump vara ett bra alternativ för dig! Det är två tävlingsformer som erbjuder lägre höjdklasser, som inte anses som ”riktig tävling” och är bra anpassade för dig som vill träna på att tävla.

Behöver man ha grönt kort för att rida Lätt E?

Reglerna i Lätt E är desamma som i övriga tävlingar från och med 1*-nivå. Du behöver därför ha grönt kort, följa TRs regler, vaccinationsintyg och mätintyg för ponny. Du kan läsa mer om viktiga papper du behöver på tävling här.

Behöver ryttaren ha kavaj i Lätt E?

En klassisk hopptävlingsoutfit består av vita ridbyxor, svarta stövlar och kavaj. Det finns inget krav på att outfiten behöver se ut på detta vis. Men de finns en del saker ryttarna behöver förhålla sig till. Du kan läsa mer om ryttarens klädsel här.

Det är valfritt för ryttare som tävlar i klassen Lätt E att bära kavaj eller inte. Vill ryttaren inte bära kavaj kan den bytas ut mot fritidsjacka, långärmad tröja eller skjorta.

Först från regional nivå är kavaj obligatoriskt för ryttarna.

Hur många fel får man ha i Lätt E?

I lätt E får du ha upp till 16 hinderfel, därefter blir ekipaget uteslutet.

Från och med januari 2023 blir ekipage i Lätt E uteslutna efter tredje olydnaden istället för efter andra. Du kan läsa mer om felpoäng och olydnader här.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg