Ryttarens

13 Saker att tänka på i samband med provridning

Ett hästköp kanna kännas stort och svårt. Bakom ett lyckat hästköp ligger oftast en mängd kloka beslut. Det finns stora risker med att köpa en häst eftersom den kan ha skador, kemin saknas mellan häst och ryttare eller säljaren är oärlig. Men på andra sidan av myntet kan man finna sin livs bästa vän.

Att hitta rätt häst kräver i många fall att man provrider olika hästar. Det kan kännas spännande och kul i början, men efter att ha tagit ledigt från skola och jobb för att resa landet runt utan att finna den rätta kan det kännas frustrerande.

För att slippa göra ett dåligt hästköp samt lägga onödigt mycket tid och pengar på att provrida hästar över hela landet kommer här 13 saker att tänka på i samband med provridning.

1. Ta hjälp av en hästkunnig person i din närhet

Oavsett om det är din första häst eller inte kan det vara skönt att ta hjälp av en hästkunnig person som du litar på, förslagsvis en tränare som känner dig, din ridning och dina ambitioner. Om inte annat en person som kan vara ett tredje öga, som en stallkompis.

Du kan låta personen vara med och provrida eller bara agera som bollplank. Det kan vara skönt att ha någon att bolla med både innan, under och efter provridningen. Speciellt om man själv känner sig förälskad och har svårt att se nyktert på situationen.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

2. Hitta rätt annons

Det första du behöver göra när du ska provrida hästar är att hitta passande annonser. Några av de vanligaste sidorna hästar säljs på i Sverige är hästnet, blocket, i facebook-grupper eller i försäljningstall.

När du letar efter en häst som passar dig behöver du ha följande punkter i åtanke:

Att vara medveten om vad man letar för häst gör det lättare att hitta rätt och man kan spara mycket tid och energi.

Läs även: Kostnaden för en häst & Vilken häst passar dig?

3. Gör research

När du hittat en annons som verkar intressant är det dags att göra research. Med en bra research kan du undvika att åka iväg långt för en provridning som inte hade resulterat i köp ändå. Ta reda på allt du kan om hästen och dess bakgrund.

Läs även: Hästförsäkring kostnad

4. Ställ rätt frågor

När du hittat en häst som verkar bra sett till din research är det dags att kontakta ägaren för att få veta ytterligare information om hästen.

Det finns en mängd olika frågor att ställa beroende på vad som är viktigt för just dig i ditt hästköp. Här är några exempel på frågor som kan vara bra att ställa innan du provrider:

  1. Har eller har hästen haft några skador? – kolik, fång, hov- tand- eller luftvägsproblem?
  2. Hur är hästen att sko, bada, rykta och klippa?
  3. Hur är hästen att lasta och köra?
  4. Hur beter sig hästen på träning och tävling?
  5. Hur är hästen på box eller lösdrift?
  6. Hur många timmar går den ute om dygnet och hur fungerar det?
  7. Vem har hästen tränat för tidigare?
  8. Hur är hästen att rida ut på?
  9. Är hästen trafiksäker?
  10. Vad gör den om den dummar sig? Stegrar? Bockar? Biter?
  11. Kan hästen stå ensam i stall eller transport?
  12. Hur är hästen med andra hästar? Ranghög eller ranglåg?
  13. Hur är hästen med barn?
  14. Äter hästen någon speciell kost?
  15. Har hästen varit med om några trauman?
  16. Hur är hästen när den vilat längre period?
  17. Har hästen gått på bete?
  18. Hur är den att rida barbacka?
  19. Vilka bett används vid ridning och varför?

Läs även: För-och nackdelar med lösdrift

5. Var ärlig och tydlig

När du ringer till hästsäljaren är det viktigt att du är ärlig om dina kunskaper och vad du kan erbjuda hästen. Att ljuga och försöka imponera på säljaren är att skjuta sig själv i foten eftersom det med största sannolikhet inte kommer bli bra varken för dig som köpare, för säljaren eller för hästen.

Berätta för hästsäljaren vad du söker och se om hästen kan vara rätt för dig. De allra flesta säljare är mycket måna om var sina hästar hamnar och vill göra en så bra matchning som möjligt med en potentiell köpare, även om det också finns undantag att se upp för.

Läs även: Byta från ponny till storhäst? – Tänk på det här

6. Känn av miljön

När du bokat in en provridning är det viktigt att vara vaksam redan när du rullar upp på stallplan. Hur verkar djuren på gården ha det? Är det ordning och reda?

Många gånger har magkänslan rätt, men det händer att så inte är fallet. Kolla på hästen innan du bestämmer dig om du ska provrida eller åka hem. Se hur den rör sig förhand innan du dömer ut den, men slösa inte tid om du vet att det inte är den rätta.

Läs även: Få hästen stå still på stallgången

7. Var med och gör iordning hästen

Vissa hästsäljare vill vara snälla och göra iordning hästen så att det bara är för dig att sitta upp och rida. Be om att vara med och göra iordning hästen innan provridningen så du får se hur den beter sig på stallgången och på vägen in från hagen.

Är hästen snäll att fånga i hagen? Står den still på stallgången? Är den snäll att sadla? Ta reda på allt så det inte kommer som en chock efter köp.

Läs även: All utrustning du behöver för att köpa häst

8. Låt ägaren rida först

Börja med att låta ägaren eller säljaren rida först och visa upp hästens gångarter. Då får du se hur hästen brukar ridas och röra sig.

Hästen kanske har vilat i några dagar, har ont eller är riktigt bråkig. Då vill du inte sätta varken dig själv eller ditt barn på ryggen utan att veta hur den rör sig i sin dagsform.

Läs även: Få din häst att sluta bocka

9. Provrid i olika miljöer

Om du provrider en häst som du gillar – be att få rida den i en annan miljö. Är provridningen i ett ridhus kan du fråga om du får trava av i skogen och vise versa. Att provrida hästen i olika miljöer ger dig möjlighet att se hur den beter sig i olika omgivningar.

Vet du med dig att du kommer rida din framtida häst både utomhus och inomhus blir det extra viktigt att se hur hästen fungerar i de olika miljöerna.

Läs även: 8 Saker att tänka på vid uteritt

10. Provrid flera hästar samma dag

När du ger dig ut för att provrida är det smart att planera in fler provridningar under samma resa. Det finns flera anledningar till varför det är fördelaktigt.

För det första är det bra att kunna jämföra olika hästar när det fortfarande är färskt i minnet. För det andra är det både ekonomiskt och tidseffektivt att rida flera hästar på en och samma resa. Då slipper du åka fram och tillbaka över landet för att provrida.

Ta en weekend och rid så mycket som du bara kan!

Läs även: Vilken hästras är lugnast?

11. Filma provridningen

Genom att filma provridningen kan du analysera hästen i efterhand. Det kan vara givande att se hur den rör sig och inte bara gå på känslan i sadeln. Speciellt om du provridit många hästar och det är svårt att skilja på vilken häst som kändes hur.

Visa upp filmen från provridningen för din tränare eller någon annan vars åsikt har stor betydelse. Vad säger de om hästen? Hur känner du i efterhand?

Läs även: 9 Vanligaste misstagen när du köper din första häst

12. Provrid igen

Om du är intresserad av en häst och har möjlighet att provrida den igen, ta den! Kanske kommer den andra gången bekräfta eller ifrågasätta känslan från första gången. Oavsett kommer den vara viktig i beslutet om köp eller inte.

Läs även: Vad betyder det att hästen är grön?

13. Använd egen veterinär vid besiktning

Om du hittat en häst du provridit och gillat är det dags för veterinärbesiktning. Välj en veterinär som du litar på. Det händer att veterinärer och hästsäljare samarbetar vilket kan innebära att veterinären släpper igenom en skadad häst utan anmärkning.

Använd dig av en veterinär du litar på eller som åtminstonde är opartisk och minska riskerna för bedrägeri.

Läs även: 10 Tecken på att din häst gillar dig

Exit mobile version