Rida Under Graviditeten


Kan Man Rida Under Graviditet?

Det finns olika åsikter om huruvida det är säkert för en gravid kvinna att rida. Det är individuellt och beror på att varje kvinnas hälsa, förutsättningar och ridmöjligheter är olika.

Innan vi dyker vidare i ämnet rekommenderar jag dig att prata med din läkare för att diskutera vilken ridning som passar just dig och din graviditet.

Obs! Jag är inte läkare och du bör inte ta den här bloggen som medicinsk vägledning. Det finns faktorer som gör varje graviditet unik, och din läkare är den viktigaste personen att rådfråga.

Om din läkare ger dig tummen upp för att fortsätta med fysisk aktivitet, kan det vara beroende av flera faktorer att avgöra om ridning är en aktivitet du rekommenderas fortsätta utöva eller inte. Låt oss gå in i det.

Denna bild på en gravid kvinna har min mamma tagit, vill du ha lika fina bilder på din gravidmage? Här hittar du mer information och priser.

Börja Rida Som Gravid?

Vill du prova ridning för första gången medan du är gravid? Dags att trycka på paus.

Ridning är en riskfylld aktivitet som kräver mycket skicklighet, som kommer genom att öva, öva och öva. Har du aldrig ridit tidigare, kan det vara en bra ide att vänta med debuten till efter graviditeten, då risken att ramla av är stor.

Det finns ett gammalt ordspråk som säger att man behöver ramla av 100 gånger för att bli en skicklig ryttare. Har du dina 100 gånger kvar, rekommenderar jag att ta dom utan bebis i magen.

Fördelar Med Ridning Under Graviditet

Om du redan är en skicklig ryttare och ridning är en vanlig, om inte daglig del av ditt liv, bör ridning inte vara ett problem – åtminstone ett tag. Förutom ditt fysiska välbefinnande under graviditeten spelar ditt emotionella välbefinnande också en roll.

Glada blivande mammor är mindre stressade, och stress kan påverka ditt fysiska tillstånd och därmed också påverka ditt barn.

Om ridning är en del av din identitet eller till och med ditt jobb, bör säker ridning (igen, om det är ok av din läkare) inte ge några problem. Det finns dock flera (vänta på det) komplikationer.

Rida Under Graviditeten

Det finns risker med att rida som gravid. Det är viktigt att komma ihåg att alla kvinnor är olika, vilket innebär att alla har olika förutsättningar för att rida under sin graviditet. Som gravid behöver du känna din kropp och även ha en god uppfattning om din förmåga i sadeln, för att inte utsätta dig själv eller barnet för onödiga risker.

1-3 Månaderna – Lyssna På Kroppen

Under de första en till tre månaderna brukar det inte vara några problem att rida. Det viktiga är att lyssna på kroppen.

Det största problemet brukar vara illamående, trötthet och utmattade som kan påverka ridningen. Men har du inget problem med detta är det bara att rida på.

Som alltid är det viktigt att tänka på din egen säkerhet, för din skull, men nu också för barnets. Var därför noga med att bära hjälm när du rider, och gärna en skyddsväst för att minska risken för skador. Var rädd om er. Rid ansvarsfullt.

3-6 Månaderna – Balansen Påverkas

När du är gravid kan du få en sämre balans, eftersom du och din bebis får en viktökning som fördelar sig annorlunda i kroppen. Dessutom kan din bebismage slå i framvalvet på sadeln, vilket kan göra att ridningen känns lite obehaglig efter ungefär sex månader.

Relaxin är ett hormon som mjukar upp ledbandsappareten i bäckenet och andra leder, med syfte att underlätta för barnet att komma ut. Redan tidigt under graviditeten höjs hormonet relaxin kraftigt i kroppen. Relaxinnivåerna når sin kulmen i vecka 12, allt för att kroppen ska ha god tid på sig att ställa om kroppen lagom till förlossningen.

Balansen påverkas av dessa mer vacklande kroppsdelar, vilket kan göra ridningen mer utmanande och obekväm än du är van vid.

Tänk på balansen även i stallmiljö

En annan faktor att tänka på är din balans i stallmiljön. Terrängen runt ett stall är sällan plogad, grusad och lagom torr (tyvärr).

Tänk på att snö, lera och grov terräng kan bli ett mycket större hinder som gravid än icke-gravid. Snö och lera skapar extra risk för fall, och då kan det vara bra att förbereda sig för det.

  • Se till att ta god tid på dig i stallet, stressa inte.
  • Använd gärna broddar eller broddade skor för extra fäste i underlaget och på så sätt minska risken för fall.
  • Tänk som vanligt på att hålla god avstånd från hästar som kan sparkas eller vara en annan fara för dig och din bebis.

6-9 Månaderna – Dags Att Tagga Ner

Mellan månad sex och nio väljer de flesta gravida mammor att sluta rida, och de flesta förlossningsläkare skulle rekommendera detsamma. Vid denna tidpunkt, på grund av de just diskuterade problemen, finns det en ökad risk för att falla, och med en mer exponerad och växande bebis och mage, större risk för skada på honom eller henne (eller dem!)

Under månad sex och nio det dags att verkligen sakta ner. Det betyder inte att du måste vända ditt liv upp och ner och lämna bort din häst. Många gravida ryttare tycker att det är ett perfekt tillfälle för att lära sig från marken. Kanske kan din tränare eller någon annan du känner rida din häst under denna period, som gör att du får ett nytt perspektiv på din häst ridning.

Hur Långt In På Graviditeten Kan Man Rida?

Hur långt in på graviditeten man kan rida är individuellt, och det finns inget generellt svar på frågan. Vissa slutar rida helt efter tre månader, medans andra rider genom åttonde månaden. Det viktigaste är att känna efter vad som känns okej i sin egen kropp.

Tips Till Gravid Ryttare

  • Välj din häst noga. Om du väljer att rida under graviditet, rid en häst du känner väl och kan lita på. Undvik lättskrämda och heta hästar (om du kan) eftersom de utgör en ökad risk för olycka och skada. (Här kan du läsa mer om vilken häst som passar dig.)
  • Motion är bra. Såvida din läkare inte rekommenderar att du inte tränar under graviditet, är måttlig träning på 30 minuter om dagen en bra sak för gravida kvinnor. Promenader, yoga och simning är bra för dig och ditt barn och håller dig i god form för förlossning och återhämtning. Om du regelbundet har gjort saker som att springa eller rida, så länge du har godkänts av din läkare för att fortsätta, fortsätt så tills din kropp och sunt förnuft säger att det är dags att ta en paus.

Kan Man Få Missfall Av Ridning?

Jag har inte hittat någon forskning som kopplar ökad risk för missfall med ridning.

Även om jag inte kunde hitta någon forskning som kopplar ökad risk för missfall med ridning under graviditet, rekommenderar experter att du undviker riskabel fysisk aktivitet av alla slag, inklusive ridning, om du har en historia av missfall.

Vad Gör Man Med Hästen När Man Är Gravid?

Om du inte vill rida under graviditeten finns det andra sätt att sysselsätta sig med sin häst.

  • Trickträning. Dra nytta av den tid du brukade spendera i sadeln för att lära din häst nya trick. Vem älskar inte en häst som ger kramar, ler för kameran eller lägger sig på kommando?
  • Frihetsträning. Förbättra ditt förhållande och utveckla ett djupare band med din häst genom att spendera tid på frihetsträning. Den här aktiviteten håller dig otroligt närvarande mentalt och fysiskt aktivt.
  • Longera/Tömkör. Genom att longera eller tömköra din häst kan du både hålla din häst fysiskt aktiv, lära känna hästens rörelse bättre och förbättra eran kommunikation.
  • Be någon annan rida din häst. Genom att någon annan rider din häst kan du lära dig mycket från marken och i teorin som du kan ha med dig upp på hästryggen igen sedan.

Ridning Efter Förlossning

Tillbaka i sadeln igen. Oavsett om du bestämde dig för att rida medan du var gravid eller inte, efter att du har fått ditt barn (grattis!), vill du förmodligen återvända till det du gillar, oavsett om det är en hobby, ditt företag eller ditt jobb, är det dags att ta sig tillbaka till sadeln igen.

Här är några tips som hjälper dig att komma tillbaka i sadeln.

Gör inte för mycket för snabbt

Många nyblivna mammor är angelägna att snabbt gå ner i vikt efter förlossningen, kom ihåg att det tog lång tid att lägga på sig alla kilona, och det kan/ska ta tid att få bort dom, på ett hälsosamt sätt.

De flesta mammorna är glada när de får chansen att duscha, så ställ inte som krav att du ska börja träna och dieta de första veckorna efter förlossningen. Kom ihåg att det är utmanande men också utmattande att vara småbarnsförälder. Men du kommer med tiden att känna dig mer och mer som dig själv.

  • Börja inte banta, speciellt om du ammar. Mammor som ammar behöver fortsätta sitt kaloriintag och äta en hälsosam, näringsrik kost. Amning förbränner också kalorier, så det är ytterligare en anledning att inte räka kalorier. Om du inte ammar kan du börja skära ner några kalorier om du vill, men med anledning. Du måste också äta en balanserad, hälsosam kost för att behålla din energi och ta hand om ditt barn.
  • Relaxin spökar fortfarande i din kropp, hormonet som slappnade av dina leder och muskler är fortfarande närvarande i högre nivåer än normalt under en tid efter förlossningen, så undvik aktiviteter som att springa eller hoppa som sätter höga krav på dina leder.
  • Börja med måttlig träning. Om inte din läkare föreskriver något annat, är måttlig träning som promenader, kärn- och styrka-byggande aktiviteter bra sätt att börja. Ett förslag är att tänka på vad du gjorde för träning under tredje trimestern (sex till nionde månaden) och sedan gradvis börja arbeta dig bakåt tills du gör det du gjorde före graviditeten. Motion är också bra för mammor som kan drabbas av depression efter förlossningen.
  • Kom ihåg: du gjorde något fantastiskt. En människa kom precis ut ur dig. Det är galet, inte sant? Ge dig själv tid att anpassa dig.

När Kan Man Börja Rida Efter Förlossning?

Kanske tycker du att det låter som en trasig skiva här, men svaret är verkligen ”Det beror på.” Varje graviditet och födelse är olika, så varje kvinnas återhämtningsgrad beror på hennes konditionsnivå före, under och efter graviditeten.

Det går inte att säga ett precis datum när du kan börja rida igen efter en förlossning, men räkna med att börja lite lätt efter tre månader.

Hade du komplikationer? Red du under graviditeten eller har det gått nio månader sedan du satt i sadeln? Dessa frågor (och andra) påverkar när du är redo att rida igen. Här är några tankar som kan hjälpa dig att veta när det är dags och vad du kan förvänta dig. Lyssna på din kropp. Blir du andfådd när du går uppför trappan? Om så är fallet är det troligtvis svårt att försöka rida just nu.

Är du utmattad och har problem med sömnbrist? Det sista du vill göra är att gå på en häst när du inte kan fokusera. Var uppmärksam på din kropp och ge dig själv tid att göra någon annan måttlig träning och få lite mer vila innan du försöker rida.

Förvänta dig att saker och ting blir annorlunda först. Till och med de mest erfarna ridproffs rapporterar att det har sina utmaningar att komma tillbaka till ridning.

Dina ben är inte lika starka som de var, och din core kan tillfälligt skjutas till helvetet. Du blir andfådd lättare. Din uthållighet för att sitta i sadeln är inte vad den brukade vara. Du kanske upptäcker att när du travar, galopperar eller hoppar kan du inte riktigt styra blåsan som du brukade. Det viktiga att komma ihåg är att även om det kan ta lite tid att återvända till det sätt som du gjorde före graviditeten, med tålamod, beslutsamhet och sunt förnuft får du snart tryggt tillbaka på hästryggen.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg