Det är inte ovanligt att personer som själva inte rider pratar nedvärderande om ridning som sport. Kanske har du av en sådan person hört uttalanden som ”ridning är ingen sport”, ”du bara sitter ju där” eller ”det är ju bara för hästen det är träning”.
Men som ryttare vet vi hur jobbigt det kan vara att sitta ner i traven under ett dressyrpass eller att samla hästen i galopp samtidigt som man bibehåller framåtbjudningen en varm dag.
Ridning har till och med visat sig vara en av de mest effektiva träningsformerna när det gäller kaloriförbränning per timme (x). Dessutom kräver det starka magmuskler, ben, balans, koordination och kondition.
I den här artikeln går vi igenom hur mycket energi det egentligen går åt att rida.
Läs även: Går Man Ner I Vikt Av Ridning? (Hälsofördelar och metoder)
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company
Vad påverkar hur mycket kalorier du förbränner?
För att veta hur mycket energi du förbränner när du rider finns det flera aspekter att tänka på som påverkar energiförbrukningen. Faktorer interagerar med varandra och kaloriförbrukningen är individuell och kan variera mycket mellan olika personer.
- Basal metabolic rate (BMR) – Basal ämnesomsättning: Detta representerar den energi som kroppen behöver för att upprätthålla grundläggande fysiologiska funktioner i vila, som att andas, hålla kroppstemperaturen och bibehålla organens funktion. BMR påverkas av ålder, kön, vikt, längd och kroppssammansättning.
- Fysisk aktivitet: Den energi som förbränns under fysisk aktivitet varierar beroende på typen av aktivitet, intensitet, varaktighet och personens vikt. Ju mer aktiv en person är, desto fler kalorier förbrukar de.
- Ålder: Äldre personer tenderar att ha lägre energiförbrukning än yngre på grund av minskad muskelmassa och lägre fysisk aktivitet.
- Kroppssammansättning: Människor med högre muskelmassa har oftast högre ämnesomsättning eftersom muskler kräver mer energi för att bibehålla än fettvävnad.
- Kön: Män tenderar att ha högre kaloriförbrukning än kvinnor, delvis på grund av att män har mer muskelmassa och generellt högre ämnesomsättning.
- Genetik: Genetiska faktorer kan påverka en persons ämnesomsättning och därigenom påverka energiförbrukningen.
- Temperatur: Vid extrema temperaturer kan kroppen behöva använda extra energi för att reglera kroppstemperaturen och därigenom påverka den totala kaloriförbrukningen.
- Hormoner: Vissa hormoner, som sköldkörtelhormoner, påverkar ämnesomsättningen och kan därmed påverka energiförbrukningen.
- Livsstil och aktivitetsnivå: Personer med mer aktiv livsstil och arbete som involverar fysisk ansträngning förbrukar generellt fler kalorier än de med mer stillasittande livsstil.
Läs även: 6 Ridövningar som förbättrar ryttarens balans
Svårigheterna med att mäta kaloriförbrukning i stallet
I stallet, med dess olika aktiviteter och uppgifter, kan det vara en utmaning att exakt mäta hur många kalorier som förbränns. Varför då kanske du undrar?
Först och främst har vi en bredd av olika aktiviteter såsom att mata, vattna, mocka, borsta, sadla, tränsa och själva ridningen. Varje aktivitet kräver olika nivåer av ansträngning och energiförbrukning, vilket gör det svårt att ge ett enkelt svar på hur mycket kalorier som bränns totalt.
Dessutom är vi alla unika individer med olika kroppskomposition, åldrar, kön och fysisk kondition. Det betyder att två personer som utför exakt samma aktivitet i stallet kan förbränna olika mängder kalorier. En ryttare med mer muskelmassa och bättre kondition kan förbränna fler kalorier än någon med mindre muskler och mindre kondition.
Det finns också andra faktorer som påverkar energiförbrukningen i stallet. Till exempel kan klimatet spela in, med kalla temperaturer som tvingar kroppen att arbeta hårdare för att hålla sig varm.
Dessutom kan vår teknik och färdighetsnivå påverka kaloriförbrukningen. En erfaren ryttare med en mer ekonomisk ridstil kan förbränna färre kalorier än en nybörjare som kanske spänner sig mer.
Lösning
Att mäta exakt hur mycket kalorier som förbränns i stallet är utmanande. MET-värden (energiförbrukning per minut) ger generella uppskattningar för olika aktiviteter, men verklig kaloriförbrukning kan variera beroende på individ och situation.
Kalorimätningstekniker kan vara användbara, men de har sina begränsningar och kan vara svåra att tillämpa för alla olika aktiviteter i stallet. Ett bra alternativ för att få koll på energiförbrukningen kan vara att använda en aktivitetsklocka.
Även om det inte är en garanti på exakthet ger det en överblick i aktivitet skillnader från dag till dag och mellan olika aktiviteter.
Läs även: 6 Ridövningar som förbättrar ryttarens balans
Hur många kalorier förbränns under ridning?
Hur många kalorier du förbränner beror på ridstil, din ämnesomsättning och din träningsintensitet. Men i genomsnitt, om du rider i 60 minuter med skritt, trav och galopp, är det troligt att du förbränner ungefär 300 kalorier. Ju mer intensiv ridningen är, desto fler kalorier förbränner du.
Eftersom det är många individuella skillnader som påverkar energiförbränningen är det bästa alternativet att använda en aktivitetsklocka eller att manuellt räkna ut den ungefärliga förbränningen.
Du kan använda vår kalorikalkylator nedan för att räkna ut på ett ungefär hur många kalorier du förbrukat under ditt ridpass genom att fylla i din vikt, MET-värdet på aktiviteten och antalet minuter eller timmar du utfört aktiviteten, klicka sedan beräkna!
Kalorikalkylator
Aktivitet | MET-värde | Kalorier/timme (70kg) |
Skritt | 3 | 220 kcal |
Trav | 4.5 | 330 kcal |
Galopp | 6.8 | 500 kcal |
Hoppning | 8 | 590 kcal |
Hästskötsel och städa stallet | 4.3 | 315 kcal |
*MET-värden beräknar inte energikostnaden för fysisk aktivitet på ett sätt som tar hänsyn till skillnader i kroppsvikt, fetthalt, ålder, kön, rörelseffektivitet, geografiska och miljömässiga förhållanden där aktiviteterna utförs. Individuella skillnader i energiförbrukning för samma aktivitet kan vara stora och den verkliga energikostnaden för en individ kan vara nära eller avvika från det angivna genomsnittliga MET-värdet som presenteras i Compendium of Physical Activities.