6 Ridövningar som förbättrar ryttarens balans


Balans är den faktiska anledningen till att du kan rida en häst utan att ramla av den. Det finns ingen anledning till att inte träna och stärka sin balans som ryttare, eftersom det kommer göra att du sitter kvar på hästen i större utsträckning.

Att ha god balans i sadeln innebär att ryttarens kropp är avslappnad och kan följa med hästen hästen eller ponnyns naturliga rörelse. För att hästen ska vara balanserad behöver ryttaren också vara det. Tappar ryttaren balansen är det svårt att inverka på hästen med sina hjälper.

Om hästen inte förstår ryttarens hjälper kommer hästen att uppleva obehag, dessutom hindrar det även ryttaren från en trevlig ridtur.

Här finner du sex övningar som kommer hjälpa dig till en bättre balans på hästryggen!

Läs även: Den ultimata sitsguiden

1. Barbacka ridning

Syfte: Barbacka ridning innebär att ryttaren rider hästen utan sadel. Utan sadelns stigbyglar ställs det ännu mer krav på din balans. Det kan kännas läskigt att rida barbacka till en början, men med tiden kommer du att finna din naturliga balans på hästryggen.

Utförande: Som i all ridning är det viktigt att tänka på sin sits, även när du inte sitter i en sadel. Rid med lodrät överkropp, bakåtrullade axlar, överarmarna nära kroppen, stark bål, blicken framåt och tummarna som handens högsta punkt. Underkroppen är nära hästen med avslappnade lätt böjda knän.

Avancera: För att göra barbacka ridningen ännu mer utmanande kan du rida i alla olika gångarter. Många uppfattar trav som den svåraste gångarten att rida i barbacka, eftersom den är tvåtaktig och skumpig i jämförelse med skritt och galopp.

2. Lättridning utan stigbyglar

Syfte: Lättridning utan stigbyglar utmanar och utvecklar ryttarens balans, benstyrka och taktkänsla. Det kan vara svårt i början eftersom det både kräver att ryttaren kniper lite med knäna, men slappnar av i resten av kroppen för att hitta balansen.

Utförande: Ryttaren rider lätt, dvs ställer sig upp i vartannat steg och sätter sig ned i vartannat, med eller utan att hålla i sadelns framvalv. Ryttaren har blicken i rörelseriktning och rider med upprätt överkropp.

Avancera: För att avancera övningen kan den kombineras med barbackaridning. Det går också att lägga till flera moment som ställer ytterligare krav på ryttaren, som till exempel serpentiner eller volter.

Läs även: Bli stilla i dina skänklar

3. Lättridning i galopp

Syfte: Lättridning i galopp tränar ryttarens balans och taktkänsla eftersom ryttaren behöver känna efter när det är dags att ställa sig i stigbyglarna, vilket vanligtvis görs i trav.

Utförande: Ryttaren rider lätt i galopp vilket innebär att den i vartannat steg står i stigbyglarna och vartannat sitter ned i sadeln. Ryttaren följer med i hästens språng samtidigt som den bibehåller en god grundsits och fältsits.

Avancera: För att avancera lättridningen i galopp kan man rida över galoppbommar eller relaterade avstånd som gör att ryttaren behöver reglera hästens galoppsprångslängd för att rida på rätt antal galoppsprång, samtidigt som lättridningen i galopp pågår.

Läs även: Hur man rider med sätet och vikthjälperna

4. Uppsutten longering

Syfte: Syftet med uppsutten longering är att ryttaren ska kunna lägga all fokus på sin sits och balans eftersom behovet av att rida hästen och styra försvinner.

Utförande: Linaren longerar hästen på en volt lika länge i båda varven medans ryttaren sitter på ryggen. Ryttaren bibehåller en god grundsits under hela ritten.

Avancera: För att utmana ryttarens balans ytterligare kan ryttaren släppa både stigbyglar och tyglar. Prova att rida med händerna rakt ut eller upp för att göra övningen ännu svårare.

5. Hoppning utan händer

Syfte: Hoppning utan händer gör att ryttaren får träna på att hitta balansen i stigbyglarna och balansera upp sitt överliv för att inte falla framåt när hästen hoppar.

Utförande: Rid i trav med travbommar fram till ett hinder med benen nära hästen. Skänkla efter behov innan hindret för att få hästen att hoppa av. När hästen hoppar släpper ryttaren tyglarna och sträcker ut armarna åt sidan. Efter hindret plockar ryttaren upp tyglarna igen och rider vidare.

Avancera: För att göra övningen ännu mer utmanande för ryttarens balans kan man ställa upp flera studs efter varandra. Det gör att ryttaren behöver hålla balansen hela linjen, utan att plocka upp tyglarna igen.

Läs även: Hur du håller dina händer stilla när du rider

6. Stå upp i stigbyglarna i skritt

Syfte: Att stå upp i skritt ställer krav på ryttarens balans och benstyrka. För att inte falla framåt behöver ryttaren balansera sig i stigbyglarna och spänna bålen.

Utförande: Rid i skritt. Genom att trycka ner foten i stigbygeln kan ryttaren lätta sittbenen från sadeln och stå upp i stigbyglarna. Spänn bålen för att inte falla framåt.

Avancera: Med hjälp av slalom mellan koner behöver ryttaren hålla balansen och styra samtidigt, vilket ställer ytterligare krav på ryttarens balans.

Läs även: Hur man rider en häst i form

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg