Så lär du dig dressyrprogrammet


Dressyr är en bedömningsgren inom ridsporten där alla deltagare rider samma vägar (med undantag för kür) och varje moment bedöms av en eller flera domare. Det ekipage med högst poäng vinner.

För att kunna tävla i dressyr krävs det att du lär dig programmet du ska rida. Att fundera på ridvägarna är det sista man som ryttare vill lägga sin tid på inne på banan.

I den här artikeln presenterar vi våra bästa tips när det gäller inlärning av dressyrprogram. Så att du slipper att rida fel!

Läs även: Allt du behöver veta för att börja tävla i dressyr

Vad händer om man glömmer dressyrprogrammet på banan?

Det är mänskligt att vara nervös och de allra flesta dressyrryttare har någon gång glömt banan eller ridit fel väg på tävling. Domaren är då ansvarig för att hantera och informera ryttaren om felridningen.

Vid felaktigheter som att vända åt fel håll eller glömma en rörelse avbryter domaren ritten med en signal och informerar ryttaren med korrekt instruktioner. Ryttaren får sedan rida om det felridna momentet och fortsätta programmet, med poängavdrag för felridning.

Poängavdragen för felridning i svenska program är -2 poäng vid första felridningen, -4 poäng vid andra gången och tredje gången leder till uteslutning.

I vissa fall avbryts inte ritten, till exempel om fel görs vid specifika platser, tex övergång vid fel bokstav. Den typen av felridningar meddelas först efter ritten.

Vart kan man lära sig dressyrprogrammet?

Läs även: Hur du får mer än godkänd procent i dressyr

Börja i god tid

Oavsett om du har ridit programmet tidigare eller inte bör du börja inlärningen eller återinlärningen minst två veckor innan tävlingen. Undvik att sitta uppe sent på kvällen innan tävling och försöka tvinga in programmet i ditt minne.

Ju mer tid du har att lära in testet utantill, desto mindre stress kommer du känna inför tävlingen, vilket i sin tur kommer ha en positiv påverkan på ditt fokus, lugn, balans och ridning.

Rita programmet på papper

Du kan köpa A4-whiteboards med dressyrbanans markeringar redan tryckta på dem. Använd olika färgade pennor för varje gångart och rita ut testet. Torka av tavlan och upprepa tills du vet exakt vart du ska!

Det går också att använda vanligt papper och penna, men med tanke på att inlärning kräver viss upprepning är det fördelaktigt att kunna torka bort programmet och sedan måla dit det igen.

Dela upp programmet i sektioner

Försök inte att memorera hela programmet på en gång eftersom det kan kännas överväldigande och försvåra inlärningen.

Bryt istället ner programmet i små avsnitt med två eller tre moment och lär dig en sektion i taget. När du känner dig säker på varje del av testet, sätt ihop dem alla.

Visualisera hur du rider programmet

Försök att rida programmet i ditt huvud. Sätt dig rakt på en stol eller pall, blunda, slappna av och visualisera hur du rider vägarna i programmet.

När du tänker på varje rörelse, föreställ dig att du rider den perfekt. Planera hur du sa förbereda dig och din häst för alla moment i programmet.

Det hjälper dig både att memorera vägarna samt att planera din ridning. Vart behöver du använda extra mycket skänkel? Halvhalt? Forma hästen i sidorna?


Följ ryttarens.se på sociala medier


Gå ridvägarna

Rid programmet till fots! Allt du behöver är lite yta, men det behöver inte vara skalenlig. Har du inte tillgång till ett ridhus eller en ridbana kan du göra det i ditt vardagsrum eller på gräsmattan. Du behöver inte sätta ut bokstäverna.

Gå igenom programmet, rörelse för rörelse. Tanken är att lära dig mönstret. Denna metod fungerar bra eftersom många människor finner det mycket enklare att lära sig ett mönster än att försöka komma ihåg varje bokstav.

Repetera

Hjärnan lär sig genom upprepning. Om du tänker tillbaka på skoltiden kommer du kanske ihåg upprepningen av glosor för inlärning?

På samma sätt som när du lärde dig repliker i en pjäs eller sångtexter, innebär att lära sig en dressyrprogram genom upprepning att du läser igenom programmet om och om igen tills du kan upprepa det utantill.

Rid programmet, men inte för ofta

Att rida programmet uppsuttet tillsammans med din häst är viktigt för att hitta eventuella svaga punkter som behöver förbättras med hjälp av mer arbete.

Men försök att öva delar av testet, inte rida hela programmet oändligt med gånger, eftersom det kan få hästen att börja förutse rörelserna eller tröttna, vilket kan ge minuspoäng på tävling.

Se andra rida programmet

Kolla på andra som rider programmet på Youtube eller på tävling för att lära dig. Att se andra rida är ett utmärkt sätt att fördjupa sig i ridvägarna och detaljer.

Försök att memorera både ridvägen och sättet som ryttaren rider. Undvik att kommentera ritten högt, men försök i ditt huvud att tänka vad ryttaren gör bra och vad som kunde gjorts bättre.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg