Vilken Häst Passar Dig Bäst? – Kallblod, Varmblod, Fullblod eller Halvblod


Att köpa häst kan vara väldigt påfrestande och ta lång tid. Ibland kan det kännas som att man provrider häst efter häst, men att ingen passar.

För att det ska gå så lätt som möjligt att köpa häst så bör man vara medveten om vad man har för framtida planer med sin häst.

Olika hästar passar bra till olika inriktningar inom ridning. Om man vet vilken inriktning (dressyr, hoppning, voltige, western osv) som man vill fokusera på, så blir det lättare att veta vad man letar efter för häst. Varmblod, kallblod, halvblod eller fullblod?

Hästar brukar delas in i de fyra kategorierna varmblod, kallblod, halvblod och fullblod. Här följer därför en mer djupgående förklaring på vad det finns för skillnader mellan dessa typer av hästar, samt vilka av dessa blodtyper som passar bäst till vilken inriktning.

Ett Kallblod

Kallblod

Kallblodets utseende

Kallblod avser de hästar som är grovt byggda, som exempelvis Ardenner, Tinker, Fjording och Islandshästar. Dessa hästar kännetecknas ofta av att de att de är kraftiga, starka och kan ibland upplevas vara runda. Här kan du läsa mer om hästars olika storlekar.

Dess ben är kraftiga med stora hovar och ofta mycket hovskägg. De brukar också ha tjockt lager med tagel i både man och svans.

Kallblodets ursprung

Kallblod kommer ursprungligen från skogshästen och användes förr till mycket jordbruk, körning, skogsarbete och liknande. I dagens samhälle sker detta med hjälp av olika maskiner, vilket gör att kallbloden har börjat användas mer inom andra områden. Idag kan man dock se mer och mer kallblod på tävlingsbanorna i olika grenar, framförallt i lägre klasser.

Kallblodets egenskaper och potential

Tyvärr så har kallblod inte samma förutsättningar inom framförallt hoppning och fälttävlan. Eftersom de är kraftigt byggda så blir det jobbigare för dem att lyfta sig själv över hinder, jämfört med de andra blodtyperna. Det är därför liten chans att man kommer kunna tävla i höga klasser med dessa hästar.

Med det sagt så kan de överträffa ens förväntningar. Med mycket träning, rätt kost och mycket vilja så kan man ta sig långt. Om man gillar att hoppa, men inte har några ambitioner att tävla i höga klasser, så kan kallblod fungera utmärkt. Framförallt om man inte är särskilt erfaren ryttare eller om man är nervös och osäker.

Kallblod är nämligen kända för att vara stabila, både fysiskt och psykiskt. De är ofta arbetsvilliga och försöker sitt allra bästa, utan att ställa till med bus och hyss. Detta kan vara väldigt skönt för många ryttare.

Kallblod är därför bra allround-hästar. De kan fungera bra i de flesta inriktningar, eller skogsridning, så länge som det sker på relativt lätta nivåer.

Om man däremot vill tävla i höga klasser, så är det ofta svårare för kallblod att klara av det. De passar därför bäst till ryttare som vill prova lite olika inriktningar, på lätta nivåer. Framförallt om ryttare vill ha en bästa kompis som den kan ha roligt med, som kan hjälpa denne att bli mer självsäker i sin ridning.

Varmblod

Varmblod är lite av en motsats till kallblod. Dessa hästar är mer nätta i kroppen, och passar därför inte lika bra till tunga arbetsuppgifter.

Varmblod är snabba och smidiga, vilket gör att de passar utmärkt till hoppning, fälttävlan, dressyr och western.

Varmblod utmärks av att de är atletiska och är därmed framgångsrika på tävlingsbanor i betydligt större utsträckning än kallblod. De är slanka i kroppen, med långa och starka ben. De är ofta livliga och framåtbjudande, men tenderar därför att vara mer svårhanterliga och busiga än kallblod.

Varmblod varier i hög grad mellan olika raser och delas därför in i de följande två kategorierna; halvblod och fullblod.

En Tinker min lillasyster ridit, kallblod

Fullblod

För att kunna räknas som ett fullblod finns det vissa kriterier som behöver uppnås. Renrasheten måste vara perfekt, eller så nära som det går. De vanligaste fullbloden idag är de arabiska och de engelska fullbloden.

Fullblodets utseende

Fullblodshästar brukar kännetecknas av sin skönhet. De är ofta smala och atletiska, med vackra ansikten och långa, smala ben. De har ansetts vara de vackraste hästarna i världen.

Fullbloden har ett vackert utseende med kort rygg, rundad nacke och en tydlig inåtbuktande nosprofil. Det arabiska fullblodet har endast 17 revben, 16 svanskotor och 5 ländkotor i jämförelse med de normala antalet för hästar som är en mer av vardera. De färre svanskotorna gör att det arabiska fullblodet har en hög svansföring vid rörelse.

Fullbloden blir vanligtvis mellan 145 och 161 cm i mankhöjd och väger mellan 350–500 kg.

Fullblodets ursprung

Det engelska fullblodet uppkom i England under 1600- och 1700-talen när galopphästar avlades med orientaliska hingstar. Många kungar grundade stuterier för att avla fram kapplöpningshästar, och därifrån blev också orten Newmarket ett centrum för galoppsporten.

Det arabiska fullblodet har en historia längre bak i tiden, då de anses vara en av världens äldsta hästraser. De har med säkerhet funnits i 4000 år, men förmodligen längre än så.

Fullblodets egenskaper och potential

Fullbloden kan vara svårridna, då de tenderar att ha mycket temperament. Självklart finns det undantag, men oftast behöver fullblod en rutinerad ryttare.

Ofta anses hästar bara vara fullblod om de är renrasiga. De två vanligaste fullblodsraserna är arabiskt fullblod och engelskt fullblod.

Fullblod är den snabbaste hästrasen och används därför mycket i kapplöpning. De är också mycket flitiga även i hoppning, dressyr och fälttävlan, distans, körning och showridning. En riktig allround häst helt enkelt!

Halvblod

Halvblod är den typen av varmblod som oftast har ett lugnare temperament. Även de är uppbyggda för att vara vackra, smala och smidiga, med långa och starka ben.

Halvblod är duktiga på tävlingsbanorna. Dessa hästar passar bäst för de ryttare som vill kunna tävla, men som inte vill ha för mycket temperament i sin häst.

I Sverige är Svenskt halvblod den vanligaste typen av häst som används på hoppbanorna.

Välja Rätt Häst

Att veta vilken häst som passar en själv är inte lätt, även när man är medveten om vilken blodgrupp som verkar passa bra. Alla hästar är individer och det går därför inte att vara säker på att alla exempelvis alla kallblod är nybörjarhästar eller att alla fullblod har högt temperament.

Det finns alltså inget exakt svar på vilken blodgrupp som bör användas till vad. Vissa kallblod överträffar ens förväntningar på tävlingsbanorna, medan vissa varmblod fungerar bra som allroundhäst.

Men det hjälper ändå att veta vad man letar efter. Tänk därför igenom innan du börjar leta häst vad du vill göra med denne och vad du vill att din häst ska ha för egenskaper.

 • Vill du ha en allroundhäst som du kan prova lite olika saker med, då kanske du bör leta efter kallblod.
 • Men om du är en erfaren ryttare så kanske du inte har något emot ett kallblod med högt temperament.
 • Eller så kanske du vill köpa ett fullblod, som troligen har ett högt temperament, och testa olika saker med den blodtypen.

Det viktigaste är att du kan göra det du vill göra med hästen, snarare än dess blodtyp.

Våga drömma

När du ska lista ut vad du vill ha för häst så är det alltså bra att vara medveten om sin egen kapacitet som ryttare. Vart är du nu och vart vill du komma? Våga drömma!

Fundera sedan på följande frågor:

 • Vart är du just nu i din ryttarkarriär? Vad kan du?
 • Vart vill du komma? Vad har du för mål och hur vill du uppnå dem?
 • Vad vill du lära dig under tiden?
 • Vilken inriktning/Vilka inriktningar vill du fokusera på?
 • Vad finns det för tränings- och tävlingsmöjligheter i ditt område?
 • Hur mycket pengar kan du lägga på hästen varje månad?
 • Vad får hästen kosta vid köptillfället?
 • Vad vill du att hästen ska ha för förutsättningar?
 • Hur vill du att hästens temperament ska vara?
 • Spelar det någon roll om hästen är ett sto, en valack eller en hingst?

Att vara medveten om vad man letar för häst gör det lättare att hitta rätt och man kan spara mycket tid och energi.

Provrid, provrid, provrid

En annan del i att hitta rätt häst är att provrida. Det gör ingenting om du provrider hästar som visar sig inte passa dig. Det gör bara att du är medveten om vad du vill utesluta för kvalitéer.

Rid gärna andras hästar. Fråga runt bland vänner, bekanta och stallkompisar. Be om att få rida deras hästar. Ju fler hästar du får rida, även om det bara är en gång per häst, desto lättare blir det att avgöra vad du letar efter för häst.

Det kanske till och med är så att du kan bli medryttare på någon annan häst innan du köper en egen? På så vis får du testa på hur det är att rida en sådan typ av häst under en längre period.

När du väl provridit en häst som verkar kunna vara den rätta, provrid den flera gånger, om möjligheten finns. På så vis kan du vara mer säker på att den häst du köper är det du letar efter.

Var inte heller rädd för att låta det ta tid. Det kan ta flera månader och ibland flera år från att man börjar fundera på vad man letar efter, till att man köpt en häst.

Det finns alltså inga exakt svar på vilken häst som passar en själv, men det finns många sätt att underlätta letandet efter rätt häst.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg