Pay and jump (Vad det är & allt du behöver veta)


Det är vanligt som ryttare att börja sin eller hästens tävlingskarriär med en pay and jump innan man ger sig ut på de stora banorna. Det kan kännas som en trygg start eftersom det ger ekipaget möjlighet att göra fel och göra om.

Pay and jump arrangeras av ridklubbar runt om i Sverige och reglerna sätts av klubbarna – vilket gör att vissa regler kan skilja sig från klubb till klubb eller från gång till gång.

Det finns information som är relevant på alla pay and jumps, vilket ryttarens.se samlat i en artikel för att göra det så enkelt för dig som möjligt att ge dig ut på din första pay and jump!

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Vad är pay and jump?

Centimeterhoppning, banhoppningsträning eller pay and jump – kärt barn har många namn. Oavsett hur arrangören väljer att tileliera arrangemanget är det en träningstävling i hoppning.

Pay and jump är en träningstävling där deltagande ekipage får träna på att tävla i banhoppning under tävlingsliknande förhållanden. På en pay and jump får inga resultatlistor publiceras eller sättas upp och inga priser får ges ut.

När du rider en pay and jump är det viktigt att vara medveten om att det inte finns någon garanti på kvaliten på arrangemanget när det kommer till banbyggnation, då det inte finns några krav på att det ska vara en banbyggare som ritat banan, och inte heller krav på att en utbildad domare ska medverka

Läs även: Tävla i hoppning (allt du behöver veta)

Hur går pay and jump till?

Pay and jump är oftast menade för att rida under så tävlingsliknande förhållanden som möjligt. Reglerna på en pay and jump kan varriera något från klubb till klubb eller/och från tillfälle till tillfälle, beroende på vad klubben anser fungerar bäst på deras anläggning.

Se till att läsa på om vilka regler som gäller på din pay and jump på klubbens kommunikationsplattform, vanligtvis i appen Equipe, på klubbens hemsida, anslagstavla eller sociala medier som facebook eller instagram.

Trots att en pay and jump kan skilja sig något från arrangör till arrangör finns det många likheter. Här kan du läsa om hur det går till och vad du kan förvänta dig av dagen.

Ankomst

När du kommer till en pay and jump är det bäst att avvakta med att lasta ur hästen från transporten innan du pratat med sekretariatet.

Börja med att se till att hästen mått bra under transportfärden genom att öppna dörren till transporten och kolla till hästen. Om allt ser normalt ut kan du stänga dörren och bege dig till sekretariatet där du visar upp eventuella vaccinationsintyg och betalar anmälningsavgiften.

Se dig sedan omkring så du vet hur du hittar till framridningen, framhoppningen, banan, toa, vatten kran och kaffeteria.

Bangång

Som ryttare behöver du veta i vilken ordning du ska rida hindren på banan. Därför får ryttarna möjlighet att gå banan, en möjlighet att både memorera ordningen på hindren men också att planera ridvägar och uppmärksamma saker hästen kan reagera på inne på banan.

Vanligtvis finns det två olika alternativ på bangång. Kolla upp med arrangören innan vad som gäller på just din pay and jump.

  1. Ryttaren har möjlighet att gå banan medans hinderna höjs, dvs mellan klasserna.
  2. Gemensam bangång på bestämda tider mellan bestämda klasser.

Jag rekomenderar dig att läsa 12 saker att tänka på när du går banan, för att ge dig själv och din häst bästa förutsättningarna inför din pay and jump.

Framridning

Efter bangång är det dags att ta ut hästen från transporten. Från och med 2023 är det godkänt att ta ut hästen i grimma, men eftersom tränset ändå ska på är det lika bra att tränsa i transporten.

Led ut hästen i tränset och byt sedan från transportsydd till hoppskydd samt sadla, ta på martingal eller andra hjälptyglar utanför transporten.

Skritta till framridningen och börja rid fram ungefär en halvtimme innan din start. På så vis hinner du rida hästen varm utan att den blir trött. Se till att ha koll på vad man behöver förhålla sig till på framridningen.

Framhoppning

När du ridit fram en stund i alla gångarterna och i båda varven är det dags att börja hoppa. En del anläggningar har framhoppning på en separat bana, andra har framhoppning och framridning på samma ridbana.

Hoppa fram några språng i vardera varv på både oxer och räcket. Höj succesivt hinderhöjden tills den är desamma som höjden du ska hoppa inne på banan.

Försök att få hästen att känna sig duktig och tycka det är kul. Det är inte en plats att träna och ställa nya tuffa krav på. Hästen ska vara redo för den här utmaningen och det ska kännas lätt, annars har ni anmält er till en för svår höjd.

Det finns en del saker att tänka på under framhoppningen. Det är oftast många hästar som rider omkring samtidigt så det häller att ha både hänsyn och koll på reglerna för att inte krocka. Jag rekommenderar att läsa 9 saker att tänka på: framhoppning för att garantera att du vet vad som gäller.

Startordning

Det vanligaste är att pay and jumpen startar med den lägsta klassen och alla deltagare som är anmälda får hoppa den höjden oavsett vilken storlek hästen eller ponnyn är.

Därefter höjs hindrena och alla som är anmälda till den nya höjden får hoppa. På en vanlig tävling hoppar alla A-ponnys först, följt av B-ponny, C-ponny och sist D-ponny, men på en pay and jump brukar det inte finnas en kategoriindeling.

Innan det är din tur att hoppa får du komma in på banan och hålla hästen innan sällskap. Försök att hålla hästen varm genom att jobba den i skritt eller trav. Passa på att visa hästen läskiga hinder eller infångare, men se upp så du inte är ivägen för ekipaget före dig.

Din tur på banan

När det är din tur att starta pay and jumpen får du oftast en tydlig startsignal i form av ett muntligt besked, en visselpipa eller liknande ljud.

Se till att din häst är ordentligt framme för skänkeln innan du vänder upp mot första hindret. Hästen behöver ha en naturlig och egen framåtbjudning för att hoppa felfritt.

Njut och ha roligt under tiden som du hoppar! Beröm din häst och kom ihåg att det inte gör något om man glömmer vägen eller river några hinder. Ni är där för att träna och ha kul!

Efteråt

När du och hästen hoppat er eller era klasser är det dags att skritta av, vilket du kan göra på framridningen eller utomhus på anläggningen.

Lät hästen komma ner i varv och knäpp upp sadelgjorden något hål så hästen kan andas ut ordentligt. När hästen fått ner pulsen är det dags att plocka av utrustningen.

Svampa av och täcka vid behov. Ge hästen vatten att dricka. Ta på transportskydd och lasta hästen på transporten. Bra jobbat!

Läs även: Lätt E i hoppning

Jag och min lillasyster efter en pay and jump

6 Förberedelser inför pay and jump

Innan du ger dig ut på din första pay and jump kan det vara bra att ha koll på förberedelserna. Här listar vi 6 saker att tänka på inför pay and jump.

1. Träna på höjden hemma

Se till att ha tränat på den höjden du tänk att hoppa hemma. Det kan vara nog med intryck både för ryttare och häst att vara på en ny anläggning med nya hinder, människor och hästar. Som ryttare ska man komma ihåg en hel bana.

Dessutom kan det vara mycket nerver involverade. Att oroa sig över hinderhöjden är det sista man vill göra.

2. Packa rätt utrustning

Se till att ha med dig all utrustning som behövs för att kunna genomföra din pay and jump. Du hittar vilken utrustning häst och ryttare behöver längre ner i artikeln, men utöver det kan det vara bra att ha med:

  • Vaccinationsintyg
  • Kamera
  • Vattenhink till hästen
  • Foder till hästen
  • Longerlina
  • Tejp (om någon utrustning behöver en quick fix)
  • Vattenflaska
  • Hästgodis

3. Kolla banskissen

Banskiss är en ritning över banan som kommer hoppas på pay and jumpen. Ibland publiceras en banskiss i förhand på arrangörens kommunikationsplattform, ibland får ryttaren se den först på plats.

Om du har möjlighet att se banan dagen innan kan det vara skönt att ha kollat på den i förväg, för att göra det lättare att memorera den.

4. Läs på om reglerna

Reglerna publiceras på arrangörens kommunikationsplattform. Läs på så du vet vad som gäller för dig och din häst på pay and jumpen.

5. Provlasta

Om din häst är ovan att åka transport kan det vara bra att provlasta några dagar innan pay and jumpen. Skulle hästen vara svårlastad kan du be någon om hjälp, träna inför dagen det är dags att åka samt räkna med mer tid för lastningen.

6. Sätt rimliga mål

Innan din pay and jump är det bra att sätta mål för dagen. Vad är syftet med pay and jumpen? Vad är realistiska mål för er denna gång? Vad behöver du göra i din ridning för att uppnå målen?

Hur många starter får man göra på en pay and jump?

På 1-5 stjärniga tävlingar, klubbhoppningar och inbjudanstävling finns det bestämda antal starter för hästarna per dag, men på pay and jump är det upp till arrangören hur många starter ekipagen får göra.

Det rekomenders från Svenska Ridsportsförbundet att arrangörerna endast låter sina startande göra 2-3 starter per dag eftersom det är vad som anses lämpligt ur ett djurskydds- och säkerhetsperspektiv, men det är upp till arrangören att avgöra hur många starter som får göras per dag på deras pay and jump.

Vad händer om jag ramlar av på en pay and jump?

Eftersom pay and jump är en träningstävling blir du inte utesluten av avramling, eftersom uteslutning inte existerar. Arrangören kan dock välja att sätta regler som innebär att ekipaget inte får fortsätta sin ritt.

Arrangörerna bestämmer själva reglerna på pay and jump och vissa förhåller sig till TR där avramling medför uteslutning, medans andra låter ekipaget göra en omstart eller börja därifrån ritten avbröts.

Läs även: Behöver du verkligen byta hjälm efter avramling?

Hur många fel får man ha på pay and jump?

Svenska ridsportsförbundet uppmanar arrangörer på pay and jump att låta alla deltagare ges möjligheten att rida runt hela banan oberoende av fel. De föreslår istället att begränsa tiden på banan till exempel 5 minuter.

Det är upp till arrangören på en pay and jump att bestämma hur många fel ett ekipage får ha, vanligast är att det inte finns någon maxgräns. Ekipaget får fortsätta tills de kommit runt banan.

Uppstår det problem får arrangören underlätta för ekipaget genom att till exempel sänka hindret eller be dem fortsätta till nästa hinder för att ge ekipaget en positiv upplevelse.

Läs även: 6 Anledningar Till Varför Din Häst Inte Vill Hoppa

Får man rosett på pay and jump?

Pay and jump är en träningstävling och det finns olika sätt att hantera rosetter. Oavsett ”resultat” ska alla deltagare ha möjlighet att köpa en rosett. Eftersom pay and jump är en träning och ingen tävling får inte ekipagen rangordnas efter resultat.

På pay and jump erbjuds alla ekipage möjlighet att köpa rosett. Arrangören får inte ha som regel att endast felfria ekipage får köpa rosett, eftersom det inte får finnas någon resultatlista.

Arrangören kan också ha deltagarosetter som delas ut till alla som deltagit, oavsett resultat.

Läs även: Allt Du Behöver Veta Om Ärevarv & Prisutdelning

Vem passar pay and jump för?

Eftersom pay and jump är en träningstävling lämpar det sig för alla ekipaget som vill träna på att tävla. Det är vanligt att se gröna hästar eller ryttare som förbereder sig inför tävlingsdebut, är unga och behöver erfarenhet eller som behöver stärka sitt självförtroende.

Det kan vara ett avslappnat sätt att prova sina färdigheter på en ny hinderhöjd, öva på att hoppa ett speciellt hinder eller på att rida fram med andra okända hästar.

Pay and jump kan också vara ett sätt att provrida en häst inför kommande köp för att se hur hästen ter sig på tävlingsplats och hur kemin är på banhoppningsträningen.

Läs även: Den Ultimata Sitsguiden

Vad ska man ha på sig på pay and jump?

På en pay and jump behöver inte hästen och ryttaren ha tävlingskläder, vita ridbyxor, topp och kavaj som på vanliga tävlingar. Det är dock lämpligt att ha på sig stilrena och hela kläder.

Oavsett tävling eller pay and jump bör ryttaren alltid bära en säker och hel CE-märkt ridhjälm. Du kan passa på att rengöra ridhjälmen innan din pay and jump för en fräshare känsla och snyggare helthetsintryck.

Ryttarens utrustning

På pay and jump finns det inga bestämda krav på ryttarens klädsel. Men det lämpar sig att bära något stilrent och hela kläder.

  • Ridbyxor
  • Ridskor/Ridstövlar
  • Tröja som täcker axlarna
  • Ridhjälm
  • Handskar vid behov
  • Sporrar vid behov
  • Spö vid behov
  • Ridväst vid behov

Läs även: Ryttarens 6 Viktigaste Utrustning

Passar på att slå ett slag för dessa ridtights från Elza D’alme! Ett par sköna och snygga ridtights med siliconskoning för bättre fäste i sadeln. Otroligt stilrena och snygga! Klicka här för att komma till hemsidan.

Läs även: Ridbyxor eller ridtights? Så hittar du rätt!

Hästens utrustning

Eftersom pay and jump är en träningstävling finns inga bestämde regler som på tävling tävling kring vad hästen får och inte får ha för utrustning. Det är därför godkänt att rida i bettyper som inte är godkända enligt TR.

Hästen får bära utrustning som inte skadar eller har en negativ påverkan på hästen. Välj hästens utrustning varsamt och efter behov.

  • Sadel
  • Schabrak eller vojlock
  • Martingal eller förbygel
  • Sadel med sadelgjord, stigbyglar och stigläder
  • Träns med bett
  • Benskydd
  • Huva vid behov

Läs även: Utrustning för att tävla i hoppning

Vad kostar pay and jump?

Priset för en pay and jump varierar från klubb till klubb. Det är upp till arrangören att själv bestämma priset på sin startavgift på pay and jump.

Vanligtvis kostar pay and jump omkring 150-200 kronor per start. Utöver det tillkommer kostnad för transport och bränsle till anläggningen, fika eller lunch och eventuellt rosetter till ekipagen.

Betalningen sker vanligtvis i sekretariatet innan start via swish eller med kontanter.

Läs även: Kostnad för en häst

Hur anmäler man sig till pay and jump?

Är du intresserad av att starta en pay and jump är det dags att leta efter en nära dig. Du finner pay and jumps via TDB eller facebookgrupper som ”pay and jump *LÄN*.

Det finns olika sätt att anmäla sig till pay and jump. Det är upp till arrangören att välja hur anmälan ska gå till väga. Många arrangörer erbjuder flera olika anmälningsmetoder som:

  1. Lista i stallet
  2. Mail eller telefon
  3. Tdb

Anmälan till pay and jump via TDB

För att anmäla sig till pay and jump via TDB behöver du ha ett konto på Tävlingsdatabasen (TDB).

  1. Logga in på TDB.
  2. Sök > Arrangemang
  3. Fyll i filter > Sök
  4. Alla matchande resultat kommer visas, klicka på önskat resultat
  5. Klicka på ”Anmälan”
  6. Ange häst och ryttare
  7. Godkänn villkoren och skapa anmälan

Klar!

Vanliga frågor

Får en triangelmärket häst starta pay and jump?

Triangelmärkta hästar bör inte delta på pay and jump. Då Svenska Ridsportförbundet riktlinjer för triangelmärkta hästar är följande: ”Tanken bakom en triangelmärkning är att hästen kan fortsätta i avel eller som promenad- eller sällskapshäst. Den ska inte användas i regelbundet arbete i någon form.”

En triangelmärkt häst ska inte delta i arrangerade träningar i någon form, så även pay-arrangemang.

Måste man ha nummerlapp på pay and jump?

På pay and jump behövs ingen nummerlapp eftersom de inte finns några tävlingsnummer. Det finns dock startnummer som är bra att hålla koll på så att ryttaren vet när i ordningen den ska starta.

Behöver man ha grönt kort för att tävla pay and jump?

På pay and jump behöver inte ryttaren eller målsman ha grönt kort för att få delta. Pay and jump är en träningstävling och kräver endast hästvaccination för att minska smittspridning.

Måste man ha ridväst på pay and jump?

Om ryttaren är under 18 år uppmanar Svenska ridsportsförbundet arrangörerna att ställa krav kring användandet av säkerhetsväst på pay and jump, men det är upp till arrangörerna att bestämma reglerna.

Det är upp till arrangören att avgöra om ryttare under 18 år behöver bära säkerhetsväst på pay and jump eller inte. Bestämmelsen finner du bland övrig information på arrangörens kommunikationsplattform, vanligtvis via appen equip, på hemsidan, instagram, facebook eller på den lokala anslagstavlan i stallet.

Måste man ha vita ridbyxor på pay and jump?

På pay and jump finns ingen exakt klädkod och ryttaren behöver inte bära vita ridbyxor.

Måste hästen ha knoppar på pay and jump?

På en pay and jump finns det inga krav på att hästen behöver ha knoppar.

Måste man ha vaccinationsintyg på pay and jump?

De allra flesta arrangörer kräver att giltigt vaccinationsintyg uppvisas innan hästen lastas ut på anläggningen för att minska smittspridningen.

Får man ha medhjälpare under ritten på pay and jump?

Det är vanligt att medhjälpare tillåts inne på banan under pay and jump för att främja god utbildning.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg