Allt Du Behöver Veta För Att Börja Tävla I Dressyr


Vad Är Dressyr?

Dressyr är en bedömningsgren inom ridsporten där ekipaget rider olika förbestämda moment i ett fastställt program eller i ett fritt komponerat program med obligatoriska rörelser som kallas Kür.

Momenten bedöms av en eller flera domare med poäng mellan 0-10, efter hästens och ryttarens utbildningsstatus i relation till programmet. Här kan du läsa mer om vad som bedöms och hur du kan få högre poäng i grenen dressyr.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

Vad Krävs För Att Tävla I Dressyr?

I Sverige finns det dressyrtävlingar på alla nivåer. Den enklaste typen av tävling kallas för pay and ride och är dressyrens motsvarighet till hoppningens pay and jump. En sådan tävling brukar anordnas av en klubb eller av ett privatstall som bjuder in till att under tävlingslika förhållanden träna på att tävla.

För att tävla i dressyr tillsammans med din häst eller ponny på en lokal, regional eller nationellnivå inom Svenska Ridsportförbundet är det lite mer att tänka på.

 1. Grönt kort. Ett grönt kort visar att du förstått det mest grundläggande om vad som gäller på tävlingar och krävs därför för alla som tävlar från inbjudningstävling och uppåt, oavsett om man rider häst eller ponny. Om det är barn som tävlar ska målsman alltid närvara och ha grönt kort.
 2. Licenser. Både ryttare och häst/ponny behöver ha en godkänd licens för att få tävla. Du löser licens för en klubb och tävlar med den innevarande kalenderår. För att lösa licens måste ryttare eller målsman tagit grönt kort.
 3. Följa TRs regler. För att tävla inom Svenska Ridsportförbundet gäller det att följa reglerna som står i tävlingsreglementet. Här kan du läsa mer om vad som gäller i de olika disciplinerna. Kom ihåg att alltid ha med hästens pass för att visa upp hästens vaccinationer.
 4. Ett konto i TDB/Tävlingsdatabasen. För att hitta information om och anmäla dig till tävlingar behöver du ett konto i tävlingsdatabasen. Där igenom kan du sedan söka efter och anmäla dig till tävlingar runt om i Sverige.

Vad Ska Ryttaren Ha På Sig På En Dressyrtävling?

Dressyr är start förknippat med renlighet, elegans och perfektion. Se till att alla remmar sitter korrekt, knappar är knäppta och blixtlås stängda. Låt inte lösa remmar, fladdra och sätt upp håret i en fläta eller i ett hårnät när du tävlar i dressyr.

Enligt tävlingsreglementet ska ryttaren under en dressyrtävling ha på sig en godkänd ridhjälm, ridkavaj, ridbyxor och ridstövlar samt polotröja, skjorta, blus eller top med knäppt krage . Ryttare behöver inte bära säkerhetsväst på dressyrtävling.

Ridkavaj

PIKEUR PAULIN TÄVLINGSKAVAJ

Ridbyxor

PIKEUR ® CANDELA FULL GRIP RIDBYXOR

Polotröja eller skjorta med ärm.

Ridstövlar

Godkänd ridhjälm

Skyddsväst

Sporrar

Hårnät

För att passa in på en dressyrtävling bör du sätta upp håret i en form av bulle eller fläta. Snyggast är ett hårnät med något fint hårsmycke till.

Ridhandskar

I tävlingsreglementet står det endast ”handskar bör bäras” vilket är en otydlig definition. Men bär handskar för säkerhetskull, gärna vita!

Skyddsväst

Till skillnad från hoppningen och fälttävlan finns det i dressyr inget krav på att ryttarens ska bara säkerhetsväst på en dressyrtävling.

Vad Händer Om Jag Ramlar Av På En Dressyrtävling?

Om du ramlar av din häst eller ponny på en dressyrtävling blir du automatiskt utesluten från klassen.

Får Man Ha Spö På Dressyrtävling?

Det är förbjudet att ha dressyrspö inne på banan i en dressyrtävling, men du får rida med ett godkänt spö på framridningen.

Hur Långt Spö Får Man Ha På Dressyrtävling?

På en dressyrtävling får ditt spö vara max 100 centimeter för ponny och max 120 centimeter för häst.

Får Man Ha Benlindor På Dressyrtävling?

Benlindor eller dressyrskydd får bäras på framridningen och på ärevarv, men inte under bedömningsmomentet inne på tävlingsbanan. Vanligtvis brukar hästen bära vita benlindor under till exempel ärevarv. Här kan du läsa om hur man lindar hästens ben.

Får Man Rida Lätt På Dressyrtävling?

Du får inte rida lätt på en dressyrtävling förutom delen i LC:2 och LB:1 programmen med förlängd trav. Endast momentet med förlängd trav i ovanstående program tillåter lättridning.

Måste Man Ha Dressyrschabrak På Dressyrtävling?

Det finns ingen regel om att du måste ha ett dressyrschabrak på en dressyrtävling. Har du en dressyrsadel kommer det att vara både snyggast och bekvämast för hästen med ett dressyrschabrak.

Får Man Tävla Dressyr I En Hoppsadel?

Det är obligatorisk att tävla dressyr i dressyr, allround eller hoppsadel med stigbyglar, stigläder och sadelgjord. Att tävla dressyr i western och damsadel är inte tillåtet.

Måste Man Ha Knoppar I Manen När Man Tävlar I Dressyr?

Du måste inte knoppa eller fläta hästens man på en dressyrtävling, men det är tillåtet. Många tycker dock att knoppar, likt vita ridbyxor, hör till på en dressyrtävling.

Kan Man Få Minuspoäng I Dressyr?

Under ditt dressyrprogram finns det flera saker som kan leda till minuspoäng. Här kommer några exempel:

 • Har med spöet när man börjar programmet (fr.o.m. 2007 blir du inte utesluten om du har spö när du rider runt/på tävlingsbanan i väntan på startsignal, du får 2 poängs avdrag istället. Domaren och tävlingsfunktionärer får inte uppmärksamma dig på att du glömt släppa spöet).
 • Om ekipaget lämnar banan under pågående ritt. Undantag: på 2* tävling och lägre där insläppet vid A inte är stängt under pågående ritt får man bara 2 poängs avdrag om hästen/ponnyn smiter ut i den luckan, men är man utanför i mer än 20 sekunder utesluts ekipaget.
 • Om ekipaget rider in på banan med benskydd/lindor och/eller boots. Benskydd är tillåtet enbart på framridning och vid prisutdelning. Missen leder till 2 poängs avdrag.
 • Om ekipaget rider fel i programmet. Avdrag för felridning i programmet: Första gången -2 poäng. Andra gången -4 poäng. Tredje gången uteslutning ur klassen.
 • Om ekipaget inte påbörjar ritten inom 45 sekunder efter given startsignal, men startar inom 90 sekunder straffas ekipaget med -2 poäng.
 • Om ryttaren hälsar på felaktigt sätt och inte tar tyglarna i en hand vid hälsning leder det till 2 poängs avdrag.
 • Om ritten påbörjas innan angiven startsignal straffas ekipaget med 2 poängs avdrag.
 • Om ryttaren upprepat använder smackningar och röst leder det till 2 poängs avdrag.

När Går Man In På Dressyrbanan & När Startar Ritten?

Vanligtvis får du inte rida in på banan innan du fått startsignal, utan rider direkt in från collecting ring som är en liten yta för ekipaget att värma upp i under väntan på att ekipaget före i startlistan ska rida klart sin ritt.

Om du rider in på banan innan startsignal kan du få 2 poängs avdrag. När du fått startsignal, vanligtvis i form av ljudet från en ringklocka eller visselpipa, rider du in på banan vid A och därmed börjar uppvisningen.

Om det inte finns plats att rida runt banan, utanför dressyrstaketet, eller att insläppet inte är vid bokstaven A, har du rätt att rida inne på banan före startsignal.

Prisutdelning & Ärevarv

Om du placerar dig på din tävling är det dags för prisutdelning och ärevarv. På prisutdelningen och ärevarvet är det godkänt att hästen bär boots, lindor och eller benskydd.

Här kan du läsa mer om prisutdelning och ärevarv.

Vill du bli en bättre ryttare?

För att bli en duktig ryttare krävs mer än bara många timmar i sadeln. Många ryttare lägger all sin tid på sin hästen, men investerar alldeles för dåligt i sig själva och missar därför en viktig komponent i sin utveckling.

En stark ryttare som tränat upp sin styrka, kondition, balans och fokus kommer att prestera bättre på hästryggen än en som inte har.

Med en tydlig och genomtänkt kost och/eller träningsplan kan du både spara tid & pengar samtidigt som du varje dag tar dig närmare ditt mål. Vill du veta mer? Klicka här.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg